Veckans meny V48

Anders braskar och December börjar frostigt. Vi njuter av dygnets ljusa timmar och vackra solnedgångar. En inspirerande och uppiggande tid för många av oss som tycker om julens dofter, smaker och musik. Planera in några timmar för knäckebrödsbak. Hembakat vörtknäckebröd är enkelt att baka, men tar lite tid att kavla och grädda. Bjud in vänner och gör det till en adventsträff med glühwein och härlig samvaro.
Servera veckans meny vid detta eller annat tillfälle. Sätt in rotsellerin skuren i stora trekantiga biter att bakas i ugnen 1 tim. Förbered under tiden Gremolatan, lägg den som ett täcke på fisken och laga den i ugnen medan ni äter förrätten.Blåbärsdesserten är mycket enkel och uppfriskande med frysta bär, youghurt, kardemumma, och rostade havregryn med socker och smör.
Njut av en Château Bouscassé till fisken, och lyssna på en Djangolåt spelad av The Rosenberg Trio. Nuages (moln)
Glad advent!

Bakad rotselleri med rostade nötter och brynt smör

4 port.

1 liten eller bit rotselleri (ca 600 g)
2 msk olja
½ tsk salt
50g hasselnötter
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
50 g smör
½ dl parmesanost
hackad persilja

Sätt ugnen på 200°C.
Skär bort rotfästet och skär ren och skölj rotsellerin men låt det mesta av skalet sitta kvar.
Skär rotsellerin i ca 10 bitar, lägg i en ugnsform och blanda med olja och salt. Baka i ugnen ca 1 timme, tills den mjuknar.
Rosta under tiden nötterna och hacka dem grovt.
Skala och finhacka lök och vitlök.
Bryn smöret i en liten kastrull. Lägg i lök och vitlök och låt fräsa på medelvärme tills de mjuknar.
Riv parmesanosten.
Skeda över löksmöret och strö över finriven parmesan och persilja och slutligen de rostade nötterna vid servering.

Fisk Gremolata

4 port.

600g fiskfilé (lax eller torsk)
salt och peppar
Gremolata.
1 knippe persilja
1 citron
2 vitlöksklyftor
50g parmesanost
3 msk olja

Smörj en ugnssäker form och sätt ugnen på 175 grader.
Krydda fisken och lägg den i formen.
Hacka persiljan.
Riv skalet av citronen, riv osten och hacka vitlöken.
Blanda samman alla ingredienser.
Bred röran över fisken.
Ugnsbaka fisken i ca 20 min.

Tillbehör:
Skala och koka under tiden potatis och morötter(200g/pers.)
Skär dem i klyftor och stavar och koka dem mjuka i 1 liter grönsaksbuljong.
Servera dem nykokta med 2 dl av buljongen eller pressa dem och servera rotsakerna och varma haricots verts till rätten.

Blåbärsdessert med havrefras

4 port.

250 g blåbär (alt. hallon och blåbär)
2 msk florsocker
2 dl havregryn
1 msk smör eller margarin
2 msk strösocker
½ tsk stött kardemumma
2 ½ dl fast yoghurt

Rör de frysta bären med florsocker och låt dem tina i rumstemperatur.Rosta havregrynen gyllenbruna i stekpanna tillsammans med matfett och lite socker.
Stöt kardemummakärnor och blanda dem med yoghurten.
Varva bären med yoghurt och havrefras i serveringsglas.