Meny vecka 23

Fänkålssallad med salsa verde
Sesamstekt kyckling i ugn med potatis och grönt och toum (vitlökssås)
Frozen yoghurt med jordgubbar, rabarber och rostade nötter

Skolavslutningstider och värmebölja. Fräsch fänkålssallad och en pikant salsa verde med sardeller och vitlök och en bit bröd blir en bra start på middagen.
Grillad sesamkryddad kyckling med gott grönt och libanesisk toum- en fluffig krämig vitlöksmajonnäs av äggvita, vitlök och olja. Kul bekantskap som måste testas!
Frozen yoghurt är lätt fixat med en mixer och ett par timmar i frysen. Vi har utgått från frysta jordgubbar och yoghurt med lite florsocker och blandat ner lite hackade rostade nötter. Slutligen rört ner nykokta rabarberstjälkar i den krämiga glassmeten. Passar även med andra bär. Ett svalkande och gott slut på middagen.

Nu njuter vi av en gammal trotjänare i Systembolagets sortiment: Periquita.
Oh boy (viket vackert väder) blir veckans låt. Peps sjunger.


Sesamstekt kyckling i ugn med potatis och grönt och toum (vitlökssås)  

4 port.
4 kycklingklubbor
1 tsk salt
svartpeppar från kvarn
2 tsk paprikapulver
2 msk sesamfrön
2 msk olja
8 potatisar
1 zucchini
4 färska lökar
1 röd urkärnad paprika
salt, peppar

Tina kycklingen om den varit fryst. Sätt ugnen på 200 grader.
Krydda kycklingen med salt, peppar och paprika.
Häll olja i botten på en långpanna.
Vänd kycklingen i oljan.
Strö över sesamfrön och sätt in formen i ugn.
Tvätta och skiva potatisen i cm-tjocka skivor.
Skär bort fästet, skölj och skiva zucchinin i cm-skivor.
Skär bort rotfästet och det yttersta bladet på lökarna.
Dela dem ev. där blasten börjar.
Lägg in potatisskivorna efter 10-15 min.
Vänd kycklingen och potatisen efter 5 min. och lägg även zucchini och lök i långpannan.
Ugnsstek det hela i ytterligare 5-8 min.
Lägg in paprikan delad i breda bitar i 3-4 min.
Gör ett snitt intill kycklingbenet för att kolla att köttsaften är klar.
Servera toum- en lättlagad mjuk vitlöksmajonnäs med äggvita till kycklingrätten.

Toum - libanesisk vitlöksmajonnäs

4 portioner

2 äggvitor
2 vitlöksklyftor
2 dl rapsolja
1/2 tsk salt
1 tsk citronsaft

Krossa vitlöken och lägg den i en skål tillsammans citron, salt och äggvitorna.
Använd en stavmixer eller elvisp och mixa tills det bildas vitt skum i skålen av äggvitan( 2-3 min.).
Droppa i oljan, i en fin och tunn stråle samtidigt som du mixar och rör om i skålen.
Häll i långsamt tills vitlökskrämen tjocknar och blir fluffig. Viktigt att ha tålamod och hälla i oljan försiktigt, annars skär såsen sig. Toum är klar när den blivit fluffig och krämig.
Ställ i kylen en stund innan servering, gärna 1 timme. Håller sig i kylen upp till 3-4 dagar.
Servera gärna med grillat!

Frozen yoghurt med jordgubbar, rabarber och rostade nötter

4 port.
250g frysta jordgubbar
150g rabarber
½ dl socker
3 dl fast yoghurt (10 %)
1 dl florsocker
2 msk ljus sirap
50g rostade, hackade nötter t.ex. hasselnötter

Blasta av och dra skalet av rabarbern.
Skär den i 2 cm bitar och koka upp i kastrull med sockret.
Låt sedan småsjuda i 5 min. och därefter kallna.
Rosta nötterna i stekpanna under skakning.
Gnid av skalen (hasselnötter) och hacka nötterna grovt.
Blanda yoghurt, jordgubbar, florsocker, sirap och det mesta av nötterna i en matberedare. Mixa ganska slätt.
Häll i en form och vänd ner den avsvalnade rabarbern och rör om.
Sätt in i frysen ca 2 tim.
Skeda upp ”glassen” och lägg nöthack på toppen.