Veckans meny V50

Ännu en jul med firande i små grupper och förre julkramar.
Juldoftande mat och dryck piggar upp i vintermörkret. Vi lagar rödbetstzatziki av inlagda rödbetor och yoghurt och provsmakar vårt hembakade knäckebröd.
Hemlagad pasta eller köp färsk pasta till en drömgod middag med saffranssås, soltorkade tomater och färsk spenat. Stekt kycklingfilé som pricken över i.
Clementinsallad med en stjärnanisdoftande lag, lite nejlikglass och pepparkakor som dessert.
Snart är det jul!

Nu är det dags för ugglevinet Cala Civetta från Toscana
 Den här veckan njuter vi av Jojje Wadenius och hans vänner med Staffan var en stalledräng.

Rödbetstzatziki

1 sats

Busenkelt!

Utgå från inlagda rödbetor för en snabb smakrik tzatziki

100g inlagda rödbetor
1 stor klyfta vitlök
1½ dl turkisk yoghurt
svartpeppar och salt

Hacka eller riv rödbetorna.
Häll yoghurten i en skål.
Skala och pressa vitlöken.
Rör ner de hackade rödbetorna.
Smaka av med salt och svartpeppar. 

Hemlagad pasta med saffranssås

4 port

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1-2 msk olja från soltorkade tomaterna på burk 
grön buljongtärning
1 msk tomatpuré
1 pkt saffran
3 dl kokande vatten
salt och peppar
2 dl vispgrädde
50g parmesan att riva
1 burk(150g) soltorkade tomater i olja

Tillbehör4 port nykokt pasta (hemlagad eller färdigköpt)
150g färsk spenat
riven parmesan
400g mindre eller delade kycklingfiléer
smör/rapsolja till stekning

Skala och hacka lök och vitlöksklyftor.
Fräs dem i tomatolja, tillsätt buljongtärningen, saffran., tomatpuré och kokande vatten. Låt såsen koka en kort stund tills löken blir mjuk.
Tillsätt grädden och småkoka ytterligare några minuter. Salta och peppra såsen lätt.
Ställ såsen åt sidan medan du bryner kycklingen runt om.
Krydda med salt och peppar. Tillsätt en aning vatten, sänk värmen och låt dem bli genomstekta under lock ca 15 min.
Skiva upp, varmhåll och servera dem till pastarätten.
Dags att koka pastan i rikligt med vatten .
Riv parmesanosten och strimla tomaterna.
Hetta upp såsen när övriga ingredienser är färdiga.
Smaka av ordentligt.
Tillsätt slutligen de strimlade tomaterna och den rivna osten.
Vänd ner nykokt avrunnen pasta i såsen strax före serveringen.
Servera pastan i sås varvad med spenatbladen på varma djupa tallrikar.
Låt var och en riva lite parmesan över och lägga kyckling på sin tallrik ..

God adventsmiddag! 

Frisk och julig fruktsallad med stjärnanis

4 port


6 clementiner
Citruslag:
2 dl vatten
1 dl socker
pressad saft av ½ citron
6-8 stjärnanis

Börja med att koka en lag av vatten och socker tills sockret löst sig.
Dra kastrullen från värmen, tillsätt citronsaft och stjärnanis.
Låt svalna.
Skala och skiva clementinerna tunt.
Lägg dem i låg vid skål eller i portionsskålar.
Häll över den avsvalnade lagen.
Servera pepparkakor och gärna vaniljglass blandad med lite krossade nejlikor till fruktsalladen.

Veckans meny V51

Den bästa julen med lite frost eller snö, några utvalda goda rätter i måttlig mängd, goda drycker, härlig musik och lite sällskap.
Vi väljer att lägga upp sillen i portionsglas, i år följt av en liten julskinka av vildsvin, som vi har gott om i skogarna. Skinkan njuts som alltid hos oss av med kålrotslåda och en fräsch grönkålssallad med äpple, apelsinjuice och nötter. Risgrynsgröten piffar vi upp med lite vispad grädde och ett julrött hallontäcke. Framåt kvällen blir det god ost, nötter och portvin.

GOD JUL!

Inför julen undrar Bo Kaspers: Får tomten komma upp och hälsa på?
Till julskinkan dricker vi julöl. Varför inte Nils Oscars Kalasjulöl.
Dow´s Crusted Port
blir bra till ost och nötter.

