Meny vecka 16

Vitlöksfrästa padrones 
Laxburgare med aioli, picklad rödlök och grönt
Bärig turboglass, ingefärssnittar 

Aprilväder- ömsom sol och regn, men varmare och dags att börja odlandet för oss som har tid och lust. Padrone är en ort i nordvästra Spanien där de odlar mild paprika. God att äta naturell men ännu godare som tapasrätt fräst i olja och vitlök med en bit bröd.
Laxburgare av fryst laxfärs är en mättande och bra huvudrätt med hemlagad aioli, kokt potatis och fräscht vårgrönt som vårlök, sockerärter och rädisor. Eller som vi gjorde en burgare med bröd,  hemlagad aioli, picklad rödlök och lite grönt. 
Snabbt fixad bärglass s.k. turboglass av frysta (ej upptinade) bär, lite socker och yoghurt som mixas i matberedare eller med mixerstav är en klassiker hos oss när man känner för något uppfriskande. Serveras direkt i glas. En knaprig ingefärssmakande kolasnitt till gör susen. 

Vitlöksfrästa padrones

4 små portioner

1 förp. pimentos de padron 200g

2 vitlöksklyftor
2 msk olja
salt, peppar

Skölj, dela paprikafrukterna och kärna ur dem.
Skala och skiva vitlöken.
Hetta upp olja i en panna och fräs ”padrones” och vitlök tillsamman under omrörning.
De ska börja få lite färg och kännas lite mjuka.
Salta och peppra.
Servera direkt med en bit bröd.

Laxburgare


4 port. 
400-500 g laxfärs
1 liten knippa gräslök
1 äggula 
2 msk senap 
2 msk potatismjöl
salt 
vitpeppar
smör att steka i

Tina färsen om den varit fryst.
Putsa av och hacka gräslöken 
Blanda lax, lök, ägg, potatismjöl, senap, salt och vitpeppar. 
Rör så att smeten håller samman. Forma biffar. 
Stek dem i smör 3 min/sida 
Servera dem nystekta med en hemlagad aioli, kokt potatis och grönt eller i nybakade hamburgerbröd med sås, grönt och lite picklad lök.

Aioli
2 dl olja
1 ägg
1 msk pressad citron
1 tsk salt
svart- eller vitpeppar
1-2 vitlöksklyftor

Häll alla ingredienser i en hög smal mixerbägare eller motsvarande.
Mixa med stavmixern i botten på kärlet på högsta hastighet.
Håll stilla tills det börjar bli krämigt och allt blandats väl.
Smaka av med kryddor.
Tips! Majonnäsen kan även smaksättas med chili, kryddgrönt eller annan valfri smak.

Picklad lök
2 normalstora rödlökar
1 dl socker
1/2 dl ättika
1 dl vatten

Skala, ta bort rotfästet och skiva lökarna tunt, gärna på mandolin.
Koka upp socker, ättika och vatten i en kastrull.
Dra av från värmen och lägg ner löken i kastrullen.
Låt svalna i lagen
Häll upp på rena glasburkar.
Hållbar ca 2 veckor i kylen.

Turboglass

av fryst banan, bär och yoghurt

4 port.
2 frysta bananer (ta tillvara, skala och frys gärna brunskaliga)
3 dl frysta bär(vinbär, blåbär, hallon eller skivade jordgubbar)
½ - 1 dl socker (beroende på vilka bär du väljer)
2 dl fast yoghurt

Skär bananerna i bitar och lägg i en matberedare/mixer.
Tillsätt frysta bär och socker.
Kör maskinen med pulsknapp eller med korta intervaller(10-15 sek) tills du ser att allt mixats och ännu ser fruset ut.
Tillsätt yoghurten och kör helt kort tills allt blandats.
Lägg genast upp i portionsglas eller skålar.
Obs! om du kör för länge blir det smoothie. Också gott.
Det går även att laga turboglass av bär och yoghurt.

Ingefärskakor

ca 30 st.

100 g smör
1 dl
strösocker
2 msk sirap
2½ dl vetemjöl
2½ tsk malen ingefära
1 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 160° varmluft.
Rör smör, socker och sirap smidigt.
Blanda alla torra ingredienser, rör ner dem och arbeta ihop till en jämn deg.
Dela degen i 2 delar och rulla ut till 2 rullar lika långa som plåten (för 20 st). 
Rulla försiktigt. 
Lägg dem på bakpappersklädd plåt och platta till dem lätt.
Grädda mitt i ugnen 15-20 minuter. 
Skär kakorna på snedden medan de är varma.

