Rårakor

Rårakor

Rårakor förväxlas ofta med raggmunk men rårakor är råriven potatis som formas till stora kakor och steks. Till raggmunk blandas den rivna potatisen med pannkakssmet före stekning.

4 port som förrätt (till 2 port.som huvudrätt).
6 stycken (ca 500g) potatisar
1 1/2 tsk salt
smör till stekning (gärna flytande smör-rapsolja)
ev. bakplåtspapper i 5 cm remsor

Tillbehör:
2 dl gräddfil100g picklad rödlök (se recept)

Skala och riv potatisen på den grövre sidan på rivjärnet.
Blanda potatis och salt ordentligt.
Krama ur så mycket vätska som möjligt.
Smält smöret i het panna och låt det bli lätt brynt.
Klicka ut det rivna och platta till med baksidan på stekspaden.
Sänk värmen och var uppmärksam på att vända när det börjar bli brynt i kanterna.
Stek färdigt till frasig yta och brynt färg.
Justera värmen under tiden så att det blir lagom brynt.
Riv gärna remsor av bakplåtspapper och lägg mellan de nystekta rårakorna så att de inte klibbar ihop.

Tips: Blanda gärna potatis med morot och lite gräslök som variation.