Gnocchi med ugnsbakade tomater och kaprissås

Till Gnocchi dricker vi Pinot Noir från Jura: Tissot & Potel La Sixième Côte
Musiken är Spinning Wheel med Blood, Sweat & Tears

Gnocchi med ugnsbakade tomater och kaprissås

1 kg potatis 
3-3½ dl vetemjöl
1 stort ägg
½ tsk salt 

Ugnsbakade tomater och sås:

500 g små tomater (2 burkar körsbärstomater går också bra)
2 dl vatten
3 vitlöksklyftor
torkad rosmarin efter smak
salt och svartpeppar
god olja att ringla över
1 liten burk kaprisknoppar

Skala och koka potatisen i saltat vatten. 
Pressa potatisen och låt den svalna något.
Vispa upp ägget och vänd ner det tillsammans med mjölet och salt till en deg.
Blanda bara ihop det (knåda inte) men tillsätt lite mer mjöl om det behövs.
Ta upp degen på mjölat bakbord och rulla degen till 6 längder (ca 40 cm långa).
Låt degen vila i kylen på bakplåtsklädd bricka el.dyl. i 30 minuter.
Skär dem i 2 cm tjocka bitar
Tryck till varje bit lätt med en mjölad gaffel på bägge sidor.
Sätt ugnen på 175°.
Lägg de sköljda tomaterna utan blomfäste i en ugnsfast form.
Skala och hacka vitlöksklyftorna.
Häll vattnet, vitlök, smulad rosmarin, salt och nymald peppar över det hela.
Ringla över olja och sätt in formen i ugnen i 30-40 min.
Rör om lite i formen under tiden.
Koka under tiden upp rikligt med saltat vatten i en kastrull
Sjud gnocchin några minuter tills de flyter upp till ytan. Ta upp dem med hålslev.
Bryn den avrunna kaprisen i brynt smör i stekpanna tills de vill öppna sig.
Häll upp i skål vid sidan om.
Vänd de kokta gnocchirundlarna i smör i het panna när tomaterna är klara och det är dags att äta.
Lägg ugnstomaterna på var sin tallrik, toppa med stekt gnocchi och stekt kapris.