Saltimbocca

Till den här rätten blir det en Dolcetto från Piemonte: Monterustico
Ace of Base bidrar med musiken: All That She Wants

Saltimbocca på kalkon

4 port.

500 g kalkonbröst, alt. kyckling
salt, peppar
1 dl riven smakrik ost
12 färska salviablad eller 2 tsk torkade
100 g kallrökt skinka
2 msk smör
1½ dl vitt vin
1 liten hackad rödlök
1½ dl kalvbuljong (av fond och vatten)

Tina kalkonköttet om det varit fryst
Sätt ugnen på 180° varmluft.
Skär kalkonbrösten/filéerna i längsgående skivor som schnitzlar.
Salta och peppra lätt på bägge sidor. Fördela ost och salviablad på skivorna.
Rulla ihop dem på längden och linda in varje rulle i en skinkskiva.
Fäst med tandpetare om det behövs.
Bryn de färdiga rullarna lätt runt om. Lägg dem sedan med skarven ner i en ugnsfast form.
Häll över vinet.
Låt den finhackade rödlöken koka ihop med kalvbuljongen några minuter.
Häll lökskyn runt om rullarna. Sätt in i ugnen i ca 10 min.
Låt dem gå till 60°. Kolla med termometer eller skär ett snitt och se till att de ser färdiga ut (Obs! de får ej bli torra).

Svamprisotto

4 port.

1 medelstor gul lök
3 dl havreris
olja att fräsa i
8 dl grönsaks– eller svampbuljong
4 dl färsk svamp eller 2 dl förvälld
salt och peppar
1 dl riven parmesanost + lite till serveringen
1-2 dl vitt vin

Skala och finhacka löken.
Fräs lök och havreris i het olja i en rymlig kastrull.
Späd med lite buljong i taget. Låt riset koka långsamt i 10-15 min.
Sätt nu in kycklingen med vin i ugnen så att allt blir klart samtidigt.
Fräs svampen delad i mindre bitar i smör, salta och peppra.
Tillsätt svampen och osten i risotton. Späd med lite vin i taget.
Smaka av med salt och peppar.
Servera med riven ost, gärna skivade tomater och rödlök vid sidan om.