Halstrad laxtartar
”Tartar” i recept brukar gälla rå biff el.dyl. Vi väljer att tillaga i panna eller på grill.
4 port.
ca 400 g laxfilé eller laxfärs
1 liten rödlök
1 äggula
2 msk senap
1 msk hackad gräslök
salt
vitpeppar
Hacka laxen fint eller utgå från laxfärs.
Skala och hfinacka löken.
Blanda lax, lök, äggula, senap, gräslök, salt och vitpeppar.
Rör ordentligt så att smeten håller samman.
Forma 8 fyrkantiga eller runda biffar.
Grilla eller stek dem i smör 2 min/sida.
Passa på att grilla grönsaker på grillen t.ex. späda lökar med blast, rädisor och skivad squash.
Servera nygräddat bröd eller kokt potatis och en god kaprismajonnäs till.
Kaprismajonnäs
Snabblagad enkel majo med mixerstav
2 dl olja
1 ägg
1 tsk fransk senap
1 msk pressad citron
½ tsk salt
svartpeppar
1-2 vitlöksklyftor
1 msk kapris
Häll alla ingredienser i en hög smal mixerbägare eller motsvarande.
Se till att alla ingredienser får samma temperatur.
Mixa med stavmixern i botten på kärlet på högsta hastighet.
Håll stilla tills det börjar bli krämigt och allt blandats väl.
Det tar bara någon minut.
Lyft mixerstaven lätt och känn att majonnäsen tjocknat ordentligt.
Tillsätt kaprisen och smaka ev. av med lite mer kryddor.