Meny vecka 10


Morotssoppa med ingefära, pinnbröd
Laxlasagne, småbladig sallad med morötter
Jordgubbsyoghurt i glas med rostad mandelmassa

Ta med soppa på utflykten. Grädda pinnbrödet över glöden på grillen till glädje för stora och små.
Laga lasagne av laxfärs och spenat så som du lagar vanlig lasagne.
Enkelt hopsvängd dessert av färska eller frysta jordgubbar, fast yoghurt och riven mandelmassa. Godast blir det om du rostar mandelmassan i ugn några minuter när ugnen är varm. 

Vietti Roero Arneis passar fint till laxlasagne.
Musiken blir Locked out of Heaven 
med Bruno Mars.

Morotssoppa med ingefära och kokosmjölk

4 port.

500 g morötter
1 gul lök
2 klyftor vitlök
2 msk olja
ca 3 cm färsk ingefära
1 krm chilipeppar
1 tsk spiskummin
ca 8 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
1 burk kokosmjölk (390g)
1 msk citronsaft
Salt och peppar
Topping:
Solros- och pumpafrön
 
Skala morötter, lök och vitlök.
Hacka löken och vitlöken, skiva morötterna.
Skala och riv ingefäran.
Hetta upp oljan i en större kastrull och fräs grönsakerna,
ingefära och övriga kryddor tills de får lite färg.
Häll på vatten och smula ner buljongtärningen i grytan.
Låt sjuda utan lock ca 15-20 min eller tills morötterna är mjuka.
Mixa soppan slät.
Blanda ner kokosmjölken.
Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
Späd med mer vatten om så önskas.
Rosta fröna i het panna och strö över. 

Pinnbröd
Ett kul bröd att grädda över elden
2½ dl vatten 
12 g jäst
400 g vetemjöl
1 msk honung
½ msk salt
½ dl rapsolja
1 bakplåtspapper om du gör dem på utflykten

Lös upp jästen i vatten och tillsätt mjöl, honung, salt och olja.
Kör i degblandare 10 min.
Tag med degen i en burk om du vill göra dem på utflykten.
Låt jäsa i 1 tim
Dela i 4 delar 
Knåda och forma till halvmeterlånga längder 
Om du gör dem ute kan du forma dem på ett bakplåtspapper
Sno degen runt pinnar nyp ihop dem i båda ändarna så att de inte rullar upp sig.
Låt jäsa 15 min
Grädda över öppen eld, helst med mycket glöd.    

Laxlasagne

4 port.

12 lasagneplattor
400 g laxfärs
1 gul lök
liten knippa gräslök
2 msk smör/rapsolja
11/2 dl fiskbuljong
salt, peppar
200 g färsk eller fryst bladspenat
1 vitlöksklyfta

Ostsås:
3 msk smör/rapsolja
3 msk vetemjöl
6-7 dl mjölk 3%
3 dl riven ost

Ta fram en rymlig form (som rymmer 4 lasagneplattor i bredd) .
Tina laxen om den varit fryst
Förbered ostsåsen:
smält smör/rapsolja, strö över mjöl under omrörning.
Späd med lite mjölk i taget och vispa till en slät sås.
Sjud några min.
Ta den från värmen och tillsätt 2 dl ost.
Smaka av med salt och peppar.
Laxfärsen:
Hacka den gula löken och gräslöken.
Fräs löken i lite smör/rapsolja och tillsätt färsen.
Hacka sönder och bryn den lätt så den får lite färg.
Späd med fiskbuljongen.
Vänd ner gräslöken och krydda med salt och peppar.
Fräs nu den grovt hackade spenaten och vitlöken mjuka i smör/rapsolja.
Varva sås, lasagneplattor, lax och spenat i 3 lager.
Avsluta med sås och resterande riven ost.
Sätt in i 190 ° varmluftsugn i ca30 min.
Servera en krispig sallad till lasagnen.

Jordgubbsyoghurt med rostad mandelmassa

4 port.

