Meny vecka 21

Svarvade rödbetor, morotsstrimlor och hemlagad pesto
Potatispaj med krämig oströra, sparris, rädisor och kryddgrönt
Bärigt försommarfluff

Sommaren kom i maj ”med lust och fägring stor”. Helgerna avlöser varandra och avslutningsfesterna likaså. Vi sätter och sår för att kunna äta ännu mer egenodlat grönt.
Råa, svarvade rödbetor med morötter och späd sallad får smakhjälp av hemlagad pesto med tillgängligt eller köpt grönt.
Pajdeg av kokt potatis är den enda ingrediensen i den spröda läckra pajen som fylls med en örtig färskoströra och späda sparrisstjälkar, rädisor och ärtskott.
Tack Lina för recept och tips ! Den kommer återkomma hos oss under sommaren med varierande fyllning.
Efterrätten blir ett fluffigt bärmos med vispad äggvita. Luftigt och läckert!

Ett glas rosé passar bra i sommarvärmen M de Minuty.
En bedårande sommarvals ackompanjerar måltiden.

Cruditéer – vackert ord för råkost med hemlagad pesto

4 port.

2 medelstora rödbetor
2 medelstora morötter
några krusiga salladsblad
några droppar raps- eller olivolja

Skala och svarva eller råriv rödbetorna.
Skala och strimla morötterna.
Skölj och riv salladsbladen.

Grön pesto
1 sats
2 dl hackat kryddgrönt (persilja, gräslök, basilika eller späda nässlor)
1 dl rostade solrosfrön
1-2 vitlöksklyftor
1 dl rapsolja
1 dl riven smakrik ost
salt, peppar

Om du väljer nässlor bör du plocka riktigt späda (de små bränns inte).
Rensa dem och håll kokande varmt vatten över dem i en sil.
Skölj därefter i kallt vatten en liten stund och låt dem rinna av.
Hacka annars det sköljda, avrunna kryddgröna.
Rosta solrosfrön kort i het torr stekpanna under omskakning.
Skala vitlöken och riv osten.
Häll solrosfrön, vitlök och kryddgrönt i en hög skål och mixa dem med stavmixer (matberedare går också bra).
Häll på oljan och kör peston ganska slät.
Salta, peppra och smaka av.
Gott att ha på lut som pålägg eller salladstillbehör.

Potatispaj med krämig ostfyllning, späda grönsaker och skinkrosor

4 port.

ca 500 g potatis (ej färskpotatis)
Fyllning:
300 g färskost
2 vitlöksklyftor
1 dl hackat grönt (örtkryddor, persilja, gräslök, späda spenatblad el.dyl.)
salt och peppar
1 knippe grön sparris
1 knippe rädisor
100 g tunn kallrökt skinka el.dyl
ev. ärtskott eller andra skott

Skala och koka potatisen.
Sätt ugnen på 175° varmluft.
Mosa den kokta potatisen med en potatisstöt eller purépress.
Smörj en springform (tårtform med löstagbar kant) med lite olja.
Tryck ut den söndermosade potatisen i botten och upp på kanterna med händerna.
Sätt in den i ugnen i ca 10 min. så den börjar få färg i kanten och inte känns kladdig.
Rör samman ostfyllningen med grönt, vitlök och kryddor.
Ta bort det nedersta grova på sparrisen och förväll den kort.
Blasta av, skölj och skiva rädisorna.
Ta isär och förbered skinkrosorna och klipp ev. skotten.
Fyll pajskalet med ostfyllning och dekorera med sparris i korta bitar, skivade rädisorna , skinkrosorna och skotten.
Lossa pajen försiktigt från kanten och bottnen av formen med en mjuk stekspade.
För den försiktigt över på ett större fat.
Servera gärna sallad vid sidan om.
Festlig måltid! 

Bärigt försommarfluff

4 port.

2 äggvitor
4 msk socker
1 pkt frysta hallon/blåbär (250g)
lite rivet skal av tvättad citron
1-2 msk pressad citronsaft

Vispa äggvitorna med elvisp.
Tillsätt sockret och vispa tills vitan är styv.
Mixa bären med en stavmixer. Tillsätt citronsaft och skal .
Blanda smeten med äggviteskummet så att det blandas ordentligt
men bibehåller sin skummiga konsistens.
Lägg upp i portionskoppar eller glas.
Servera nylagad!

