Meny vecka 24

Melon och fetaostsallad

Örtig färskpotatis- och rädissallad med kokt torskrygg och grön ärthummus

Rabarber- och jordgubbskompott, mjölk och mandelskorpor

Läskande vattenmelon med fetaost och rostade frön är en frisk start på middagen eller en lätt lunch. Bröd och ev. lite kallskuret som komplement på lunchen.
Ljummen nykokt färskpotatis och förvällda rädisor i senapsdressing med gräslök, dill och dragon är stommen i middagsrätten. Färska torskfiléer kokta i fiskbuljong och dill tills de blir lagom bladiga blir en härlig lördagmiddag med grön ärthummus.
Till dessert rabarberkompott med halverade jordgubbar, mjölk och italienska hembakade mandelskorpor.

Vi njöt av ett sagolikt gott vitt vin från Tokay i Ungern i den ljumma sommarkvällen och lyssnade på vacker gitarrmusik: En hyllning till kärleken. Salut d'amour med John Williams.

Melon och fetaostsallad

4port.
½ vattenmelon, ca 1kg
200g fetaost
1 påse småbladssallad (70 g) eller från egen skörd
½ dl solrosfrön
½ dl sesamfrön
½ dl olivolja
2 msk balsamvinäger
1 tsk flingsalt
lite peppar från kvarn

Skiva, skär bort kanterna och tärna vattenmelonens fruktkött.
Tärna fetaosten.
Skölj och låt salladen rinna av ordentligt.
Rosta fröna i torr het stekpanna ett par minuter.
Lägg bladen i botten på en skål, fördela melon och osttärningar över.
Blanda olja och vinäger, häll dressingen över salladen.
Salta och peppra. Strö slutligen över de rostade fröna.
Servera med bröd.

Dillkokta torskfiléer

4 port.
4 torskfiléer, färska eller frysta
1 tsk salt
2 fiskbuljongtärningar
½ liter vatten
några dillkvistar med stjälk

Tina ev. och ta bort ev. ben
Koka upp fiskbuljongen i en låg vid traktörpanna.
Lägg i de benfria filéerna och låt dem sjuda på svag värme i ca 5 min.
Fisken vara fast och vit och bladig när du känner på den. Servera den nykokta fisken på en bädd av färsk potatissallad. Garnera med dillvippor och servera ärthummus till.

Ärtgrön hummus
½ påse (250g) frysta ärter
1-2 vitlöksklyftor
1 -2 tsk saft av citron
1-1½ dl rapsolja
½ tsk salt
2-3 varv på pepparkvarn

Spola de frysta ärterna under rinnande varmt vatten i ett durkslag.
Mixa dem i en matberedare/mixer tillsammans med skalade vitlöksklyftor, citron och olja.
Smaka av med salt och peppar.

Färskpotatis- och rädissallad
4 port.
800g-1 kg färskpotatis
1 knippe rädisor

Senapsvinägrett
1 msk dijonsenap
3/4 dl rapsolja
1 msk vatten
salt och svartpeppar
½ dl hackad gräslök, dill och dragon
eller andra örter

Tvätta och skrapa färskpotatisen lätt.
Lägg i kokande saltat vatten.
Koka den ca 15 min. tills den är mjuk.
Låt ånga av och svalna lite innan den skivas.
Tvätta och blasta av rädisorna.
Koka dem i saltat vatten ca 5 min.
Skiva även rädisorna.
Blanda till dressingen med hackat kryddgrönt.
Häll dressingen över skivad potatis och rädisor i en skål.

Rabarber- och jordgubbskompott

4 port.
5-6 stjälkar rabarber
1 dl vatten
1½ dl socker
½ liter jordgubbar eller 1 pkt frysta, 250g

Skala rabarbern och skär i drygt cm-tjocka bitar.
Lägg dem i en kastrull med lite vatten på botten.
Tillsätt socker och låt det långsamt koka upp.
Sjud försiktigt i 8-10 min.
Tillsätt de halverade färska eller frysta jordgubbarna.
Låt bären koka ihop ett par minuter.
Smaka av med socker.
Servera med mjölk och gärna en mandelskorpa.

Mandelskorpor, italienska biscotti

ca 30 st
100 gram skållade sötmandlar
2 ägg, medelstora
1 1/4 dl strösocker
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
rivet skal av ½ citron

Sätt ugnen på 160° varmluft.
Rosta mandlarna i en torr stekpanna några minuter under omrörning tills de fått lite färg. Grovhacka s mandeln när den svalnat.
Vispa under tiden ägg och socker pösigt några minuter.
Blanda 3,5 dl av mjölet med bakpulver, vaniljsocker och salt.
Spar ½ dl mjöl till utbakningen.
Blanda ner mjölblandningen, den hackade mandeln och citronsaft i äggvispet.
Rör ihop till en deg och ställ åt sidan.
Häll resterande mjöl bakbordet och stjälp upp degen och blanda ihop till en ganska fast deg.
Rulla degen med mjölade händer till 3 längder.
Lägg längderna på plåt med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen i ca 20 min. Ta ut och skär biscottin i sneda 1 ½ cm bitar.
Vände dem på sidan.
Sänk värmen i ugnen till 100 grader.
Rosta kakorna i 5-6 min. Vänd till andra sidan och rosta även den.
Stäng av värmen i ugnen och låt kakorna stå kvar en stund på eftervärme.
Låt dem svalna ordentligt innan du lägger dem i glas- eller plåtburk.
De ska förbli knapriga.