Meny vecka 10

Rödbetshummus med sprött knäcke
Fisk Florentine med räkor o. pressad potatis
Glass med hemlagad ”salt” kolasås och frukt

Sista sportlovsveckan och snösmältning. Kort utefika när solen tittar fram. Grönt, fisk och frukt präglar veckans meny.
Färg- och smakrik rödbetshummus på brödet som lätt början på middagen.
Len god fiskgratäng med spenat och räkor kallas Fisk florentine och känns bekant för många av oss. Pressad kokt potatis och ett vårligt vin till.
Hemkokt kolasalt med lite flingsalt på glass och frukt piggar upp.
Dusty Springfield sjunger ”Son Of A Preacher Man” en hit från 60-talet.
Vi dricker Terrazze della Luna från Trentino till fisken.

Rödbetshummus

4 port.

4 rödbetor (eller 1 pkt färdigkokta)
1 pkt kikärter, ca 400g
2 vitlöksklyftor
1 dl rapsolja
½ tsk spiskummin
salt, peppar

Serveringstillbehör:
2 mjuka tunnbrödsark
ärtskott (hemlagade eller köpta)

Skölj och skär bort rottrådarna (och ev.blast) på rödbetorna.
Koka dem mjuka, ca 45 min.
Häll bort kikärtsspadet och häll ärterna i en matberedare.
Tillsätt lite olja i taget.
Blanda ner de skalade kokta rödbetorna och vitlöken.
Mixa alltsammans till krämig konsistens.
Smaka av med kryddorna.
Rosta tunnbröden, skurna i bitar, helt kort i het stekpanna eller ugn om den redan är varm.
Tips! Skala de nykokta rödbetorna i kallt vatten, så lossar skalet lättare och du blir mindre röd om händerna.

Fisk Florentine

4 port.

4 portionsbitar torsk eller annan vit fisk (ca600g)
1½ tsk salt
vitpeppar, några varv på kvarnen
ca 150 g hel spenat
1 medelstor gul lök
smör till formen

Ostsås:

3 msk smör
½ dl mjöl
5 dl mjölk
100 g riven ost
salt och vitpeppar

Servera till fisken:
10-12 potatisar

Garnera med:
400g räkor med skal (ca 150g skalade)
ärtskott eller dill

Sätt ugnen på 200 grader.
Skala potatisen, koka i saltat vatten samtidigt som du sätter in fisken i ugnen.
Smörj en ugnsform och täck botten med färsk eller tinad spenat.
Salta lätt. Skala och skiva löken tunt.
Lägg den saltade, lätt pepprade torsken ovanpå.
Täck med bakplåtspapper eller folie och sätt in formen i ugnen ca 10 min.

Laga under tiden såsen:
Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölet under kraftig omrörning.
Låt det bli en fast redning och tillsätt lite mjölk i taget.
Koka såsen några minuter på svag värme under omrörning.
Lägg i större delen av osten, spar lite att strö över. Smaksätt med salt och peppar.
Häll såsen över fisken.
Strö på det sista av osten.
Sätt in fiskformen i ugnen på grilläge 3-4 min.
Pressa den kokta potatisen med en purépress och servera till.
Garnera fisken med räkor och ärtskott eller dill.

Glass med hemlagad ”salt” kolasås och frukt

4 port.

3 dl vispgrädde
50 g smör
1½ dl farinsocker
2 msk ljus sirap
1 tsk flingsalt

Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull.
Låt koka upp och sänk sedan värmen.
Småkoka i 10 minuter.
Servera varm eller kall till frukt och glass.

Meny vecka 10


Morotssoppa med ingefära, pinnbröd
Laxlasagne, småbladig sallad med morötter
Jordgubbsyoghurt i glas med rostad mandelmassa

Ta med soppa på utflykten. Grädda pinnbrödet över glöden på grillen till glädje för stora och små.
Laga lasagne av laxfärs och spenat så som du lagar vanlig lasagne.
Enkelt hopsvängd dessert av färska eller frysta jordgubbar, fast yoghurt och riven mandelmassa. Godast blir det om du rostar mandelmassan i ugn några minuter när ugnen är varm. 

