Rödbetshummus på krispigt bröd
Hemlagad grön pasta med krämig laxsåsBlåbärsdessert med havrefras
Har du testat hemlagad pasta? Enkelt att göra deg och kavla. Ännu roligare är att använda en ”pastamaskin” dvs. en mekanisk kavlingsapparat med valsar för släta plattor, smala och breda pastaremsor. Vi gillar grönt och smaksätter degen med hackad spenat. Såsen med nyskördade små gula lökar, tärnade färska tomater, vitlök och tärnad lax blir krämig av grädde mot slutet. Obs! Rätten går givetvis att laga med färdigköpt färsk eller torkad pasta i paket. Till pastan blir det: Montelapio Fiano di Avellino Veckans musik: Om! med Niklas Strömstedt.
Rödbets-äppelsallad med citronvinägrett
Laxburgare med kaprisaioli, bröd, sallad, morotsstrimlor, picklad rödlök
Ingefärspäron med grädde och nötbräck
Höstens färger är oemotståndligt vackra. Inspirationskälla för konstnärer, matkreatörer och idésprutor i största allmänhet. Veckans meny inleds med en palett av rödbetsskivor och äpple som stimulerar öga och smaksinne med en syrlig citronvinägrett. Varmrätten blir en laxburgare med nybakat hamburgerbröd, kapris i snabblagad majonnäs, gröna blad, morotsband och picklade rödlökar. Ingefärspäron som slutkläm. Kokta i sockerlag med ingefärsrot. Servera med nötbräck eller andra knapriga kakor och mjukvispad grädde.
Den här veckan dricker vi vin från Loire. Le Marigny från Vouvray. Veckans musik är A Horse With No Name med America. Tack för tipset Jannne.
Rödbets-äppelsallad med citronvinägrett
Laxburgare med kaprisaioli, bröd, sallad, morotsstrimlor, picklad rödlök
Ingefärspäron med grädde och nötbräck
Höstens färger är oemotståndligt vackra. Inspirationskälla för konstnärer, matkreatörer och idésprutor i största allmänhet. Veckans meny inleds med en palett av rödbetsskivor och äpple som stimulerar öga och smaksinne med en syrlig citronvinägrett. Varmrätten blir en laxburgare med nybakat hamburgerbröd, kapris i snabblagad majonnäs, gröna blad, morotsband och picklade rödlökar. Ingefärspäron som slutkläm. Kokta i sockerlag med ingefärsrot. Servera med nötbräck eller andra knapriga kakor och mjukvispad grädde.
Den här veckan dricker vi vin från Loire. Le Marigny från Vouvray. Veckans musik är A Horse With No Name med America. Tack för tipset Jannne.
Nyfiken på kålrabbi? Doldis i grönsakshyllorna som vi hyvlat tunt och fyllt med kryddig färskost. En knaprig och snygg förrätt.
Helstekt kyckling som långsamt lagats i lergryta (eller annan gryta) blir så smakrik med citron, örter och senap som smaksättare. Saftig så att den nästan faller sönder som pulled pork. Prova det en kulen grå höstdag.
Små goda päron från grannen blev ingefärspäron.