Veckans meny V45

Efter höstens jaktsäsong och svampsäsong firar vi Far med en middag i det vildas tecken.
Jordärtskockor med svamp och västerbottenost.

Pulled pork av vildsvin och lingon med kolasås. Hoppas vi får det av vattnas i munnen.

Till pulled pork föreslår vi: Bonterra Zinfandel. Vi lyssnar till Nina Simone med Feeling Good.

Västerbottengratinerade Jordärtskockor med svamp

4 port.
2 dl riven Västerbottensost
400 g jordärtskockor
vatten och salt till kokning
2 msk smör
2 msk vetemjöl
2 dl kokspad
1 dl grädde
salt och peppar
200g rensade kantareller eller trattkantareller
smör till stekning
salt, peppar och lite timjan

Skala skockorna, skiva och koka dem mjuka i lättsaltat vatten knappt 5 min.
Häll av och ta tillvara kokvattnet.Fräs smör med mjöl i en kastrull, späd med spad och grädde.
Låt koka 5 minuter och smaka av med salt och peppar.
Sätt ugnen på 250°
Stek den delade svampen i smör, salta och krydda.
Smörj små portionsformar och lägg svampen i botten.
Fördela de skivade jordärtskockorna på svampen.
Häll såsen över och strö över osten.
Gratinera tills gratängen fått gyllene färg. 

Pulled Wild Pork

4 port
1½ kg fläskkarré av vildsvin
1msk salt och svartpeppar från kvarn
1 msk paprikapulver
1 msk ingefära

Marinad:
4 msk tomatpuré
2 msk vinäger
1 msk farinsocker
½ tsk salt
4 varv på pepparkvarnen

5 vitlöksklyftor
2 äpplen

Gnid in köttet med salt och peppar, paprika och ingefära.
Gör en marinad av tomatpuré, vinäger, farinsocker, salt och peppar.
Lägg köttet i en lergryta eller gjutjärnsgryta och häll över marinaden.
Låt köttet marineras i ett par timmar.
Vänd köttet någon gång under tiden.
Sätt ugnen på 125 grader.
Skala och hacka vitlöken och dela äpplena i mindre bitar.
Lägg vitlök och äpplen i grytan tillsammans med kött och marinad.
Låt köttet lagas långsamt i ugnen i ca 6 tim. tills det är 110°.
Pensla köttet med såsen när det återstår 1 tim.
Köttet ska vara så mört att det går att dra isär med 2 gafflar.
Ställ fram grytan på bordet och låt gästerna förse sig. Servera potatiskaka, picklad lök, lingonyoghurt och grönt till köttet.

Tjinuskisås och frysta lingon

4 port
4dl frysta lingon

Kolasås:
2 ½ dl vispgrädde
3 msk strösocker
½ dl ljus sirap
1 msk smör
½ tsk ingefära

Servera till:
½ liter vaniljglass

Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp och låt såsen koka utan lock tills den är ljust brun och börjat tjockna, ca 10 minuter.
Lägg i smöret och ingefäran och rör om.
Häll den heta såsen över de frysta bären och servera med vaniljglass.