Vietti Roero Arneis passar fint till laxlasagne.
Musiken blir Locked out of Heaven 
med Bruno Mars.

Morotssoppa med ingefära och kokosmjölk

4 port.

500 g morötter
1 gul lök
2 klyftor vitlök
2 msk olja
ca 3 cm färsk ingefära
1 krm chilipeppar
1 tsk spiskummin
ca 8 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
1 burk kokosmjölk (390g)
1 msk citronsaft
Salt och peppar
Topping:
Solros- och pumpafrön
 
Skala morötter, lök och vitlök.
Hacka löken och vitlöken, skiva morötterna.
Skala och riv ingefäran.
Hetta upp oljan i en större kastrull och fräs grönsakerna,
ingefära och övriga kryddor tills de får lite färg.
Häll på vatten och smula ner buljongtärningen i grytan.
Låt sjuda utan lock ca 15-20 min eller tills morötterna är mjuka.
Mixa soppan slät.
Blanda ner kokosmjölken.
Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
Späd med mer vatten om så önskas.
Rosta fröna i het panna och strö över. 

Pinnbröd
Ett kul bröd att grädda över elden
2½ dl vatten 
12 g jäst
400 g vetemjöl
1 msk honung
½ msk salt
½ dl rapsolja
1 bakplåtspapper om du gör dem på utflykten

Lös upp jästen i vatten och tillsätt mjöl, honung, salt och olja.
Kör i degblandare 10 min.
Tag med degen i en burk om du vill göra dem på utflykten.
Låt jäsa i 1 tim
Dela i 4 delar 
Knåda och forma till halvmeterlånga längder 
Om du gör dem ute kan du forma dem på ett bakplåtspapper
Sno degen runt pinnar nyp ihop dem i båda ändarna så att de inte rullar upp sig.
Låt jäsa 15 min
Grädda över öppen eld, helst med mycket glöd.    

Laxlasagne

4 port.

12 lasagneplattor
400 g laxfärs
1 gul lök
liten knippa gräslök
2 msk smör/rapsolja
11/2 dl fiskbuljong
salt, peppar
200 g färsk eller fryst bladspenat
1 vitlöksklyfta

Ostsås:
3 msk smör/rapsolja
3 msk vetemjöl
6-7 dl mjölk 3%
3 dl riven ost

Ta fram en rymlig form (som rymmer 4 lasagneplattor i bredd) .
Tina laxen om den varit fryst
Förbered ostsåsen:
smält smör/rapsolja, strö över mjöl under omrörning.
Späd med lite mjölk i taget och vispa till en slät sås.
Sjud några min.
Ta den från värmen och tillsätt 2 dl ost.
Smaka av med salt och peppar.
Laxfärsen:
Hacka den gula löken och gräslöken.
Fräs löken i lite smör/rapsolja och tillsätt färsen.
Hacka sönder och bryn den lätt så den får lite färg.
Späd med fiskbuljongen.
Vänd ner gräslöken och krydda med salt och peppar.
Fräs nu den grovt hackade spenaten och vitlöken mjuka i smör/rapsolja.
Varva sås, lasagneplattor, lax och spenat i 3 lager.
Avsluta med sås och resterande riven ost.
Sätt in i 190 ° varmluftsugn i ca30 min.
Servera en krispig sallad till lasagnen.

Jordgubbsyoghurt med rostad mandelmassa

4 port.

100 g mandelmassa
3½ dl fast yoghurt
250 g skivade eller tärnade färska eller frysta jordgubbar
rivet skal av 1 citron

Sätt ugnen på 200°.
Riv mandelmassan grovt, strö ut den på plåt med bakplåtspapper.
Rosta mitt i ugnen i 3-4 min.
Låt kallna och smula sönder den.
Tina de frysta tärnade gubbarna (hela gubbar blir blöta och svåra att dela)
eller skiva de färska.
Tvätta och riv skalet av citronen.
Ta fram 4 portionsglas.
Varva yoghurt, jordgubbar och mandelmassa.
Strö lite citronskal över det hela. 

