Grillad röding med isländsk spenat
4 port.
4 filéer röding (à 125-150g/st ) eller laxfiléer
salt, peppar
100 g färsk bladspenat
1 vitlöksklyfta
2 dl grädde
salt, peppar
Varm potatissallad:
800 g potatis
1 squash i skivor
1 liten purjolök
vatten, salt
½ dl god olja
Tina fiskfiléerna (dela ev. större filéer till portionsstorlek).
Rensa bort grova stjälkar och dela bladspenat om bladen känns stora.
Skala och skiva vitlöken tunt.
Skala potatisen och lägg den i kokande saltat vatten.
Putsa av, skiva squash i knappt cm-tjocka skivor.
Ansa purjon och skär den i sneda cm-skivor.
Koka upp vatten och salt i en låg vid kastrull.
Lägg i squashskivorna att koka ett par minuter, lägg till purjon knappt 1 min.
Häll av kokvattnet. Låt potatis och purjo svalna lite.
Skiva och lägg potatis, squash och purjo på 4 varma tallrikar eller på ett uppläggningsfat.
Ringla lite olja över.
Fräs vitlöken i het panna med lite fett och tillsätt spenaten.
Rör om och sänk värmen. Häll över grädden och låt det hela koka ihop.
Smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan.
Ta fram en stek- eller grillpanna för grillning/stekning av fiskfiléerna.
Stek dem först med skinnsidan ner ett par minuter, salta och peppra.
Vänd och stek ytterligare ett par minuter tills fiskköttet ser genomstekt ut.
Servera den nylagade fisken på en bädd av potatissallad med vitlöksfräst gräddig spenat
vid sidan om.