Lammlägg i ugn med rostad potatis
4 port
ca 11/2 kg skivad lammlägg
Marinad.
2 vitlöksklyftor hackade
1msk rosmarin hackad
saft och skal av ½ citron
½ dl olja
1 tsk salt
1 krm grovt krossad svartpeppar
1 drygt kg fast potatis
½ dl olja
2 stora vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 dl hackad persilja
Putsa av köttet och marinera det i kryddig lag i 30 min.
Tvätta och skär potatisen i klyftor.
Sätt ugnen på 175°varmluft.
Häll olja i en långpanna och pressa i 2 vitlökar.
Lägg i potatisen. Strö över salt och rör om.
Sätt in långpannan med potatis i nedre halvan av ugnen .
Lägg köttet på ett galler och placera det i övre delen av ugnen, över potatisen.
Ugnsbaka kött och potatis 35-40 min.
Rör runt i potatisen med en slev efter halva tiden.
Ta ut potatisen när den känns färdig, se till att det finns en långpanna under köttet hela tiden.
Sätt ev. på grillen i ugnen och grilla köttet några minuter till fin färg och yta. Passa noga.
Strö persilja över köttet.
Grönsaksgratäng med mozzarella och fetaost
4 port.
1 aubergine
1 zucchini
1 spetspaprika
2 små rödlökar
5 tomater
1 förp. mozzarella
2 klyftor vitlök
½ tsk salt och några varv svartpeppar från kvarn
1 pkt fetaost eller motsvarande
1 dl god olja (raps eller oliv)
Skölj tomater, zucchini och aubergine.
Ta bort blomfästet och skiva grönsakerna tunt.
Salta aubergineskivorna och låt dem ligga medan du förbereder övriga ingredienser.
Skölj, dela och kärna ur och skiva paprikan.
Ta fram en ugnsfast form och sätt ugnen på 175 ° varmluft.
Skala och skiva rödlökarna.
Häll av vätskan från ostarna, skiva mozzarellan och smula fetaosten.
Skala vitlöksklyftorna.
Torka av aubergineskivorna.
Häll lite olja i botten av formen.
Stapla de skivade grönsakerna, löken och mozzarellaosten på högkant.
En skiva av vardera och upprepa tills de är slut.
Pressa över vitlök, salta och peppra.
Ringla över olja och sätt in i ugnen i ca 45 min.
Ta ut formen och smula över fetaosten och ev. lite mer olja.
Låt den stå ytterligare 5-8 min. i ugn.