Meny vecka 11

Pizzabullar med pesto
Hängande grillade kycklingben, ugnsbakade rotfrukter och dragonsås
Ingefärspäron, grädde och nötbräck

”Mars, mars måne, jag kan lura dej till Skåne” – en gammal ramsa som vi barn ägnade oss åt förr.
Kanske för att det var varmare i Skåne än på många andra platser i vårt land.
Vi får ta det som det kommer och njuta av de fina vinterdagarna med solsken och vintersport.
Ta med pizzabullar på utflykten, gå hem och häng upp de kryddpenslade kycklingbenen mellan gallertrådarna på ugnsgallret med en plåt av allehanda goda rotsaker och lök under.
Ät härliga ingefärskokta päron med snabbt bakade nötbräck efter den värmande middagen.
Lyssna på Vintern bland Vivaldis årstider och dröm om andra tider som ger oss variation i tillvaron.

Tack Thomas von Brömssen för musiktipset i söndagsintervjun. Largo från Vivaldis Vinter arrangerat för trombon. Definitionen av skönhet enligt Thomas. Ett gott glas rött från Sopron i Ungern.

Pizzabullar med
spenatpesto

16 pizzabullar

3 dl vatten 

25 g jäst 
knappt 8 dl vetemjöl 
2 msk rapsolja 
1 tsk salt 
ev.1 tsk gurkmeja 
1 sats pesto (se recept nedan)

Rör ut jästen i vattnet. 
Blanda i mjöl, olja, salt och ev.gurkmeja. 
Kör i degblandare i 10 min. 
Låt degen vila i 30 min. 
Blanda och mixa under tiden peston.
Kavla ut degen till ca 50x15 cm. 
Bred ut peston på degen, som när man bakar kanelbullar. 
Rulla ihop degen och dela den i 16 snedskurna bitar. 
Starta ugnen på 200°. 
Lägg bullarna på bakplåtspapper eller pappersformar och låt dem jäsa i 45 min. 
Sätt in bullarna i ugnen och sänk temperaturen till 180°. 
Grädda i ca 35 min. 

Pesto
2 dl riven lagrad ost 
1 dl rostade solrosfrön 
50 g färsk eller fryst (tinad) spenat
1- 2 vitlöksklyfta
1-1½ dl rapsolja
1 tsk salt

Lägg ingredienserna i en mixer och kör till en fast röra.

Grillade hängande kycklingben med rotsaker i ugn


4 port.
8-12 kycklingben

Marinad:
1 dl rapsolja
1 msk het chilisås (eller tomatpuré med chili och vitlök)2
1 msk soja
2 pressade vitlöksklyftor
salt, peppar

Ugnsrotsaker:
8-10 medelstora potatisar
4 rödbetor
4 morötter
4 palsternackor
2 röda eller gula lökar
olja till långpannan
salt och peppar

Dragonsås:
3 dl matyoghurt
1 msk stark osötad senap
2 tsk torkad dragon

Blanda marinaden och häll den över kycklingbenen i en bunke.
Pensla benen så att alla täcks av såsen.
Låt ligga 30- 45min. beroende på om kycklingen varit fryst.
Tvätta potatisarna och rödbetorna ordentligt och ta bort blast och fula fläckar.
Skala morötter och palsternackor.
Sätt ugnen på 175 ° varmluft. Ta ut gallret innan du börjar.
Skär potatis i klyftor, morötter och palsternackor i stavar.
Skala och klyfta lökarna.
Dela slutligen rödbetorna i kvartar, de färgar ju allt rött.
Ringla olja i botten av en långpanna.
Fördela rotsaker och lök i pannan. Vänd dem i oljan, salta och peppra lätt.
Trä nu upp kycklingbenen genom att sticka in dem mellan gallertrådarna på ugnsgallret jämnt fördelade. 
Du får trixa lite för att få dem på plats.
Sätt först in långpannan långt ner och sedan ugnsgallret med kycklingen strax över mitten i ugnen. 
Låt det hela steka i 45 -50 min.
Vänd runt i grönsakerna och vänd ev. gallret med kycklingen någon gång under tiden.
Kolla om kycklingen är klar genom att skär ett snitt intill benet.
Det ska vara klar vätska eller 75 grader, om du tempar.
Dragonsåsen är busenkel. Bara att röra ihop.
Chicken tonight!

Ingefärspäron

En gammal klassiker som nästan glömts bort.
Håller sig ett par veckor i kylen. Förgyll dem med mjukvispad grädde och nygjorda nötbräck.

