Ugnsbakad lök i filodeg

4 port.

En läcker rätt för öga och gom.
Mjuk och frasigt, sött och salt.

2 gula eller röda lökar
2 ark filodeg (kylvara)
½ dl raps- eller olivolja
1 msk balsamvinäger
lite flingsalt och nymald peppar
färsk örtkrydda

Senapssås:
1 äggula
1 msk vitvinsväger
1 msk fransk senap
1½ dl rapsolja
salt & peppar

Sätt ugnen på 175 grader.
Ta fram en ugnssäker form och en muffinsplåt eller 4 andra små ugnsformar.
Dela lökarna med skal på mitten (horisontellt).
Skär bort toppen och botten och lägg dem i den ugnssäkra formen.
Baka dem i ugnen i ca 30 min.
Förbered under tiden filodegsarken och såsen.
Rulla ut filodegen, använd 2 ark och dela varje i 6 kvadrater.
Pensla lite olja på varje kvadrat och lägg dem 3 och 3 lite omlott och förskjutet så att de bildar 4 blommor.
Pensla botten på 4 formar eller fördjupningar med lite olja.
Lägg åt sidan tills lökarna är klara.
Ta då ut och skala lökhalvorna, höj ugnstemperaturen till 200 grader.
Placera lökarna på ”filodegsblommorna” i de 4 penslade formarna.
Pensla lökarna med en lätt saltad och pepprad blandning av olja och vinäger.
Sätt in i ugnen 4-5 min. tills filodegen fått fin ljusbrun färg.
Garnera med kryddgrönt och servera lökarna på en spegel av senapssåsen.

Senapssås:
Blanda äggula, vinäger och senap i en bunke.
Tillsätt oljan under vispning.
Smaka av med salt och peppar.