Påskmeny vecka 14


Örtrisotto med sparris och pilgrimsmusslor
Grillad/ugnsstekt lammlägg och potatis, mojorojosås grönsaksgratäng med mozzarella och fetaost
Citronmazarin med jordgubbar

Påsken ska vara gul som solen, grön och skön! 
 Maten går i grönt med sparris och örtrisotto toppad med små grillade pilgrimsmusslor. 
Det traditionella lammet steker vi i år inomhus under grillen i form av skivad lägg.
Rostade små potatisar och en grönsaksgratäng som påminner om ratatouille, här med mozzarella och fetaost. Mojorojosås av grillad paprika, tomat och vitlök är en smakrik god kall dipsås 
som passar till potatisklyftor och grillat.
Citronfrisk mazarinkaka med färska jordgubbar som krona på verket serveras med  
en klick mjukvispad grädde.
Glad påsk!
Vi tar fram ett rött italienskt vin från Puglia: Copertino
Vi lyssnar på en låt som heter Budapest

Örtrisotto med sparris och pilgrimsmusslor


4 port.
4 dl avorioris/risottoris
1 gul lök
smör till stekning
1 knippe sparris
ca 200 g färska eller frysta pilgrimsmusslor (kammusslor)
1 dl vitt vin
8 dl kycklingbuljong
2 msk hackad gräslök
4 msk hackad persilja
2 dl riven lagrad hårdost
olja till grillning
nymald peppar och ev. salt
 
Skala och finhacka löken.
Fräs den i lite smör, tillsätt och låt riset fräsa med 2-3 min.
Dra kastrull åt sidan och häll på vinet.
Skölj och skär bort det grova på sparrisen. Dela mitt itu.
Förbered kycklingbuljongen.
Hacka det kryddgröna och mixa det slutligen med buljongen.
Riv osten.
Sätt grytan på spisen och koka upp ris-lök-vinblandningen.
Häll sedan på lite varm örtbuljong i taget under ca 20 minuters kokning på svag värme.
Rör om hela tiden och se till att buljongen kokat in, innan du tillsätter mer.
Förväll sparrisen 3-4 min. i kokande vatten. Häll av och spola kallt.
Skär den nedre halvan i cm–stora bitar och klyv topparna.
När riset börjar mjukna (det ska ha en aning kärna kvar) är det dags att grilla/steka sparris och musslor.
Pensla musslor och sparristoppar med olja. Blanda ner sparrissbitarna i risotton.
Grilla musslor och sparristopparna tills de får en fin yta och musslorna känns sviktande mjuka. Vänd helst med en lång pincett.
Kom ihåg att röra om i risotton eller att dra den åt sidan.
Vänd ner osten och smaka av ordentligt. Tänk på att buljongen kan vara salt.
Lägg upp risotton med det nygrillade på toppen.

Lammlägg i ugn med rostad potatis


4 port
ca 11/2 kg skivad lammlägg
Marinad.
2 vitlöksklyftor hackade
1msk rosmarin hackad
saft och skal av ½ citron
½ dl olja
1 tsk salt
1 krm grovt krossad svartpeppar
 
1 drygt kg fast potatis
½ dl olja
2 stora vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 dl hackad persilja

Putsa av köttet och marinera det i kryddig lag i 30 min.
Tvätta och skär potatisen i klyftor.
Sätt ugnen på 175°varmluft.
Häll olja i en långpanna och pressa i 2 vitlökar.
Lägg i potatisen. Strö över salt och rör om.
Sätt in långpannan med potatis i nedre halvan av ugnen .
Lägg köttet på ett galler och placera det i övre delen av ugnen, över potatisen.
Ugnsbaka kött och potatis 35-40 min.
Rör runt i potatisen med en slev efter halva tiden.
Ta ut potatisen när den känns färdig, se till att det finns en långpanna under köttet hela tiden.
Sätt ev. på grillen i ugnen och grilla köttet några minuter till fin färg och yta. Passa noga.
Strö persilja över köttet.

Grönsaksgratäng med mozzarella och fetaost
 
4 port.

1 aubergine
1 zucchini
1 spetspaprika 
2 små rödlökar
5 tomater 
1 förp. mozzarella
2 klyftor vitlök 
½ tsk salt och några varv svartpeppar från kvarn
1 pkt fetaost eller motsvarande
1 dl god olja (raps eller oliv)

Skölj  tomater, zucchini och aubergine.
Ta bort blomfästet och skiva grönsakerna tunt.
Salta aubergineskivorna och låt dem ligga medan du förbereder övriga ingredienser. 
Skölj, dela och kärna  ur och skiva paprikan.
Ta fram en ugnsfast form och sätt ugnen på 175 ° varmluft.
Skala och skiva rödlökarna. 
Häll av vätskan från ostarna, skiva mozzarellan och smula fetaosten.
Skala vitlöksklyftorna.
Torka av aubergineskivorna.
Häll lite olja i botten av formen.
Stapla de skivade grönsakerna, löken och mozzarellaosten på högkant.
En skiva av vardera och upprepa tills de är slut.
Pressa över vitlök, salta och peppra.
Ringla över olja och sätt in i ugnen i ca 45 min. 
Ta ut formen och smula över fetaosten och ev. lite mer olja.
Låt den stå ytterligare 5-8 min. i ugn.
Färdigt!    

Mojo Rojo 

4 port.