1 kg små fasta päron
5 dl vatten
5 dl socker
1 bit ingefärsrot, ca 25 g
saften av ½ citron

Koka ihop socker och vatten i 10 min. tillsammans med skalad skivad ingefära och citronsaft.
Skala under tiden päronen, men lämna skaftet kvar.
Låt päronen vara hela eller halvera dem.
Koka päronen i lagen i 20-30 minuter (koktid varierar).
Prova med en sticka. Skumma om det behövs.
Ta upp päronen med hålslev och fördela i väl rengjorda burkar (gärna med lock, gummiring och spänne).
Häll på lagen så att päronen täcks och förslut burkarna.
Låt dem svalna helt innan du sätter in dem i kylskåpet.

Nötbräck
1 dl hackade blandade nötter (tex mandel, hasselnötter och valnötter)
3 msk honung
2 msk smör

Hacka och rosta nötterna helt kort i en torr stekpanna på medelvärme. Drag pannan åt sidan.
Tillsätt smör och honung under omrörning.
Låt det hela smälta ihop till en seg massa under några minuter.
Häll ut nötblandningen på bakpapper och låt svalna.
Skär eller bryt till lagom stora bitar.
Servera till glass eller annan dessert.

Veckans meny V 11

Champinjonsallad med rödlöks- och persiljedressing
Halstrad laxtartar, gräslökshollandaise, potatis, vårvintergrönt
Citroncheesecake med bär

Nu kommer våren! Första tussilagon och gräslöksstrån i växthuset.
Vi börjar fika och äta lunch utomhus. Sallad blir åter en favorit – här med färska champinjoner och en god dressing med finhackad rödlök och persilja.
Laxen finhackar vi och blandar med kapris, ägg och kryddor till en laxtartar och lägger i panna eller i muurikkan på grillen. En len och god hollandaise tar inte lång tid att laga och är lättare att laga än många tror. Smaksätt med gräslök, servera nykokt potatis och lite vårvintergrönt till.
Cheescake med citron smakar vårlätt med lite goda bär till.

Ett friskt vitt vin från Nya Zeeland blir bra till laxtartaren. Saint Clair Vicar's Choice Sauvignon Blanc.
Nu får Ann Sofie von Otter och Elvis Costello tolka Paul McCartney med Broken Bicycles, Junk.

Champinjonsallad med rödlöks-persiljedressing

4 port.

250g champinjoner
1 påse småbladig sallad
1 liten rödlök
litet knippe persilja
4 msk god olja (kallpressad raps eller olivolja)
2 msk vit vinäger
salt och nymalen svartpeppar

Borsta av champinjonerna och skär bort ev. svarta fläckar. Skiva dem.
Skölj salladen och låt den rinna av på hushållspapper.
Skala och finhacka rödlöken.
Hacka persiljan.
Fördela salladen på 4 assietter.
Lägg svampen snyggt på salladen liksom rödlöken.
Blanda olja och vinäger med lite salt och peppar.
Häll dressingen över salladen, strö slutligen på den hackade persiljan.

Halstrad laxtartar, gräslökshollandaise, potatis, vårvintergrönt

4 port.

ca 500 g laxfilé
1 liten rödlök
2 msk kapris
1 äggula
2 msk senap
salt
vitpeppar

Hacka laxen fint.
Skala och hacka löken
Blanda lax, lök, kapris, äggula, senap, salt och vitpeppar.
Rör så att smeten håller samman. Forma små biffar.
Stek dem i smör 2 min/sida
Servera små smör/gräslöksslungade potatisar och en krämig hollandaise till.

Hollandaisesås
150 g smör
3 äggulor
2 msk vatten
1 msk pressad citronsaft
salt

Smält smöret i en kastrull på svag värme.Vispa ihop äggulor och vatten i en liten kastrull.
Ställ den i en större kastrull med sjudande vatten.
Vispa kraftigt tills blandningen tjocknar.
Ta bort kastrullen från vattenbadet och vispa i smöret lite i taget.
Smaksätt med citron och salt.

Citroncheesecake med bär

8-10 bitar

150 g digestivekex

50 g rumstempererat smör
400 g färskost
2 dl strösocker
4 ägg
1 citron
3/4 dl vetemjöl
1 dl gräddfil

Sätt ugnen på 170 grader.
Krossa digestivekexen och blanda smulorna med det mjuka smöret.
Tryck ut blandningen ordentligt i botten av en form (22-23 cm i diameter) med löstagbar kant. Lägg gärna bakplåtspapper i botten.
Ställ kakformen i kylen och förbered fyllningen.
Rör ihop färskosten med sockret till en slät smet.
Tillsätt äggen, ett i taget, under omrörning.
Skölj citronen noggrant under ljummet vatten och riv citronskalet.
Pressa saften ur citronen. Blanda citronskalet, mjölet, gräddfilen och citronsaften med färskostsmeten.
Häll upp i formen och grädda kakan i 60 minuter.
Servera gärna med frukt eller bär.