Meny vecka 21 Pingst


Laxrullar med wasabicrème och grönt 
Stekt ankbröst med vinkokt lök och mozzarellagratinerad zucchini 
Nötchokladkaka med mangosorbet
 
Ännu en solig majhelg med utslagen äppelblom och liljekonvaljer.
Förbered förrätten och baka en krämig nötchokladkaka i god tid. Gör en rulle av gravlaxskivor med färskost smaksatt med grön pepparrot/wasabi. Rulla det hela i sesamfrön och lägg i frysen ett par timmar för att kunna skära upp fina skivor.
Ankbröst finns i frysen i de flesta livsmedelsaffärerna. Saftigt och smakrikt och lagas på en halvtimme med upptinat fågelkött .Rödlök kokt i vin och med en aning sötma blir en perfekt smakkompis liksom grillad delad zucchini som slutligen gratineras med fräst svamp-lökblandning och mozzarellaost.
Den krämiga mörka nötchokladkakan kan lagas i god tid, se till att den ännu är krämig när den tas ut ur ugnen. Hemlagad mangosorbet av frysta mangotärningar lagas på mindre än 5 min. Mixa mango med citronsaft och lite honung med stavmixer till mjuk konsistens.
 Glad Pingst! 


Till ankan dricker vi District 7 Pinot Noir från Kalifornien.
Veckans musik är ett tema från filmen Chocolat: Vianne Sets Up Shop.  

Laxrullar med wasabicrème


4 port.
300 g gravad lax  
100 g naturell färskost
1 msk wasabipasta
1 dl sesamfrön

Till servering
ev. japansk eller kinesisk soja
1 påse småbladsmix eller andra späda blad
50 g skivade rädisor

Köp gravad lax eller grava enkelt själv 2 dagar innan den ska serveras.  
Utgå från lax i bit, dela mitt itu.
Blanda ½ dl salt med 1 dl socker och hackat kryddgrönt, dill, gräslök eller persilja.
Gnid in den urbenade laxen med blandningen på bägge bitarna.
Lägg dem på varandra med den breda sidan mot den smala så de får kontakt.
Lägg i plastpåse och förvara kallt i 2 dygn.
Skiva laxen tunt i sneda skivor med en laxkniv eller en med brett blad.
Lägg ut en bit plastfolie.
Lägg laxskivorna omlott tills de bildar en rektangel.
Bred på en blandning av färskost och wasabi i ett jämnt lager.
Rulla ihop så fast som möjligt med hjälp av plastfilm.
Gör en ny bit plastfilm.
Strö ut sesamfröna.
Klä av laxrullen den första plasten och vänd laxrullen så den får sesamfröna runt om.
Linda ihop rullen och ställ in i frysen ca 30 min.
Skär rullen i skivor med vass kniv.
Lägg dem på den späda salladen och på portionsfat eller skålar.
Ät med pinnar och servera ev. lite sojasås till.

 

Nötchokladkaka


100g smör
50g hasselnötter
3 dl socker
½ kryddmått salt  
1 tsk vaniljsocker
3-4 msk kakao
2 ägg
1 ½ dl vetemjöl

Sätt ugnen på 150 ° varmluft.
Lägg ett bakplåtspapper i botten på en liten form med löstagbar kant och spänn fast det. Riv eller klipp bort utstickande papper en bit utanför kanten.
Rosta hasselnötterna några minuter i het stekpanna.
Låt svalna och gnugga sen av skalet och hacka nötterna grovt.
Smält smöret i en kastrull som rymmer hela smeten.
Ta kastrullen från värmen.
Blanda ihop socker, salt, vaniljsocker och kakao i en bunke.
Vänd ner blandningen i det smälta smöret.
Vispa upp äggen lätt och tillsätt dem, lite i taget i smeten och till sist de hackade nötterna och vetemjölet.
Häll smeten i formen och grädda i 30-35 min.
Kakan ska vara lite kladdig . Låt den svalna innan du lossar kakan från formens kant.
Vänd upp den på serveringsfat och ta bort pappret.
Strö ev. över lite florsocker.
Servera med mangosorbet.

