Citron- och salviakyckling i lergryta

En saftig och härlig anrättning som går lika bra att laga i gjutjärnsgryta eller emaljerad ugnssäker gryta. Detta är s.k. slowfood som tar ett par tim. att tillaga men sköter sig själv i ugnen och ger tid för annat.

4 portioner

2 morötter

2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
2 tsk salt
½ tsk svartpeppar från kvarn
1 färsk kyckling (ca 1,2 kg)
½ kruka salvia
1 citron
2 msk fransk senap (osötad)
2 msk smör

Lägg en stor lergryta med lock i blöt ca 15 minuter.
Skala och skär morot och lök i ca 2 cm stora bitar.
Skala vitlöken och skär i klyftor.
Lägg morötter och lök i botten på lergrytan. Dra skinnet av kycklingen och gnid in den med en halv citron, salt och peppar.
Fyll kycklingen med hackade vitlökar och några salviablad.
Lägg den i lergrytan och bred ut senap på fågelbröstet.
Strö på hackade salviablad och häll över pressad saft av den andra citronhalvan.
Locket på och ställ in grytan i kall ugn. Sätt ugnen på 200° (170° varmluft).
Låt kycklingen stå i nedre delen av ugnen ca 1 1/2 timme eller tills innertemperaturen i lårvecket på kycklingen är 80°.
Höj ugnstempen till 225° (200° varmluft). Ta av locket på lergrytan.
Ös lite av spadet som bildats över kycklingen.
Smält smöret och pensla på kycklingen.
Sätt in lergrytan utan lock i ugnen tills kycklingen har fått fin färg.
Ställ fram grytan med kycklingen på bordet och låt gästerna själva ta för sig av anrättningen. Servera ratatouille på svenska grön- och rotsaker till.