1 nät blåmusslor (ca 800g ca 30 st) eller 1 pkt (450 g) djupfrysta förkokta blåmusslor i skal (ca 30 st små) 4 dl vatten+1/2 tsk salt 1 gul lök 3 vitlöksklyftor 400 g potatis 2 morötter 150 g rotselleri 1 urkärnad finskuren röd chili olja att fräsa grönsaker i 2 msk tomatpuré 4 dl kycklingbuljong 1 förp. tomatkross 1 röd paprika 1 påse babyspenat 1 pkt bacon 1/2 tsk timjan salt, peppar
Skrapa och skölj musslorna ordentligt. Ta bort de som är öppna. Koka upp vatten och salt. Lägg i musslorna och sätt på locket. Koka 3-5 min tills de öppnar sig (2-3 min. för de förkokta). Sila av buljongen. Plocka ur hälften av musslorna ur skalen. Ställ åt sidan. Skala och dela potatis, morötter, lök och rotselleri i tärningar. Finhacka vitlökarna. Fräs lök, vitlök, chili och rotsaksbitarna i olja på svag värme. Tillsätt tomatpurén och rör om. Blanda ner potatis, musselspad och kycklingbuljong. Låt grytan småkoka i 10 min. Häll i tomatkrosset och timjan. Skär paprikan i grova bitar, dela spenatbladen och skär bacon i strimlor. Fräs bacon i en aning olja. Mosa ev. den kokta potatisen mot grytans kant om du vill ha en tjockare konsistens. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt slutligen musslorna, paprikan, spenat och bacon i den heta grytan. Servera i djupa tallrikar med ett gott bröd.