Veckans meny V46

Husmanskost är i ropet. Den här veckan steker vi små rårakor till förrätt och uppgraderar frikadeller genom att servera dem i en färgglad tomatsås. Vi kallar dem bollar med vitlök, persilja och citron och serverar dem till pasta.
Som dessert blir det lagrad ost med hembakat fröknäcke och röda granna Ingrid Marie.
Testa detta recept på fröknäcke med chiafrön som bindemedel i stället för majsmjöl.

Medan jag lagar spelar Bengt Still Crazy After All Theese Years och smuttar på kvällens vin Chinon Cuisine de ma Mere. Ett alternativ är Beaujolais Nouveau som kommer på torsdag.

God middag!

Rårakor

Rårakor förväxlas ofta med raggmunk men rårakor är råriven potatis som formas till små eller stora kakor och steks. Till raggmunk blandas den rivna potatisen med pannkakssmet före stekning.

4 port som förrätt (2 port. som huvudrätt.)½ kg potatis
1½ tsk salt
smör till stekning (gärna flytande smör-rapsolja)
ev. bakplåtspapper i 5 cm remsor

Tillbehör:
2 dl gräddfil
100g picklad rödlök (se recept)

Skala och riv potatisen på den grövre sidan på rivjärnet.
Blanda potatis och salt ordentligt.
Krama ur så mycket vätska som möjligt.
Smält smöret i het panna och låt det bli lätt brynt.
Klicka ut det rivna och platta till med baksidan på stekspaden.
Sänk värmen och var uppmärksam på att vända när det börjar bli brynt i kanterna.
Stek färdigt till frasig yta och brynt färg.
Justera värmen under tiden så att det blir lagom brynt.
Riv gärna remsor av bakplåtspapper och lägg mellan de nystekta rårakorna så att de inte klibbar ihop.
Servera dem nystekta med gräddfil och picklad lök
som pricken över i.

Kycklingbollar i tomatsås

Smakrika färsbollar som påminner om frikadeller, men kokas i kryddig tomatsås . Köp miljösmart närproducerad kycklingfärs och prova.

4 port.
500g kycklingfärs
1 ½ tsk salt
1 dl vatten
½ dl hackad persilja
2 vitlöksklyftor
10 varv på pepparkvarnen

Tomatsås:
1 gul lök
2 hackade vitlöksklyftor
1 pkt (500g) krossade tomater
smör/rapsolja
1 tsk salt och 8 -10 varv på pepparkvarnen
1 tsk färsk eller torkad timjan
raspat skal av ½ citron (gärna med ciseleringsjärn)

Till servering:
valfri pasta
smulad fetaost

Häll upp färsen i en bunke och rör den smidig med salt och vatten.
Hacka och tillsätt persiljan och de skalade, hackade vitlökskyftorna och peppar från kvarn.
Rör om ordentligt så att färsen håller ihop.
Forma färsen till bollar med rena, vattensköljda händer och lägg bollarna på en sköljd skärbräda.
Förbered och koka upp pastavattnet och laga tomatsåsen.
Skala och hacka lök och vitlök till såsen.
Fräs i smör/rapsolja i en het rymlig panna.
Tillsätt tomatkrosset och en aning vatten när du sköljer ur förpackningen.
Rör om och sänk värmen så att såsen får småputtra i 5-8 minuter med salt, peppar och timjan.
Smaka av såsen med salt och peppar.
Koka pastan medan du lagar till kycklingbollarna.
Lägg ner bollarna i den småkokande tomatsåsen och koka hälften i taget i ca 5 min.
Ta upp bollarna gärna med hålslev och lägg på ett fat medan du kokar resten.
Lägg tillbaka de kokta bollarna i såsen och hetta upp strax före serveringen.
Häll av pastavattnet och strö ost, kryddgrönt och lite citronrasp över det hela för en god brytning.

Vällagrad prästost med frökex

Frökex med chiafrön

Ca 30 st.
1dl ljusa sesamfrön
1 dl solrosfrön eller pumpakärnor
1 dl linfrön
½ dl chiafrön
2 ½ dl kokande vatten
1 tsk salt

Sätt ugnen på 125° varmluft.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
Koka upp vattnet och häll det över.
Låt smeten stå och svälla i 10 min.
Bred ut smeten tunt på en plåt med bakplåtspapper.
Sätt in den i ugnen i 20 min.
Ta ut och skåra rutor med en bakskrapa eller liten stekspade, om du vill ha jämna kex.
Sätt tillbaka i ugnen i ca 1 tim. tills kexen är torra och knapriga.
Låt svalna innan du bryter isär dem.