Sill i glas

4-6 port.

2 dl crème fraiche
2 msk osötad senap
salt och vitpeppar
1 rött svenskt äpple
1 förpackning 5-minuterssill, 420 g
4 medelstora kokta potatisar
hackad gräslök

Börja med att skala och koka potatisen.
Blanda samman crème fraiche, senap, salt och peppar.
Tärna äpplet fint.
Skölj av sillen och skär den i mindre bitar
Lägg skivad, delad kokt potatis i botten på valfria glas.
Varva sedan senapsröra med äppeltärningar, sill och gräslök.

Servera mörkt bröd och smör till.

Kålrotslåda

4-6 port.

1 kålrot , ca 600g
3 medelstora potatisar
1 stor gul lök
1 tsk salt och 6 kryddpepparkorn till kokning
50 g sötmandel
1 dl mjölk + 1 dl grädde
3 st ägg
salt och vitpeppar från kvarn
2-3 msk ströbröd
ca 30g smör

Skala och tärna kålroten, potatisarna och löken.
Häll tärningarna i en kastrull med saltat vatten och kryddpeppar. Koka dem mjuka.
Koka under tiden upp mandeln i vatten i kastrull.
Häll av vattnet, skala och hacka mandeln.
Mixa de mjukkokta rotsakerna och löken.
Smörj en ugnssäker form.
Vispa samman ägg, gräddmjölk, salt och peppar.
Bland ner tillsammans med mandeln i moset.
Smaka av med salt och peppar innan du häller allt i formen.
Strö över lite ströbröd och klicka på lite smör.
Grädda i 200 graders ugnsvärme cirka 30 min. tills rätten fått fin färg.

Grönkålssallad med äpple och apelsinjuice

4-6 port.

6-7 stjälkar grönkål
2 röda äpplen, Ingrid Marie
saften av 2 apelsiner
50g hasselnötter

Skölj och repa av grönkålsbladen från stjälkarna.
Skär eller bryt bort den grova nerven på bladen
Hacka ganska fint.
Skölj och hacka äpplena i fina tärningar.
Vänd ner dem bland det hackade i en skål.
Pressa saften ur apelsinerna och häll över det hela.
Hacka slutligen hasselnötterna och strö dem över.
Servera den fräscha friska salladen till den salta julmaten.

Julgröt med hallontäcke

4 portioner

2 dl risgrynsgröt
1½ dl vispgrädde 

Hallontäcke
250 g djupfrysta hallon
1½ dl Syltsocker

Vispa grädden och vänd ner i gröten. 
Lägg gröten i portionsglas.
Fördela hälften av hallonen ovanpå gröten. Blanda resten med syltsockret i en kastrull och koka i 30 sekunder.
Låt svalna något innan den fasta sylten skedas över hallonen.
Ställ i kylskåp till serveringen.

Veckans meny V52

Vi njuter av gnistrande vinterdagar och några timmars solsken. Ser fram emot ljusare tider och ett bättre, öppnare 2022.
Nyårsmat känns lockande efter julhelgens mat med mångåriga traditioner. Vi bryter även skaldjurstemat och lagar mat av närproducerade råvaror.
En vacker lökblomma som bakats i ugn tillsammans med frasig filodeg inleder vår meny. Senapssås med syra och sälta kompletterar.Sen blir det smakrika älgrullader med svartrotsgratäng. 
Sufflé – lätt som en vindpust när vi bara vill ha något lätt. Här sätter katrinplommon och mandel smak på sufflén.

Goda bubblande drycker hör nyår till! Som inledning på kvällen föreslår vi Guldkula Premier Cru
och till detta gräslöksmarinerade räkor på tandpetare serverade i snapsglas med grönärtpuré med pepparrot.
Till älgrulladerna föreslår vi Barolo Albe från G.D.Vajra.
Nyårsballongen
med BAO passar väl bra till nyår.

GOTT NYTT ÅR!

Ugnsbakad lök i filodeg

4 port.

En läcker rätt för öga och gom. Mjuk och frasigt, sött och salt.

2 gula eller röda lökar
2 ark filodeg (kylvara)
½ dl raps- eller olivolja
1 msk balsamvinäger
lite flingsalt och nymald peppar
färsk örtkrydda

Senapssås
1 äggula
1 msk vitvinsvinäger
1 msk fransk senap
1½ dl rapsolja
salt & peppar

Sätt ugnen på 175 grader.
Ta fram en ugnssäker form och en muffinsplåt eller 4 andra små ugnsformar.

