Meny vecka 18


Gurksushi med sesam
 Örtmarinerad kalkonfilé med ugnsgrönsaker och fullkornsris
 Jordgubbar och banan med chokladdip
 
I maj finns mycket att fira! Våren, livet, naturen,
Kristi himmelsfärds dag och Pingst. En meny att inspireras av för något dessa tillfällen.
Vi gör en variant på sushi med längdskuren gurka som ytterhölje, färskost, lax och wasabikryddad ärthummus som fyllning. Servera med soja och sesamfrön. Äts givetvis med pinnar!
Kalkonkött är mycket användbart och gott. Passar att marinera, grilla, steka, woka och även 
att servera kall. Hos oss en ersättning för fläskfilé.
Örtmarinera fryst kalkonfilé över natten, skär den snett till större skivor för grillen, servera med ugnsgrönt och ris. Saftigt och gott. Servera ett lätt rödvin som Cuisine de ma Mere 
 och lyssna på The Boxer med Simon & Garfunkel.
Samlas kring ett stort fat med färska frukter och en skål krämig chokladdip hoprörd av smält choklad och mjukrörd färskost. 

Gurksushi


4 port.
1 slanggurka 
100g naturell färskost
150g skivad gravad lax

Ärthummus med wasabi:
150g gröna ärter
½ dl rapsolja
1-2 cm wasabipasta från tub
1 bit plastfilm

Att servera till: 
sesamfrön och soja

Skölj och hyvla en gurka på längden.
Lägg skivorna på hushållspapper för att suga upp lite vätska.
Mixa under tiden ärthummusen.
Spola frysta ärter så att de tinar.
Lägg dem i en mixerskål med rapsolja.
Mixa dem med en mixerstav till mos.
Smaksätt med wasabi efter smak och ställ åt sidan.
Lägg ut en bit plastfilm på bänken, lika lång som gurkan.
Placera de avrunna gurkskivorna omlott på längden.
Bred ut färskosten på skivorna, lägg därefter på delade laxskivor så att de täcker osten.
Till sist är det dags att bre´ på ärthummusen.
Rulla det hela till en rulle från botten till toppen med hjälp av plastfilmen
(som rulltårta).
Svep om plastfilmen och ställ rullen kallt tills den ska serveras.
Servera gärna med pinnar, sesam och soja i små skålar att doppa i.

Örtmarinerad stekt kalkon i skivor med ugnsgrönt och fullkornsris


4 port.
600-700g fryst kalkonfilé
1 msk hackad timjan
1 msk hackad persilja
rivet skal och saft av 1 citron
1 hackad vitlöksklyfta
olja
salt och peppar
1 röd paprika
1-2 gula lökar
1 broccolistånd eller annat vårgrönt
smör till stekning
4 port. fullkornsris
vatten till kokning
1 buljongtärning
riven hårdost

Sätt ugnen på 200 grader.
Dela, kärna ur och skär paprikan i klyftor.
Lägg dem i en ugnssäker form och blanda med lite olja och salt.
Baka i ugnen ca 10 minuter.
Tillsätt skalad lök i smala klyftor och broccoli i buketter och tunt skivad ansad stjälk.
Låt dem tillagas tillsamman i ytterligare ca 8 min.
Skiva under tiden den tinade kalkonfilén i längsgående skivor.
Blanda hackat kryddgrönt med vitlök, citron och kryddor i en bunke.
Lägg ner kalkonskivorna och vänd dem i marinaden.
Ta ut grönsakerna ur ugnen, ringla över lite mer olja, salt och peppar.
Stäng av ugnen och låt dem stå i eftervärmen.
Stek fågelköttet i en het stekpanna ca 3 minuter på varje sida,
vänd flera gånger så det steks jämnt.
Servera skivorna på toppen av det gröna tillsammans med fullkornsris och riven ost.

Färsk frukt med chokladdip


4 port.
1 ask jordgubbar
2 bananer
eller andra frukter i säsong

Chokladdip:
1 ask naturell färskost
100 g mörk choklad
lite flingsalt
ev. lätt saltade kex eller chips

Rör färskosten mjuk.
Smält chokladen i mikro eller i vattenbad.
Rör ner den smälta chokladen under omrörning.
Rensa och lägg jordgubbar och skalade, skivade bananer på stort serveringsfat.
Placera en skål med dip i mitten.
Prova även att doppa lätt saltade kex i chokladdippen och ät med frukt.
Mums!