Veckans meny V10

Vårvintersallad med svartkål och havreris
 Kyckling stroganoff, pressad potatis, grönt
Lingongrädde i hemlagade strutar

Det våras i grönsaksdiskarna och vi som roar oss med att sätta frön och odla gläds åt minsta gröna strå. Vi lagar en fräsch sallad med svart- eller grönkål och äpple. Som lunch eller kvällsrätt blir den lagom mättande med havreris som du kokar som spaghetti med mycket vatten. Uteslut riset om du föredrar att äta den som förrätt före Stroganoffgrytan lagad med innerfilé av kyckling.
Hemlagade eller köpta rånstrutar med vispad grädde och lingonsylt är ett barndomsminne som förgyllde vardagen. Strutarna gräddas på bakplåtspapper i ugnen.

Till kycklingen dricker vi en Mezzacorona Pinot Nero.
Nu blir det en låt av Peter LeMarc. Tess.

Vårvintersallad med svartkål och havreris

4 port.

2½ dl havreris
300 g grön- eller svartkål
3 medelstora morötter
1 rödlök
1 äpple
1½ dl rapsolja
1-2 msk äppelcidervinäger
½ -1 tsk salt och 5-6 varv på pepparkvarnen
2 msk rostade solros- eller pumpafrön

Koka havreriset i 13 min. enl. anvisning på paketet.
Strimla färsk grönkål.
Vänd den i lite av oljan så att den mjuknar.
Skala och hyvla morötterna med potatisskalaren.
Skala och finklyfta rödlöken.
Lägg gärna ner lökklyftorna i det nykokta ”riset” för mildare löksmak.
Skölj, kärna ur och tärna äpplet.
Blanda resterande rapsolja med vinäger, salt och peppar.
Blanda det gröna och vänd försiktigt ner de avsvalnade grynen.
Häll på olje-vinägerblandningen och rör om.
Strö rostade frön över och ät gott bröd till.

Kyckling stroganoff med pressad potatis och grönt

4 port.

600 g kycklinginnerfilé
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
250 g champinjoner
2 msk smör-rapsolja
salt, peppar
½ msk paprikapulver
3 msk tomatpuré
1 msk vetemjöl
2 dl hett vatten
3 dl grädde/syrad grädde
hackad persilja

Tillbehör:
Kokt pressad potatis
Salt- eller ättiksgurka

Strimla kycklingen, skala och hacka lök och vitlök, skiva champinjonerna.
Hetta upp smör/olja i en stekpanna och stek löken glansig.
Lägg i kycklingen och stek tills kycklingen får färg runt om.
Salta, peppra lite och tillsätt paprikapulvret.
Putsa, skiva och blanda ner champinjonerna och låt dem fräsa med.
Rör ner tomatpuré och strö mjölet över grytan.
Tillsätt det heta vattnet och rör om ordentligt.
Låt grytan puttra i cirka 10-12 minuter.
Häll i grädden och smaka av med salt och peppar.
Småkoka utan lock några minuter.
Strö över persilja och servera pressad potatis och saltgurka till.

Lingongrädde i hemlagade strutar

Rånstrutar
6 st.

1 ägg
½ dl socker
1dl vetemjöl
1msk rapsolja

Sätt ugnen på 175 °.
Vispa ägg och socker pösigt.
Tillsätt vetemjöl och olja och rör om.
Lägg bakplåtspapper på en plåt. Rita 10 cm stora rundlar och bred ut smeten tunt.
Beräkna 4-5 min i ugnen.
Bevaka gräddningen hela tiden.
Lossa genast rånen från pappret och forma en strut med hjälp av en rånrulle eller ett koniskt föremål.

Fyllning:
2 ½ dl vispgrädde
4 msk rårörda lingon

Vispa grädden ganska fast och rör ner lingonen.
Fyll de avsvalnade strutarna med lingongrädden och njut!