Hemlagad pasta med saffranssås

Italiensk Pinot Nero från Mezzacorona blir perfekt till pastan liksom den italienska musiken: Via con me med Paolo Conte

4 port

4 port nykokt pasta hemlagad eller färdigköpt)
150g färsk spenat
400g mindre eller delade kycklingfiléer
smör/rapsolja till stekning

Saffranssås
1 gul lök

2 vitlöksklyftor
1-2 msk olja från soltorkade tomaterna på burk
grön buljongtärning
1 msk tomatpuré
1 pkt saffran
3 dl kokande vatten
salt och peppar
2 dl vispgrädde
50 g parmesan att riva
1 burk (150 g) soltorkade tomater i olja

Tillbehör
riven parmesan

Sås
Skala och hacka lök och vitlöksklyftor.
Fräs dem i tomatolja, tillsätt buljongtärningen, saffran, tomatpuré och kokande vatten. Låt såsen koka en kort stund tills löken blir mjuk.
Tillsätt grädden och småkoka ytterligare några minuter. Salta och peppra såsen lätt.
Ställ såsen åt sidan medan du bryner kycklingen runt om.
Krydda med salt och peppar. Tillsätt en aning vatten, sänk värmen och låt dem bli genomstekta under lock ca 15 min.
Skiva upp, varmhåll och servera dem till pastarätten.
Dags att koka pastan i rikligt med vatten .
Riv parmesanosten och strimla tomaterna.
Hetta upp såsen när övriga ingredienser är färdiga.
Smaka av ordentligt.
Tillsätt slutligen de strimlade tomaterna.
Vänd ner nykokt avrunnen pasta i såsen strax före serveringen.

Servera pastan i sås varvad med spenatbladen på varma djupa tallrikar.
Låt var och en riva lite parmesan över och lägga kyckling på sin tallrik.