Halstrade pilgrimsmusslor med wasabimajonnäs, friterade risnudlar och babyspenat

4 port.
8 pilgrimsmusslor/kammusslor.
lite olja till stekning samt ca 2 dl till fritering
ca 30 g risnudlar/glasnudlar
lite salt
75 g babyspenat

Snabbmixad majonnäs:
1 ägg
2 dl rapsolja
salt, peppar
1-2 msk wasabipasta

Tina musslorna om de varit frysta.
Laga majonnäs i en hög smal mixerskål.
Knäck ägget och tillsätt all olja i bunken.
Låt stå framme i rumstemperatur en stund, så allt har samma temp. innan du börjar mixa.
Salta och peppra lätt före mixning.
Sätt stavmixern mot botten av skålen och håll den still i ca 3 min. tills du ser att det börjar tjockna till majonnäskonsistens.
Lyft då lite lätt på mixerstaven och se till att allt är blandat och fast.
Rör ner wasabipastan, lite i taget.
Smaka av efter 1 msk och tillsätt ev. lite mer.
Ställ åt sidan.
Ta nu fram och bryt ner risnudlarna i 5 cm bitar.
Sätt en låg vid panna (stekpanna funkar bra) på en platta långt in på spisen.
Var försiktig och tänk på att oljan blir fort het och stänker!
När du ser att det ”ångar” (det går fort) kan du lägga i lite nudlar i taget.
Sänk värmen lite så att inte nudlarna blir brända.
Lägg ett hushållspapper och en hålslev eller motsvarande vid sidan upp.
Ta genast upp nudlarna med hålsleven när de blivit vita, tjocka och krulliga.
Lägg dem att rinna av på hushållspappret.
Salta lätt, gärna med flingsalt.
Fritera en liten ”hög” till varje gäst.
Stäng av värmen och ställ pannan med olja på ordentlig avsvalning (helst utomhus).
Häll den avsvalnade oljan i plåtburk el.dyl. Absolut inte i slasken!
Skölj babyspenaten, ta bort skadade blad och låt spenaten rinna av.
Välj ut snygga portionsfat att lägga förrätten på.
Halstra till slut musslorna i lite het olja 3 min. på varje sida. Salta en aning.
Bara uppläggningen kvar.
Små fina spenatblad i botten.
Friterade nudlar, de nystekta musslorna och en god klick ljusgrön wasabimajonnäs.
Njut!!