Morotssoppa med ingefära och kokosmjölk
4 port.
500 g morötter
1 gul lök
2 klyftor vitlök
2 msk olja
ca 3 cm färsk ingefära
1 krm chilipeppar
1 tsk spiskummin
ca 8 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
1 burk kokosmjölk (390g)
1 msk citronsaft
Salt och peppar
Topping:
Solros- och pumpafrön
Skala morötter, lök och vitlök.
Hacka löken och vitlöken, skiva morötterna.
Skala och riv ingefäran.
Hetta upp oljan i en större kastrull och fräs grönsakerna,
ingefära och övriga kryddor tills de får lite färg.
Häll på vatten och smula ner buljongtärningen i grytan.
Låt sjuda utan lock ca 15-20 min eller tills morötterna är mjuka.
Mixa soppan slät.
Blanda ner kokosmjölken.
Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
Späd med mer vatten om så önskas.
Rosta fröna i het panna och strö över.
PinnbrödEtt kul bröd att grädda över elden
2½ dl vatten
12 g jäst
400 g vetemjöl
1 msk honung
½ msk salt
½ dl rapsolja
1 bakplåtspapper om du gör dem på utflykten
Lös upp jästen i vatten och tillsätt mjöl, honung, salt och olja.
Kör i degblandare 10 min.
Tag med degen i en burk om du vill göra dem på utflykten.
Låt jäsa i 1 tim
Dela i 4 delar
Knåda och forma till halvmeterlånga längder
Om du gör dem ute kan du forma dem på ett bakplåtspapper
Sno degen runt pinnar nyp ihop dem i båda ändarna så att de inte rullar upp sig.
Låt jäsa 15 min
Grädda över öppen eld, helst med mycket glöd.