4 port. 1 knippe färska morötter (ca 800g) eller 4 stora fjolårsmorötter 1 rödlök
Gremolata: 1 knippe persilja, gärna slätbladig 1 citron, rivet skal och saft 2 vitlöksklyftor ca 75g riven västerbottenost 3 msk rapsolja
Tillbehör: 3 dl matvete salt och vatten 50 g ruccola eller annan grön bladsallad rapsolja ev. fetaost eller grillost
Ta bort blasten och skrapa morötterna rena. Eller skala fjolårsmorötter och dela dem i smala stänger. Förväll dem 5 min. i kokande vatten för att förkorta grilltiden. Ställ åt sidan. Koka matgrynen enl. anvisning på förpackningen. Blanda under tiden till gremolatan. Börja med att hacka persiljan, ta med och finhacka en del av stjälkarna. Tvätta och riv skalet av halva citronen. Halvera den och pressa ut saften ur halva citronen. Blanda persilja och citronskal och saft i en skål. Pressa eller hacka vitlöksklyftorna i blandningen och slutligen den finrivna osten och oljan. Ställ åt sidan. Skala och klyfta rödlöken och dela morötterna på längden. Droppa lite olja över morötter och lök och grilla i het panna eller på grill. Skölj salladen och låt den rinna av på papper. Lägg den i botten på vare tallrik med kokta gryn ovanpå och toppa med de nygrillade morötterna och lökarna. Klicka gremolatan över.