100 g mandelmassa
3½ dl fast yoghurt
250 g skivade eller tärnade färska eller frysta jordgubbar
rivet skal av 1 citron

Sätt ugnen på 200°.
Riv mandelmassan grovt, strö ut den på plåt med bakplåtspapper.
Rosta mitt i ugnen i 3-4 min.
Låt kallna och smula sönder den.
Tina de frysta tärnade gubbarna (hela gubbar blir blöta och svåra att dela)
eller skiva de färska.
Tvätta och riv skalet av citronen.
Ta fram 4 portionsglas.
Varva yoghurt, jordgubbar och mandelmassa.
Strö lite citronskal över det hela. 

Veckans meny V10

Vårvintersallad med svartkål och havreris
 Kyckling stroganoff, pressad potatis, grönt
Lingongrädde i hemlagade strutar

Det våras i grönsaksdiskarna och vi som roar oss med att sätta frön och odla gläds åt minsta gröna strå. Vi lagar en fräsch sallad med svart- eller grönkål och äpple. Som lunch eller kvällsrätt blir den lagom mättande med havreris som du kokar som spaghetti med mycket vatten. Uteslut riset om du föredrar att äta den som förrätt före Stroganoffgrytan lagad med innerfilé av kyckling.
Hemlagade eller köpta rånstrutar med vispad grädde och lingonsylt är ett barndomsminne som förgyllde vardagen. Strutarna gräddas på bakplåtspapper i ugnen.

Till kycklingen dricker vi en Mezzacorona Pinot Nero.
Nu blir det en låt av Peter LeMarc. Tess.

Vårvintersallad med svartkål och havreris

4 port.

2½ dl havreris
300 g grön- eller svartkål
3 medelstora morötter
1 rödlök
1 äpple
1½ dl rapsolja
1-2 msk äppelcidervinäger
½ -1 tsk salt och 5-6 varv på pepparkvarnen
2 msk rostade solros- eller pumpafrön

Koka havreriset i 13 min. enl. anvisning på paketet.
Strimla färsk grönkål.
Vänd den i lite av oljan så att den mjuknar.
Skala och hyvla morötterna med potatisskalaren.
Skala och finklyfta rödlöken.
Lägg gärna ner lökklyftorna i det nykokta ”riset” för mildare löksmak.
Skölj, kärna ur och tärna äpplet.
Blanda resterande rapsolja med vinäger, salt och peppar.
Blanda det gröna och vänd försiktigt ner de avsvalnade grynen.
Häll på olje-vinägerblandningen och rör om.
Strö rostade frön över och ät gott bröd till.

Kyckling stroganoff med pressad potatis och grönt

4 port.

600 g kycklinginnerfilé
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
250 g champinjoner
2 msk smör-rapsolja
salt, peppar
½ msk paprikapulver
3 msk tomatpuré
1 msk vetemjöl
2 dl hett vatten
3 dl grädde/syrad grädde
hackad persilja

Tillbehör:
Kokt pressad potatis
Salt- eller ättiksgurka

Strimla kycklingen, skala och hacka lök och vitlök, skiva champinjonerna.
Hetta upp smör/olja i en stekpanna och stek löken glansig.
Lägg i kycklingen och stek tills kycklingen får färg runt om.
Salta, peppra lite och tillsätt paprikapulvret.
Putsa, skiva och blanda ner champinjonerna och låt dem fräsa med.
Rör ner tomatpuré och strö mjölet över grytan.
Tillsätt det heta vattnet och rör om ordentligt.
Låt grytan puttra i cirka 10-12 minuter.
Häll i grädden och smaka av med salt och peppar.
Småkoka utan lock några minuter.
Strö över persilja och servera pressad potatis och saltgurka till.

Lingongrädde i hemlagade strutar

Rånstrutar
6 st.

1 ägg
½ dl socker
1dl vetemjöl
1msk rapsolja

Sätt ugnen på 175 °.
Vispa ägg och socker pösigt.
Tillsätt vetemjöl och olja och rör om.
Lägg bakplåtspapper på en plåt. Rita 10 cm stora rundlar och bred ut smeten tunt.
Beräkna 4-5 min i ugnen.
Bevaka gräddningen hela tiden.
Lossa genast rånen från pappret och forma en strut med hjälp av en rånrulle eller ett koniskt föremål.

Fyllning:
2 ½ dl vispgrädde
4 msk rårörda lingon

Vispa grädden ganska fast och rör ner lingonen.
Fyll de avsvalnade strutarna med lingongrädden och njut!