Midsommarmeny
vecka 25

Sallad Burrata med småtomater och hallon
Dubbelmarinerad grillad kalkonfilé med färskpotatis, späda lökar, squash och sockerärter, krämig dragonsås med senap
Citronglass med basilikagubbar på mandelbotten

I år kommer vi få en fin midsommar med traditionellt firande för många. För oss och många som firar i mindre sammanhang är maten viktig.
Här har vi valt en tomat- och hallonröd sallad med delad krämig Burrata - en mycket god variant av mozzarella, olivolja och balsamvinäger och på toppen rostade hackade hasselnötter som förrätt. En fräsch somrig inledning med ett glas rosévin.
Dubbelmarinerad filé av kalkon, kyckling, gris eller nötfilé kräver lite planering. Enkel att laga men måste marineras 1 eller 2 dagar innan. Den marineras en andra gång efter stekning, ställs kallt och skivas tunt. Ät nykokt färskpotatis och några grillade primörer t.ex. squash, knipplök, minipaprikor och sockerärter till och dragon-senapssås med crème fraiche.
Drömgod citronglass med lemoncurd lagas med fördel dagen innan eller 3-4 timmar innan den serveras på en mandelbotten av mandelmjöl, äggvita och socker. Allt toppas med delade färska jordgubbar med hackad basilika och ev. blomsterdekoration. Glad midsommar!

Vinet vi valt till kalkonen är en Pinot Noir från Chile, Humo Blanco.
Harry Arnold och Radiobandet spelar The Midnight Sun Never Sets.

Sallad Burrata med tomat och hallon

4 port.

2 st Burrata(krämig mozzarella)
ca 200g småtomater
2 dl färska eller frysta hallon
2-3 msk olivolja
½-1 msk balsamvinäger
75g rostade hackade hasselnötter
lite flingsalt och peppar från kvarn

Börja med att rosta och hacka nötterna.
Förbered och servera salladen på portionsassietter.
Skölj och dela tomaterna.
Fördela dem på tallrikarna.
Lägg på hallonen och bryt slutligen itu en halv ost på varje.
Ringla över olivolja och lite balsamvinäger.
Salta och peppra lätt.
Strö på nöthacket.

Dubbelmarinerad Kalkonfilé

4 port.

Marinad 1:
800g-1 kg kalkonfilé
1 dl olja
2 msk balsamvinäger
2 msk soja
2 rivna vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
2 tsk socker

Blanda ihop allt till marinaden och lägg i den putsade filén. Låt ligga över natten. Gärna i en påse.
Dagen efter: torka av filén, bryn den i en stekpanna tills den får fin färg.
Sätt sedan in den i ugnen på 125 grader tills den når en innertemperatur på 70 grader. Ta ut den och låt svalna lite.

Gör andra marinaden.

Marinad 2:
3 klyftor riven vitlök
½ dl olivolja
½ dl sweet chilisås
1 msk soja
1 msk tomatpuré
½ msk färsk riven ingefära
2 msk persilja

Blanda ihop marinaden och lägg ner de färdigstekta filéerna.
Lägg över i en plastpåse och lägg in i kylen några timmar.
Skiva filén i skivor och lägg upp på ett fat.
Servera med säsongens primörer: kokt färskpotatis, kokt eller grillad färsk lök, squash m.m.

Kall dragon-senapssås

4 port.
4 dl crème fraiche
1 msk fransk senap
1 tsk färsk hackad dragon
Blanda samman ingredienserna.

Citronglass med lemoncurd på mandelbotten

4-6 port.

Supergott och värt besväret, men färdigköpt lemoncurd funkar om du har ont om tid.

2 ½ dl vispgrädde
½ burk kondenserad mjölk
rivet skal av ½ citron
2 msk citronsaft

Lemoncurd:

2 ägg
¾ dl socker
rivet skal av 1/2 citron
½ dl cironsaft
25g smör

Börja med lemoncurden:

Vispa upp äggen lätt i en rostfri skål.
Rör ner socker, citronsaft och citronskal och rör ihop.
Ställ skålen i en kastrull med kokande vatten och vispa tills curden tjocknar.
Ta upp skålen från värmen och tillätt smöret och rör runt tills de smält.
Låt svalna.
Vispa grädden och häll i den kondenserade mjölken.
Tillsätt det rivna skalet och saften från citron och 4 msk av curden .

Häll glassmeten i en matlåda och toppa med resten av lemoncurden.
Ställ i frysen i minst 3-4 tim.

Mandelbotten:

3 äggvitor
1 dl socker
2 ½ dl mandelmjöl

Sätt ugnen på 150 grader varmluft.
Vispa vitorna till fast skum med elvisp.
Vänd ner sockret och mandelmjölet.
Häll smeten i rund form med bakplåtspapper.
Grädda i ca 25 min.
Låt svalna innan du lägger på glass och bär.

Basilikagubbar

1 liter jordgubbar
1 kruka basilika
Skölj och rensa jordgubbarna.
Dela dem i halvor eller kvartar.
Hacka några kvistar av basilikan fint.
Blanda med jordgubbarna.
Garnera glasstårtan rikligt med jordgubbar.