Kycklingbollar i tomatsås
Smakrika färsbollar som påminner om frikadeller, men kokas i kryddig tomatsås . Köp miljösmart närproducerad kycklingfärs och prova.
4 port.
500g kycklingfärs
1 ½ tsk salt
1 dl vatten
½ dl hackad persilja
2 vitlöksklyftor
10 varv på pepparkvarnen
Tomatsås:
1 gul lök
2 hackade vitlöksklyftor
1 pkt (500g) krossade tomater
smör/rapsolja
1 tsk salt och 8 -10 varv på pepparkvarnen
1 tsk färsk eller torkad timjan
raspat skal av ½ citron (gärna med ciseleringsjärn)
Till servering:
valfri pasta
smulad fetaost
Häll upp färsen i en bunke och rör den smidig med salt och vatten.
Hacka och tillsätt persiljan och de skalade, hackade vitlökskyftorna och peppar från kvarn.
Rör om ordentligt så att färsen håller ihop.
Forma färsen till bollar med rena, vattensköljda händer och lägg bollarna på en sköljd skärbräda.
Förbered och koka upp pastavattnet och laga tomatsåsen.
Skala och hacka lök och vitlök till såsen.
Fräs i smör/rapsolja i en het rymlig panna.
Tillsätt tomatkrosset och en aning vatten när du sköljer ur förpackningen.
Rör om och sänk värmen så att såsen får småputtra i 5-8 minuter med salt, peppar och timjan.
Smaka av såsen med salt och peppar.
Koka pastan medan du lagar till kycklingbollarna.
Lägg ner bollarna i den småkokande tomatsåsen och koka hälften i taget i ca 5 min.
Ta upp bollarna gärna med hålslev och lägg på ett fat medan du kokar resten.
Lägg tillbaka de kokta bollarna i såsen och hetta upp strax före serveringen.
Häll av pastavattnet och strö ost, kryddgrönt och lite citronrasp över det hela för en god brytning.