Grillade hängande kycklingben med rotsaker i ugn
4 port.
8-12 kycklingben
Marinad:
1 dl rapsolja
1 msk het chilisås (eller tomatpuré med chili och vitlök)2
1 msk soja
2 pressade vitlöksklyftor
salt, peppar
Ugnsrotsaker:
8-10 medelstora potatisar
4 rödbetor
4 morötter
4 palsternackor
2 röda eller gula lökar
olja till långpannan
salt och peppar
Dragonsås:
3 dl matyoghurt
1 msk stark osötad senap
2 tsk torkad dragon
Blanda marinaden och häll den över kycklingbenen i en bunke.
Pensla benen så att alla täcks av såsen.
Låt ligga 30- 45min. beroende på om kycklingen varit fryst.
Tvätta potatisarna och rödbetorna ordentligt och ta bort blast och fula fläckar.
Skala morötter och palsternackor.
Sätt ugnen på 175 ° varmluft. Ta ut gallret innan du börjar.
Skär potatis i klyftor, morötter och palsternackor i stavar.
Skala och klyfta lökarna.
Dela slutligen rödbetorna i kvartar, de färgar ju allt rött.
Ringla olja i botten av en långpanna.
Fördela rotsaker och lök i pannan. Vänd dem i oljan, salta och peppra lätt.
Trä nu upp kycklingbenen genom att sticka in dem mellan gallertrådarna på ugnsgallret jämnt fördelade.
Du får trixa lite för att få dem på plats.
Sätt först in långpannan långt ner och sedan ugnsgallret med kycklingen strax över mitten i ugnen.
Låt det hela steka i 45 -50 min.
Vänd runt i grönsakerna och vänd ev. gallret med kycklingen någon gång under tiden.
Kolla om kycklingen är klar genom att skär ett snitt intill benet.
Det ska vara klar vätska eller 75 grader, om du tempar.
Dragonsåsen är busenkel. Bara att röra ihop.
Chicken tonight!