Meny V16

Grillade morötter gremolata
Vårgrön kycklingsoppa
Ugnsbakade päron med nötter och smält ost

Nu grönskar det i skog och mark. Trädgårdsodlarna och bina har satt full fart när solen värmer. Vi får mer lust att äta grönt och vistas utomhus så mycket som möjligt.
Grillade morötter smakar ännu bättre med citron och vitlök i en gremolatablandning.
En perfekt lunch eller förrätt med glaserade lökar och späda salladsblad.
Vårgrön kycklingsoppa med lök och zucchini eller strimlade sockerärter, kokta gryn, kryddgrönt och en klick matyoghurt.
Ugnsbakade päron med smält smakrik ost och hackade nötter får avsluta måltiden tillsammans med ett gott bröd eller fröknäcke.

I väntan på freden dricker vi 3 Generations of Peace Chenin Blanc. 
Vad passar bättre om våren än Ögon känsliga för grönt.

Grillade morötter gremolata

En enkel lunchrätt med kokta gryn och lite fetaost.

4 port.
1 knippe färska morötter (ca 800g) eller 4 stora fjolårsmorötter
1 rödlök

Gremolata:
1 knippe persilja, gärna slätbladig
1 citron, rivet skal och saft
2 vitlöksklyftor
ca 75g riven västerbottenost
3 msk rapsolja

Tillbehör:
ev. 3 dl matvete
salt
50g ruccola eller annan grön bladsallad
rapsolja
ev. fetaost eller grillost

Ta bort blasten och skrapa morötterna rena. Eller skala fjolårsmorötter och dela dem i smala stänger.
Förväll dem 5 min. i kokande vatten för att förkorta grilltiden.
Ställ åt sidan.
Koka matgrynen enl. anvisning på förpackningen.
Blanda under tiden till gremolatan.
Börja med att hacka persiljan, ta med och finhacka en del av stjälkarna.
Tvätta och riv skalet av halva citronen.
Halvera den och pressa ut saften ur halva citronen.
Blanda persilja och citronskal och saft i en skål.
Pressa eller hacka vitlöksklyftorna i blandningen och slutligen den finrivna osten och oljan. Ställ åt sidan.
Skala och klyfta rödlöken och dela morötterna på längden.
Droppa lite olja över morötter och lök och grilla i het grillpanna eller på grill.
Skölj salladen och låt den rinna av på papper.
Lägg den i botten på vare tallrik med kokta gryn ovanpå och toppa med de nygrillade morötterna och lökarna.
Klicka gremolatan över.

rgrön kycklingsoppa

4 port.

350-400g kycklingkött (innerfilé, lår-, eller bröstfilé)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 vårlökar
olja att fräsa löken i
1 msk kycklingfond eller 2 buljongtärningar
12 dl vatten
2 dl dinkelgryn, matvete eller andra gryn
1 liten zucchini eller 150g sockerärter
1/2 citron
2 dl matyoghurt
½ dl hackad persilja
5-6 rädisor

Tina kycklingen om den varit fryst.
Skala och hacka löken och vitlöken.
Ansa vårlökarna och skär dem i sneda ½ cm skivor (ta med så mycket som möjligt av det gröna).
Fräs lök, vitlök och hälften av vårlöken i olja på svag värme.
Späd med vatten och tillsätt fond eller smula ner buljongtärningar.
Sjud soppbasen i 3-4 minuter.
Koka grynen i lättsaltat vatten enligt anvisning på förpackning.
Lägg ner de hela små filéerna att koka i buljongen i 5 min.
Skär under tiden rent zucchinin eller sockerärterna och strimla dem.
Ta upp kycklingen ur buljongen och skär varje filé i 4 bitar.
Riv/zesta skalet av den halva citronen och pressa saften.
Häll ner skal och saft i buljongen.
Smaksätt även med lite nymald peppar och ev. salt. Smaka av.
Låt de kokta grynen rinna av i en sil.
Lägg kycklingbitarna i botten på varma djupa soppskålar.
Häll på lökbuljongen, grynen vid ena sidan och det strimlade gröna överst.
En klick yoghurt och rikligt med kryddgrönt över det hela.
Toppa med några skivade rädisor.
Servera bröd till.