Meny V18

Rågsnittar med nässelpesto och rädisor
Caesarsallad med kyckling och ”svensk dressing”, kuvertbröd
Rabarberrutor

Plocka späda nässlor och mixa en nässelpesto när det gröna är som spädast och mest efterlängtat. Bred den på bröd eller servera den till en sallad.
Bjud på Caesarsallad med kyckling och en krämig dressing med västerbotten, svensk senap och hackad ansjovis. Låt rädisor och gräslök sätta färg och smak på det hela.
Ett gott bröd t.ex. hembakta ”bladiga” kuvertbröd i stadig muffinsplåt.
Njut av säsongens första rabarber med kardemumma som lättlagade rutor. Njut av fågelkvitter och knoppiga björkar!

Den här veckan har vi fått hjälp med vin- och musikval från våra vinprovningvänner i Brevens bruk. Då blir det Träumerei från Kinderszenen av Robert Schumann med Vladimir Horowitz. Ett rosévin från Provence passade bäst till Caesarsalladen: M de Minuty Rosé.

Nässelpesto

Gott på brödet eller till sallad.

ca 3dl

4 dl späda nässlor
1 dl rostade solrosfrön
1-2 vitlöksklyftor
1 dl rapsolja
1 dl riven smakrik ost
salt, peppar

Plocka riktigt späda nässlor (de små bränns inte).
Rensa dem och håll kokande varmt vatten över dem i en sil.
Skölj därefter i kallt vatten en liten stund och låt dem rinna av.
Rosta solrosfrön kort i het torr stekpanna under omskakning.
Skala vitlöken och riv osten.
Häll solrosfrön, vitlök och nässlor i en hög skål och mixa dem med stavmixer (matberedare går också bra).
Häll på oljan och kör peston ganska slät.
Salta, peppra och smaka av.
Bred röran på snittar av grovt bröd och garnera med rädisor.
Trevligt drinktilltugg till sommarens goda drycker!

Svensk Caesarsallad med kyckling

4 port.

4 kycklingfiléer (à ca 125g)
1 msk olja
salt, peppar
½ tsk chilipeppar
1 hackad vitlöksklyfta

Sallad:
300g roman- eller crunchitasallad
200g rädisor
140g bacon
hackad gräslök

Sätt ugnen på 150°C. Lägg kycklingfiléerna i en påse och tillsätt kryddor, olja och hackad vitlök.
Knyt igen och gnugga så att allt blandas. Låt köttet marineras ca 10 min.
Bryn kycklingen i lite olja i het stekpanna.
Lägg över i form och stek färdigt i ugn, i ca 20 minuter.
Skär i köttet – köttsaften ska vara klar (genomskinlig) och inte rosa.
Skölj salladen noga, låt rinna av ordentligt i durkslag och strimla den grovt.
Laga dressingen/majonnäsen enligt receptet nedan.
Blanda majonnäsen med riven västerbotten eller prästost och hackade ansjovisfiléer.
Smaka av med salt, peppar och citronsaft.
Skär bacon i strimlor och stek knaprigt. Låt rinna av på hushållspapper.
Skär kycklingen i skivor. Skölj och skiva rädisorna.

Svensk dressing:

1 ägg
1 tsk osötad senap
2 dl rapsolja
1 msk pressad citron/lime eller vinäger
1/2 tsk salt
svart- eller vitpeppar
1 vitlöksklyfta
3 ansjovisfiléer
1 dl riven västerbottenost/prästost

Häll alla ingredienser utom ansjovis och riven ost i en hög smal mixerbägare eller motsvarande.
Låt det stå en stund så att alla ingredienser får samma temperatur.
Mixa med stavmixern i botten på kärlet på högsta hastighet.
Håll stilla tills det börjar bli krämigt och allt blandats väl.
Tillsätt finhackade ansjovisfiléer och riven ost. Smaka av med salt och peppar.
Lägg upp salladen i djupa tallrikar.
Börja med att blanda sallad och hälften av rädisorna.
Lägg kycklingskivorna snyggt ovanpå.
Ringla över dressingen och strö slutligen på baconkrisp, skivade rädisor och gräslök.Servera ett gott bröd till.

Rabarberrutor

20 st

150 g smör

3 dl socker
3 ägg
4 dl vetemjöl

Topping:
4 dl finskurna rabarber (ca 2 stjälkar)
1 msk socker
1 tsk nymalen kardemumma
pärlsocker

Sätt ugnen på 160°(varmluft).
Lägg ett bakplåtspapper i en ugnsform ca 20x30cm.
Smält smöret och låt det svalna.
Rör ner socker, ägg och mjöl i smöret.
Blanda till en slät smet.
Skala och skär rabarbern i cm-stora bitar.
Blanda rabarbern med socker och kardemumma.
Häll smeten i formen och fördela rabarbern över.
Strö till slut på lite pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen i 20 minuter.
Känn med en sticka, kakan ska vara lätt kladdig i mitten.
Låt kakan svalna och skär den sedan i rutor.