Örtstekt lammstek
4 port.
ca 800 g benfri lammstek
salt, peppar
timjan
3 skalade skivade vitlökar
Smör att bryna i
ev. olja till formen
Tina köttet om det varit fryst.
Sätt ugnen på 150°.
Putsa av hinnor och ytliga fettansättningar.
Bind ev. ihop steken med bomullssnöre om den vill falla isär.
Salta, peppar och bryn steken runt om i lite smör.
Sätt in steken i gjutjärnspanna/gryta om du brynt i en sån eller i oljad form.
Tillsätt timjan och skivade vitlökjsklyftor.
Stick i en termometer och avsluta stekningen vid 62-65°.
Linda in köttet i folie så att det får vila innan det skärs upp.
Servera med en gratäng med getost eller en ljummen palsternacks-rödbetssallad.
Ugnsbakade palsternackor med förvällda små rödbetor och spenatsallad
4 port.
ca 800 g palsternackor
400 g små färska rödbetor
2 msk olja
1 tsk salt
lite nymald svartpeppar
1 msk honung
Sallad:
1 pkt (85 g) babyspenat
200 g chèvre
1 msk olivolja
lite flingsalt och peppar
färsk timjan
Börja med att tvätt av och ta bort fästet på rödbetorna.
Förväll dem i ca 30 min.
Sätt ugnen på 175°.
Skala och skär palsternackorna i smala långa stänger.
Lägg dem i ugnsfast form med olja och sätt in dem i ugnen i ca 15 min.
Rör då om, ringla över honung, salta och peppra lätt.
Låt dem ugnsbakas ytterligare 5-10 min.
Lägg skivad ost vid sidan om på bakplåtspapper och låt den smälta.
Skölj spenaten och låt den rinna av ordentigt.
Häll kokvattnet av rödbetorna, dela dem i kvartar och ta bort skalet genom att skölja under rinnande vatten.
Blanda samman den ljumma rotsaks-grönsaksrätten och servera den till nystekt, tunt skivad lammstek med vitlökssky. Eller som grönrätt med bröd.