Rimmad oxbringa med rotfruktsstomp och persiljesås
Här tillagad av färdigkokt rimmad oxbringa
4 port.
Rotfruktsstomp
250 g rotselleri
8 potatisar (ca 500 g)
2 morötter
250 g kålrot
1 purjolök
saltat kokvatten
salt, peppar
Skala selleri, potatis, morötter och kålrot.
Skär dem i 2 cm stora tärningar.
Ansa purjolöken och skär den i bitar
Koka rotfrukterna mjuka i ca 12 minuter i lättsaltat vatten.
Lägg i purjolöken mot slutet av koktiden.
Häll av vattnet i en annan kastrull och spar det till spädning.
Mosa rotfrukterna direkt i kokgrytan med en potatisstöt.
Späd med lite av kokspadet, salta och peppra lätt.
Varmhåll med vätska i botten av grytan.
Tillagning av köttet
700-800 g kokt rimmad oxbringa
1 gul lök +1 morot
5 dl kokande vatten
Koka upp vattnet med 1 liten skivad lök och morot i en låg vid kastrull.
Låt koka i 3-4 min.
Skär bringan i 1/2 cm tunna skivor.
Lägg dem i kastrullen med kokande lag, se till att lagen täcker
Värm försiktigt i ca 10 minuter.
Laga under tiden såsen.
Persiljesås
1 kruka persilja
2 dl grönsaksbuljong
1 vitlöksklyfta
1 dl crème fraiche
½ msk färskpressad citronjuice
salt och peppar
riven pepparrot (serveras vid sidan om)
Grovhacka persiljan.
Mixa i matberedaren med en aning vatten och vitlök till en grön puré.
Koka upp grönsaksbuljongen.
Vispa ner crème fraichen och låt småputtra.
Vänd ner persiljepurén strax före servering.
Smaka av med salt, peppar och några droppar citronjuice.
Servering: Lägg upp rotfruktsstompen på varma djupa tallrikar.
Lägg köttskivor snyggt ovanpå. Häll på såsen.
Servera gärna med riven pepparrot.