Dela lökarna med skal på mitten (horisontellt).
Skär bort toppen och botten och lägg dem i den ugnssäkra formen.
Baka dem i ugnen i ca 30 min.
Förbered under tiden filodegsarken och såsen.
Rulla ut filodegen, använd 2 ark och dela varje i 6 kvadrater.
Pensla lite olja på varje kvadrat och lägg dem 3 och 3 lite omlott och förskjutet så att de bildar 4 blommor.
Pensla botten på 4 formar eller fördjupningar med lite olja.
Lägg åt sidan tills lökarna är klara.
Ta då ut och skala lökhalvorna, höj ugnstemperaturen till 200 grader.
Placera lökarna på ”filodegsblommorna” i de 4 penslade formarna.
Pensla lökarna med en lätt saltad och pepprad blandning av olja och vinäger.
Sätt in i ugnen 4-5 min. tills filodegen fått fin ljusbrun färg.
Garnera med kryddgrönt och servera lökarna på en spegel av senapssåsen.

Senapssås:

Blanda äggula, vinäger och senap i en bunke.
Tillsätt oljan under vispning.
Smaka av med salt och peppar.

Älgrullader

4 port.

600 g älginnanlår i tunna skivor*
3 msk dijonsenap
1 pkt bacon
1 liten ask ansjovisfiléer
salt
nymalen peppar
tandpetare
smör att stek i
4 lagerblad
1 klyftad rödlök i 2 halvor
1 kvist eller 1 tsk timjan
4 dl steksky(vatten) +viltfond
2 dl vispgrädde
ev. lite majsstärkelse

*Lövbiff går också bra om det är svårt att få tag på älg.
Lägg det skivade köttet på en skärbräda och stryk på senapen.
Lägg en skiva bacon och en ansjovisfilé på varje köttskiva.
Salta och peppra.
Rulla ihop och sätt en eller två tandpetare i varje rullad för att de ka hålla ihop.
Bryn rulladerna runt om i smör i en stekgryta.
Tillsätt en halv klyftad lök och bryn tills den fått färg.
Häll i fonden, lagerblad och timjan.
Låt allt sjuda under lock tills rulladerna är klara, ca 1 timme
Ta upp rulladerna och sila såsen. Tillsätt grädden och låt såsen koka ihop.
Red ev. med lite redningsmjöl. Smaka av med salt och peppar.
Servera krämig svartrotsgratäng med potatis till rulladerna.

Valfritt varmt grönt på tallriken. t.ex. fräst strimlad grönkål med glansig rödlök. 

Svartrots- och potatisgratäng

Svartrot är en delikatess som kommer bäst till sin rätt ihop med ost eller som här i en krämig gratäng.

4 port.

500 g svartrötter
500 g potatis
3 dl grädde
3 vitlöksklyftor
100 g chèvre
60 g parmesan
½ tsk salt
½ tsk peppar
olja till formen

Sätt ugnen på 190 grader varmluft
Skala potatis och svartrötter.
Börja med potatisen eftersom svartrötterna ibland upplevs lite klibbiga och lätt blir bruna.
Skiva rotsakerna och lägg dem i en kastrull med grädden.
Koka försiktigt under omrörning i ca 5 min.
Smula getosten och riv parmesan och vänd ner i kastrullen.
Pressa ner vitlöken.
Salta och peppra.
Häll den krämiga blandningen i en smord ugnsfast form eller i portionsformar.
Grädda gratängen i ca 35 min.(15-20 min. för de små)

Katrinplommonsufflé

4-6 port.

200 g katrinplomon
4 äggvitor
2 msk strösocker
10 skållade och grovt hackade sötmandlar
smör till formarna

Hacka plommonen ganska fint
Sätt varmluftsugnen på 170 grader
Smörj 4 ugnsfasta portionsformar med rak kant.
Vispa vitorna till hårt skum.
Vänd ner sockret och fortsätt att vispa tills blandningen blir blank och toppig.
Rör ner den hackade mandeln och plommonen och vispa försiktigt i någon minut till.
Fördela smeten i de välsmorda portionsformarna.
Grädda i cirka 10 minuter.

Kom ihåg att gästerna får vänta på sufflén och inte tvärtom!