Sesamstekt kyckling i ugn med potatis och grönt och toum (vitlökssås)
4 port.
4 kycklingklubbor
1 tsk salt
svartpeppar från kvarn
2 tsk paprikapulver
2 msk sesamfrön
2 msk olja
8 potatisar
1 zucchini
4 färska lökar
1 röd urkärnad paprika
salt, peppar
Tina kycklingen om den varit fryst. Sätt ugnen på 200 grader.
Krydda kycklingen med salt, peppar och paprika.
Häll olja i botten på en långpanna.
Vänd kycklingen i oljan.
Strö över sesamfrön och sätt in formen i ugn.
Tvätta och skiva potatisen i cm-tjocka skivor.
Skär bort fästet, skölj och skiva zucchinin i cm-skivor.
Skär bort rotfästet och det yttersta bladet på lökarna.
Dela dem ev. där blasten börjar.
Lägg in potatisskivorna efter 10-15 min.
Vänd kycklingen och potatisen efter 5 min. och lägg även zucchini och lök i långpannan.
Ugnsstek det hela i ytterligare 5-8 min.
Lägg in paprikan delad i breda bitar i 3-4 min.
Gör ett snitt intill kycklingbenet för att kolla att köttsaften är klar.
Servera toum- en lättlagad mjuk vitlöksmajonnäs med äggvita till kycklingrätten.
Toum - libanesisk vitlöksmajonnäs
4 portioner
2 äggvitor
2 vitlöksklyftor
2 dl rapsolja
1/2 tsk salt
1 tsk citronsaft
Krossa vitlöken och lägg den i en skål tillsammans citron, salt och äggvitorna.
Använd en stavmixer eller elvisp och mixa tills det bildas vitt skum i skålen av äggvitan( 2-3 min.).
Droppa i oljan, i en fin och tunn stråle samtidigt som du mixar och rör om i skålen.
Häll i långsamt tills vitlökskrämen tjocknar och blir fluffig. Viktigt att ha tålamod och hälla i oljan försiktigt, annars skär såsen sig. Toum är klar när den blivit fluffig och krämig.
Ställ i kylen en stund innan servering, gärna 1 timme. Håller sig i kylen upp till 3-4 dagar.
Servera gärna med grillat!