Marinerad grillad flankstek med mojo rojo
4 port.
ca 600 g flankstek
Marinad:
1½ dl rapsolja
2 skalade hackade vitlöksklyftor
2 msk kinesisk soja
1 tsk timjan
1 tsk salt och 6 varv på svartpepparkvarnen
Mojo rojosås:
2 paprikor
1 pkt (400 g) krossade tomater
2 skivor vitt bröd
2 msk röd- eller vitvinsvinäger
3-4 vitlöksklyftor
1 krm chilipeppar
½ dl olja
lite salt
Tillbehör:
1 kg kokt färskpotatis
2-3 färska eller vanlig gul och röd lök i klyftor
1 zucchini
1 röd eller gul paprika
1 grillost
Blanda marinaden. Lägg köttet i en plastpåse och slå i marinaden.
Knyt till, lägg i kyl 2-3 timmar i en bunke (påsen kan läcka).
Laga under tiden den smak- och färgrika mojo rojon.
Skölj, dela och strimla paprikorna.
Grilla dem mjuka i ugn eller panna..
Smula sönder brödet och lägg det i en bunke.
Häll över vinägern. Låt stå några minuter tills brödet dragit åt sig vinägern.
Skala och hacka vitlöken. Lägg den grillade paprikan i mixer/stavmixer tillsammans med brödet i vinäger och vitlöken. Mixa det hela kort.
Tillsätt tomatkrosset och kör blandningen till tjock såskonsistens.
Smaka av såsen med chilipeppar och salt.
Tillsätt lite olja i taget under fortsatt mixning tills det blivit en tjock sås.
Förbered potatis, grönt och ost och grillen.
Låt köttet rinna av.
Grilla ca 5 minuter på varje sida. Salta och peppra under grillning.
Lägg lökklyftor och nykokt färskpotatis vid sidan om på grillen.
Grilla paprika, grillost och zucchini kortare tid.
Skär köttet i sneda bitar före serveringen.
Servera med mojo rojo.