Meny vecka 22

Försommarsallad med tomater, mozarella, lök och machésallad 
Viltburgare med svamp, picklat grönt och rödbetstzatziki i baguette 
Rabarber med rostad mandelmassa och yoghurt

Sommar och grilldags efter de välbehövliga regnskurarna. 
Vi serverar en försommarsallad med mozzarella, tomater och machésallad med en topping av olja och ”Dukkah”, nöt- frö- och kryddblandning från Egypten. 
Lägger färsbiffar av viltfärs och skivad svamp på grillen och fyller hembakade eller köpta långa ituskurna baguettemackor med tzatziki och picklat grönt. 
Rostad riven mandelmassa varvad med smält lättsockrad rabarber och fast yoghurt blir en svalkande god dessert.

Till viltfärsbiffarna dricker vi en Egri Bikaver från Ungern medan musiken från Olle Adolfsson strömmar i våra högtalare. Nu är det gott att leva!

Försommarsallad med tomater, mozarella, lök och machésallad 

4 port.
1 ask machésallad 
2 förpackningar mozzarellaost 
1 ask körsbärs- eller plommontomater 
1 färsk gul eller röd lök 
2 msk olivolja 
salt, peppar

Skölj ev. salladen, låt rinna av och lägg upp på serveringsfat. 
Skölj och dela tomaterna. 
Skiva mozzarellaosten. 
Ta bort rotfästet och det yttersta grova på löken. 
Skiva löken, även stjälken. 
Fördela tomathalvor, lökringar och mozzarellan över salladen. 
Ringla över lite olja. Salta och peppra lätt.

Dukkah 
Egyptisk kryddblandning med nötter eller mandel och frön att strö över sallader, grillat och lätta varmrätter

1 dl sötmandel eller hasselnötter 
1 dl oskalade sesamfrön 
2 msk korianderfrön 
½ msk spiskummin 
½ msk paprika 
½ tsk flingsalt.

Rosta mandel eller nötter (med skal) i ugn 175°C i 10 min. 
Tillsätt sesam, koriander och spiskummin. 
Rosta i ytterligare 3 min. Tillsätt paprika och salt. 
Mixa alltsammans i en mixer (med kraftigt knivblad) till smulig konsistens.

Viltburgare med svamp, picklat grönt och rödbetstzatziki i baguette 

4 port.  
500 gram viltfärs 
2 ägg 
1½ dl mjölk 
½ dl ströbröd 
1 liten hackad gul lök, 
1 tsk salt 
8-10 varv peppar från kvarn 
½ tsk torkad timjan 
olja att grilla/steka i

Tillbehör: 
100g skivade skogs- eller vanliga champinjoner

Lägg ströbrödet i mjölken. 
Rör färsen med 1 ägg i taget. 
Blanda ner mjölkblandningen och salt.  
Skala och hacka löken. 
Blanda ner lök, peppar och timjan. 
Rör färsen slät tills den håller ihop. 
Forma biffar med vatternsköljda händer. 
Lägg biffarna på grillhäll med lite olja. 
Stek biffarna gyllenbruna några minuter på varje sida. 
Grilla eller stek även den skivade svampen.

Rödbetstzatziki 
1 sats

100g inlagda rödbetor 
1 stor klyfta vitlök 
1½ dl turkisk yoghurt 
svartpeppar och salt

Hacka eller riv rödbetorna. 
Häll yoghurten i en skål. 
Skala och pressa vitlöken. 
Rör ner de hackade rödbetorna.  
Smaka av med salt och svartpeppar. 

Rabarber med rostad mandelmassa och yoghurt

4 port. 
3-4 stjälkar rabarber 
2 msk strösocker 
½ tsk stött kardemumma 
100 g mandelmassa 
3dl turkisk yoghurt  

Sätt ugnen på 200°C. 
Grovriv mandelmassan på en bakplåt med bakplåtspapper. 
Rosta mitt i ugnen cirka 4-5 minuter, håll koll under tiden för det går snabbt. 
Låt svalna. 
Skala och skär rabarbern i korta smala bitar. 
Lägg dem i en en kastrull med lite socker och kardemumma. 
Låt rabarbern mjukna under försiktig uppvärmning. 
Ställ åt sida
n att svalna. 
Smula sönder mandelmassan. 
Varva rabarber, rostad mandelmassa och yoghur
t i portionsglas och upprepa proceduren.