Meny vecka 19

Gazpacho med mozarella
Skogspizza med vilt
Hallon- och mangosmoothie

Härliga varma majdagar lockar till uteätande.
En svalkande gazpacho får oss att minnas sköna stunder i medelhavsvärme. Minimozzarella eller skivad mozzarella gör soppan mer mättande. Perfekt lunch eller förrätt.Hemlagad pizza med skogens gröna i form av nässlor och kirskål, lite viltskav, lök och svamp lagad på muurikka eller annan grillhäll. Funkar givetvis att laga även i ugn.
Avsluta med svalkande smoothie av frysta bär som ännu inte hunnit tina.

Kerstin & Leif har hjälpt oss med musikval den här veckan. Då blir det Blackbird med The Real Group Till pizzan dricker vi: Teroldego d'Isera

Gazpacho

4port.

2 pkt krossade tomater
2 vitlöksklyftor
6 dl grönsaksbuljong
1 gurka
¼ röd chili
3 msk olja
2 msk vitvinsvinsvinäger
½ tsk socker
1 tsk salt
5-6 varv på pepparkvarnen

Till servering:
1 förpackning mozzarella
hackad gräslök

Skala vitlöken.
Koka upp vatten och blanda till buljongen.
Skölj gurkan, skär bort fästet och dela gurkan grovt.
Finhacka den röda chilin (ta bort kärnorna).
Lägg tomaterna i en matberedare eller mixer tillsammans med vitlök, gurka och chili.
Tillsätt olja, vinäger, grönsaksbuljong och en aning socker.
Mixa tills blandningen är jämn.
Krydda med salt och peppar.
Låt gärna soppan stå några timmar eller över natten (smakerna gifter sig bättre efter lite tid).
Dela mozzarellan i halvor eller skivor.
Hacka gräslöken.
Häll upp soppan i skålar, fördela osten och strö över gräslök.
Ät gott bröd till.

Skogspizza med vilt

4 port.

Pizzadeg:
¼ pkt jäst
2 ½ dl vatten
½ tsk salt
1 msk oljja
6 dl vetemjöl

Nässelpesto till fyllning:
4 dl späda nässlor
1 dl rostade solrosfrön

1-2 vitlöksklyftor
1 dl rapsolja
1 dl riven smakrik ost
salt, peppar

Övrig fyllning:
250 g skogschampinjoner, kantareller eller karl-johanssvamp

1 pkt (300g ) viltskav eller annat viltkött
1 medelstor lök
smör till stekning
salt, peppar
3-4 dl riven ost
ev. kirskål eller annat skogsgrönt

Börja med peston, gärna dagen innan.
Plocka riktigt späda nässlor (de små bränns inte).
Rensa dem och håll kokande varmt vatten över dem i en sil.
Skölj därefter i kallt vatten en liten stund.
Rosta solrosfrön kort i het torr stekpanna under omskakning.
Skala vitlöken och riv osten.
Häll solrosfrön, vitlök och nässlor i en hög skål och mixa dem med stavmixer eller matberedare. Häll på oljan och kör peston ganska slät.
Salta, peppra och smaka av.
Pizzadegen
Lös jästen i vattnet. Tillsätt resten av ingredienserna och knåda ihop till en smidig deg. Dela degen i 4 delar och låt jäsa i ca 30 min.
Förbered under tiden svamp- viltfyllningen.
Tänd grillen eller sätt ugnen på 220 grader.
Skiva eller dela svampen i mindre bitar, skala och hacka löken och strimla köttet. Hetta upp och stek lök, svamp och kött i en panna. Salta och peppra. Ställ åt sidan. Riv osten.
Kavla ut degbitarna. Bred på peston och övrig fyllning.
Grädda en i taget i ca 10-12 minuter

Hallon- och mangosmoothie

4 glas

250 g frysta hallon och mangotärningar
4 dl mild yoghurt
1 tsk flytande honung

Mixa alla ingredienser i en mixer
Servera i glas.