Clam chowder med tomat, potatis och bacon

4 port.

1 nät blåmusslor (ca 800g ca 30 st) eller
1 pkt (450 g) djupfrysta förkokta blåmusslor i skal (ca 30 st små)
4 dl vatten+1/2 tsk salt
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
400 g potatis
2 morötter
150 g rotselleri
1 urkärnad finskuren röd chili
olja att fräsa grönsaker i
2 msk tomatpuré
4 dl kycklingbuljong
1 förp. tomatkross
1 röd paprika
1 påse babyspenat
1 pkt bacon
1/2 tsk timjan
salt, peppar

Skrapa och skölj musslorna ordentligt. Ta bort de som är öppna.
Koka upp vatten och salt. Lägg i musslorna och sätt på locket.
Koka 3-5 min tills de öppnar sig (2-3 min. för de förkokta). Sila av buljongen.
Plocka ur hälften av musslorna ur skalen. Ställ åt sidan.
Skala och dela potatis, morötter, lök och rotselleri i tärningar. Finhacka vitlökarna.
Fräs lök, vitlök, chili och rotsaksbitarna i olja på svag värme.
Tillsätt tomatpurén och rör om.
Blanda ner potatis, musselspad och kycklingbuljong.
Låt grytan småkoka i 10 min.
Häll i tomatkrosset och timjan.
Skär paprikan i grova bitar, dela spenatbladen och skär bacon i strimlor.
Fräs bacon i en aning olja.
Mosa ev. den kokta potatisen mot grytans kant om du vill ha en tjockare konsistens.
Smaka av med salt och peppar.
Tillsätt slutligen musslorna, paprikan, spenat och bacon i den heta grytan.
Servera i djupa tallrikar med ett gott bröd.