Mangosorbet:
Tina 1 pkt (250g) djupfrysta mangotärningar i fem minuter.
Häll över 1-2 msk citronsaft och lika mycket honung.
Mixa det hela med stavmixer till glasskonsistens.
Skeda upp sorbeten och servera till den krämiga kakan.

Meny vecka 21

Grillost, paprika, vårlök och tunnbröd på grillen
Laxbowl med primörer och dillpesto
Flarnbakelse med glass och chokladsås

Helgmat mitt i veckan när liljekonvaljer och gullvivor konkurrerar om vår uppmärksamhet.
Samla lunch- eller middagsgästerna runt grillen och lägg skuren paprika, vårlök och grillost på gallret eller stekhällen. Rosta mjukt tunnbröd lätt och servera tzatziki till det nygrillade.
Njut av färskpotatis, sparris och kokta rädisor i en skål med sallad och kokta eller stekta laxtärningar. En dillpesto blir förutom lite god olja en smakhöjare.
Avsluta måltiden med hembakade eller köpta knäckflarn med en glasskula emellan och chokladsås av mörk choklad som fått smälta i vattenbad med kokande vatten. Servera gärna färsk frukt till.

Till Kristi Himmelfärds dag läskar vi oss med ett rosa bubbel från Spanien. 1+1=2.
Sommaren firar vi med Summer in the City.


Laxbowl med primörer och dillpesto

4 port.
Ca 400g laxfilé
5 dl fiskbuljong
600g färsk potatis
1 knippe(250g) sparris
1 knippe rädisor
½ huvud romansallad
½ dl kallpressad raps- eller olivolja
salt, peppar

Dillpesto:
2 dl dill, hårt packad
½ dl rostade solrosfrön
½ dl finriven lagrad ost
½ dl olja
salt, peppar
ev. lite vatten om den känns fast

Tina laxen om den varit fryst.
Börja med att mixa dillpeston.
Lägg alla ingredienser utom osten i en mixer.
Mixa allt och blanda slutligen i osten. Späd ev. såsen.
Tvätta av den tunnskaliga potatisen och koka den.
Skölj och skär bort det grova på sparrisen.
Koka dem i 5-6 minuter i lättsaltat vatten.
Spola dem kalla för att behålla färgen.
Ta bort blasten på rädisorna och koka dem i 4-5 min.
De ska vara spänstiga och somrigt rosa i färgen.
Koka upp buljongen och lägg i laxen i mindre bitar. Koka i 3-4 min.
Skölj och dela några salladsblad och lägg i botten på var sin skål.
Blanda sedan ner skuren färskpotatis med delade rädisor, sparris och lax bitar i varje skål. Salta och peppra lätt. Ringla över lite olja och lägg till sist på dillpeston.
Tips! Dillpesto är jättegott till lättkokta grönsaker, nykokt potatis och grillat.

Flarnbakelse med glass och choklad

4 port.
8 st hembakade eller köpta knäckflarn
½ liter vaniljglass
50g mörk choklad i bit

Smält den mörka chokladen i en skål som tål uppvärmning.
Koka upp vatten i en kastrull och ställ i skålen tills chokladen smälter.
Lägg 4 flarn på var sitt fat.
Skopa upp 4 runda stora kulor och lägg en på varje.
Lägg ett flarn som lock på varje och ringla över den smälta chokladen med en sked.
Servera gärna färska jordgubbar eller annan frukt till.

Knäckflarn 
ca 30st
150g smör
2 dl socker
4 msk sirap
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
4 msk mjölk

Sätt ugnen på 180°.
Smält smöret i en rymlig kastrull.
Tillsätt socker, sirap, havregryn, vetemjöl och mjölk.
Dra från plattan och låt det stå några minuter medan du tar fram plåt och bakplåtspapper. Klicka små tsk-stora klickar av smeten på plåten med 5cm mellanrum.
Grädda knäckflarnen i cirka 5 minuter eller tills de fått färg.
Låt dem svalna på plåten.