2 paprikor *
1 pkt (400 g) krossade tomater
2 skivor vitt bröd
2 msk röd- eller vitvinsvinäger
4 vitlöksklyftor
1 kryddmått chilipeppar
1/2 dl olja
1 kryddmått salt

Sätt ugnen på 225 grader.
Skölj, dela och strimla paprikorna.
Sätt in dem i ugnsform för att grillas 5-8 min.
Smula sönder brödet och lägg det i en bunke.
Häll över vinägern. Låt stå ca 5 minuter tills brödet dragit åt sig vinägern.
Skala och hacka vitlöken.
Lägg den grillade paprikan i mixer tillsammans med det uppblötta
brödet i vinäger och vitlöken. 
Mixa helt kort.
Tillsätt tomatkrosset och kör blandningen till tjock såskonsistens.
Smaka av såsen med chilipeppar och salt.
Tillsätt lite olja i taget under fortsatt mixning tills det blivit en tjock sås.
Doppa rostade potatisklyftor i såsen eller servera den till kött och grönsaker.
*Det finns grillade paprikor inlagda i olja eller syrlig lag att köpa i glasburkar.
Går utmärkt att byta ut de färska mot färdiggrillade.

Citronmazarin:


250 g mandelmassa
250 g smör
3 dl strösocker
4 ägg
3 dl vetemjöl
fint rivet skal och saft av 1 citron

Vid serveringen:
Färska bär, jordgubbar,hallon el. dyl
mjukvispad grädde

Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och klä en springform (form med löstagbar kant) med bakplåtspapper.
Riv mandelmassan fint.
Smält smöret i en kastrull.
Vispa ihop ägg och strösocker lite lätt för hand med ballongvisp.
Tillsätt den rivna mandelmassan och resten av ingredienserna till citronmazarinen.
Rör ihop till en jämn smet.
Häll upp smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 35-40 minuter.
Låt kakan svalna.
Dekorera vackert med färska bär. Vispa grädden mjukt.
Njut av det sötsyrliga!

Meny V14

Spenatplättar med morots-fetaostsallad
Vichyssoise- potatis och purjosoppa med gräslök, bröd
Rabarberpaj på knäckig botten

”Visst gör det ont när knoppar brister, varför skulle våren annars tveka….” Karin Boye visste.Håll ut, våren kommer snart med spenatblad, gräslök och rabarberknopp. Vi har lyckan att ha tillgång till vårgrönt i butik innan de kommer i växthus och trädgård.
Laga små gröna plättar av spenat med smakrik sallad med fetaost.
Potatis- och purjosoppan blir vårligare med lite gräslök och kallas vichyssoise när den serveras kall och innehåller grädde (men det finns många undantag och idéer om ursprung). Personligen vill jag tro på tanken att Ludvig den XV serverades den på Spa i Vichy(vichyvatten) och uppskattade den kall.
Du avgör beroende på väderlek.
En läcker Rabarberpaj på knäckig botten som dessert eller till fikat.

Till potatis och purjosoppan dricker vi Leitz Magic Mountain Riesling medan vi lyssnar till It's a Raggy Waltz med Dave Brubeck

Hemlagade spenatplättar och morots - fetaostsallad

4 port.

100 g färsk spenat
3 ägg
5 dl mjölk
3 dl vetemjöl
½ tsk salt
1 msk smält smör
smör att steka i

Morots-fetaostsallad
2 morötter
gräslök
½ fetaost
olivolja

Skölj och finhacka spenaten.
Vispa ägg, mjölk, mjöl och salt till en slät smet i en skål.
Tillsätt det smälta smöret och spenaten i smeten och mixa med en stavmixer.
Salta och smaka av smeten.
Stek plättarna gyllenbruna i smör, gärna i plättlagg.

Morots-fetaostsallad:
Skala och fortsätt skala morötterna till tunna band.
Hacka gräslöken.
Smula fetaost över morotsbanden.
Strö över gräslök och ringla över olivolja.
Salta och peppra lätt.

Vichyssoise
Potatis och purjosoppa

4 port.

1 purjolök
1 vitlöksklyfta
smör
500 g potatis (helst mjölig sort)
1liter vatten
2 tärningar kyckling- eller grönsaksbuljong
salt och peppar
2 dl gräddmjölk eller crème fraiche
hackad gräslök

Snitta, skölj och strimla purjon. Skala och skiva vitlöken.
Skala och dela potatisen i mindre bitar.
Hetta upp en klick smör och fräs purjo och vitlök i en kastrull utan att det tar färg.
Lägg i skalad, delad potatis och häll på 1 liter vatten och buljongtärning.
Koka tills potatisen är mjuk, 10 -15 min.
Mixa soppan med mixerstav i kastrullen. Smaka av med salt och peppar.
Tillsätt grädden eller crème fraiche. Hetta upp och rör försiktigt.
Strö gräslök över vid serveringen.

Rabarberpaj med knäckig botten och marängtopp

8-10 bitar

4-5 rabarber stjälkar
½ dl socker
150 g smör
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
½ tsk bakpulver

Marängtopp:
3 äggvitor
½ dl socker

Sätt ugnen på 175 °C.
Skala rabarberstjälkarna och skär dem i cm-tjocka skivor.
Lägg dem i en kastrull med lite socker och koka mjuka på svag värme i 5 min.
Smält smöret i en annan kastrull och dra åt sidan.
Smörj en pajfom med lite av smöret.
Rör ner havregryn, mjöl, bakpulver och socker i smörkastrullen.
Blanda samman havresmeten och häll i pajformen.
Grädda bottnen i 15-20 minuter.
Ta ut formen och höj värmen till 200 grader.
Fördela rabarbern över bottnen.
Vispa äggvita och socker fast till maräng.
Gör en strut av bakplåtspapper eller använd en sprits och spritsa ut små toppar över hela kakan.
Sätt in den marängtäckta pajen i het ugn 3-4 min. tills den fått fin färg.
Servera kakan nybakad med lite vaniljglass eller vispad grädde.