Meny vecka 20

Färsk sparris med Nobissås och rostade nötterPotatisgulasch med grillad fisk och vitlöksgräddfil
Fudgekaka med jordguggs-mangosallad

Sparris, jordgubbar och grillat. Härliga tider med en blandning av mustighet och friskhet.
Den hemlagade nobissåsen har fått sitt namn från Nobiskällaren på Operakällaren. Testa en annorlunda majonnäs med halvkokt ägg.
En mustig varm potatisgulasch (på fjolårspotatis) i kombination med nygrillad fisk är något av ”crosscooking” som jag gillar.
Lite oväntad men mycket bra kombo.
Och pricken över i är denna vecka en krämig god fudgekaka där den kraftiga kakaosmaken bryts av de friska frukterna.
Veckans musik blir Wonderful Tonight med Eric Slowhand" Clapton.
Den här veckan dricker vi ett italienskt vin av druvan Timarosso: Derthona La Colombera.

Sparris med Nobissås

4port.

1 knippe (ca250g) grön sparris
1 sats nobissås
50g rostade hackade nötter

Skölj sparrisen och skär bort det grova på stjälkarna.
Lägg dem i en kastrull med vatten och salt.
Rosta hasselnötterna i en stekpanna som skakas om för jämn rostning. Gnugga bort skalen mellan händerna.
Hacka nötterna halvgrovt.
Koka ägget och mixa såsen (se nedan).
Koka sparrisen 3-4 min. i kokande vatten.
Häll av vattnet .
Spola dem kalla men lägg tillbaka i varma kastrullen tills de serveras. På så sätt förblir de vackert gröna och spänstiga.
Lägg upp sparris, sås och nöthack på var sin tallrik.

Nobissås
4 port.

1 ägg
½ tsk salt
nymalen vitpeppar
1 msk rödvinsvinäger
1 msk finhackad lök
1 finhackad vitlöksklyfta
1/2 tsk dijonsenap
2 dl olja
1 msk finskuren gräslök

Lägg ner ägget i kokande vatten i ca 2 minuter.
Kyl snabbt av i kallt vatten.
Blanda salt, peppar, vinäger, lök, vitlök och senap i en skål.
Skala ägget, skrapa ur hela innehållet och mixa ihop med de övriga ingredienserna med en stavmixer.
Tillsätt lite olja i taget, under mixning. Avsluta såsen genom att blanda i den finskurna gräslöken.
Smaka av.

Potatisgulasch med grillad fisk och vitlöksgräddfil

4port

2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 paprikor (valfri färg)
10 potatisar (ca 800 g)
1/2 dl tomatpuré
1 msk paprikapulver
1 tsk kummin
1 tsk salt
1 krm chilipeppar
3 dl grönsaksbuljong (tärning och vatten)

Fisk:
4 fiskfiléer (ca 500g) torsk eller annan fisk
olja
salt, peppar

Vitlöksgräddfil:
2dl gräddfil
2 vitlöksklyftor
persilja

Skala och hacka löken och vitlöken.
Skölj, kärna ur och skär paprikorna i bitar.
Skala och skär potatisarna i bitar.
Lägg lök, paprika och potatis i en gryta.
Tillsätt tomatpuré, paprikapulver, kummin, salt och chilipeppar.
Häll över grönsaksbuljong. Låt puttra under lock ca 15 min tills potatisen är mjuk.
Förbered under tiden den färska eller tinade fisken. Pensla med lite olja och salta och peppra lätt.
Blanda gräddfilen med 2 hackade vitlöksklyftor.
Hetta upp grillpanna eller annan grill.
Lägg fisken på grillen när potatisen i grytan känns mjuk.
Grilla 2-4 min. på var sida beroende på filéns tjocklek.
Den ska vara vit och fast i köttet.
Lägg den nygrillade fisken på gulaschen med en klick gräddfil.
Servera med slätbladig persilja.

Fudgekaka med bärsallad

Fudgekaka
100 g smör
3 dl socker
½ kryddmått salt
1 tsk vaniljsocker
3-4 msk kakao
2 ägg
1 ½ dl vetemjöl

Sätt ugnen på 150 °.
Lägg ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant och spänn fast det. Riv eller klipp bort utstickande papper en bit utanför kanten.
Smält smöret i en kastrull som rymmer hela smeten.
Ta kastrullen från värmen.
Blanda ihop socker, salt, vaniljsocker och kakao i en bunke.
Vänd ner blandningen i det smälta smöret.
Vispa upp äggen lätt och tillsätt dem, lite i taget i smeten och till sist vetemjölet.
Häll upp smeten i formen och grädda i 35-40 min. Kakan ska var lite kladdig . Låt den svalna innan du lossar kakan från formens kant.
Vänd upp den på serveringsfat och ta bort pappret.
Servera med en somrig bärsallad. Strö ev. över lite florsocker.

Bärsallad:
Rensa och skiva 1 ask jordgubbar
Blanda med 1/2 färsk tärnad mango eller 1 pkt fryst/lättinad mango i tärningar.