4 port. 4 dl vetemjöl (helst durum) 1 st ägg ½ tsk salt 1 dl vatten ½ msk rapsolja
Häll ut mjölet på ren arbetsbänk. Gör en fördjupning i mitten och tillsätt ägget och övriga ingredienser. Arbeta ihop till en slät deg med händerna. Lägg degen kallt invirad i plast ca 30 min. Använd pastamaskin eller kavla för hand till en slät deg. I maskin: kavla först lite tjockare 5 mm och sen tunnare ca 2mm. Skär slutligen degen i smala strimlor i maskin eller för hand. Se till att mjöla ordentligt så att remsorna inte klibbar ihop. Bred ut den strimlade pastan på mjöligt bord tills det är dags att koka den. Koka då upp rikligt med saltat vatten i stor kastrull. Lägg i pastan och koka ca 5 min. Lyft upp med hål- eller pastaslev. Vänd ner den nykokta pastan i härlig saffranssås eller annan favoritsås och servera direkt. Buon appetito!