Meny vecka 26


Virgin Mary
Squashsoppa med rädisor, mynta o. rostade frön, crostini
           Plättar med bärsallad och råkräm

Midsommar blev högsommar med sol och bad. Alla törstar efter något gott att dricka. 
Vi föreslår en Virgin Mary- en alkoholfri tomatdrink med några droppar tabasco, worchestersås med flera kryddor före middagen. En sedvanlig blekselleristjälk för att få något att knapra på.
Till huvudrätt en frisk squashsoppa med asiatisk touche av kokos och mynta. Lite ringlad olja och rädisor delade i kvartar med lite rostade frön ovanpå blir snyggt och gott. Doppa små rostade skivor baguette i soppan.
Favoritdessert för unga matgäster: nygräddade plättar med sallad av tillgängliga frukter och bär. Vi blandade frysta, lättinade bär med färska frukttärningar. Råkräm är lättare än det låter och jättegott till.
Helt enkelt uppvispat ägg och socker blandat med vispad grädde.

Musiken kommer som en "Summer Breeze" medan vi sippar på en Viognier från Rhône: Domaine Gassier Embruns de Viognier.

Virgin Mary


1 glas 

12 cl tomatjuice
2 cl pressad citron
2 droppar worcestershiresås
2 droppar tabasco
1 varv nymald svartpeppar
isbitar
blekselleristjälk till garnering

Blanda alla ingredienser i en blender med is.
Rör tills drinken är kall 
Sila bort isen och slå upp i kylda glas.
Dekorera med sellerikvist

Bloody Mary
Blanda på samma sätt som Virgin Mary men tillsätt 4 cl vodka.

Squashsoppa med kokosmjölk

4 port.

2 squash

8 dl grönsaksbujong av tärning
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
lite olja att fräsa i
1 liten hackad chilipeppar eller 2 kryddmått chilipeppar
citronsaft av ½ citron
2 dl kokosmjölk
salt, peppar

Tillbehör:
1 knippe rädisor
1 dl solrosfrön
bladen av 1 kvist mynta
1 dl örtolja av 3 msk hackat kryddgrönt och olja
1baguette i skivor

Skölj squashen, skär bort fästet och fula fläckar och skiva squashen.
Skala och hacka lök och vitlök grovt.
Fräs lökhack, vitlök, squash och chilipeppar i olja några minuter under omrörning.
Blanda till buljongen och häll den över.
Låt det hela koka mjukt i 10-12 min. på svag värme.
Blasta av, skölj och dela under tiden rädisorna i kvartar.
Rosta solrosfrön i en het torr stekpanna några minuter.
Strimla myntabladen och pressa saften ur den halva citronen.
Hacka valfritt kryddgrönt och blanda med olja.
Dra grytan med soppa åt sidan.
Tillsätt kokosmjölken och koka ytterligare 5 min.
Mixa soppan med en stavmixer och smaka av med citronsaft, salt och peppar.
Skiva och rosta skivad baguette som serveras till soppan.
Häll upp den färdiga soppan på djupa tallrikar.
Garnera med rädisor, solrosfrön och mynta.
Ringla örtoljan över soppan.

Plättar med bärsallad och råkräm

4 port.

3 ägg
2½ dl vetemjöl
5 dl mjölk
lite salt
2 msk flytande smör att steka i

Vispa samman äggen med hälften av mjölken. Tillsätt lite mjöl i taget och vispa till en slät smet. Vispa ner resten av mjölken.
Grädda i plättlagg eller gör små pannkakor.

Fruktsallad i stället för sylt
400g färska och/eller frysta bär och tärnad frukt

Råkräm
4 port.
2 äggulor
3 msk socker
ev. lite vaniljsocker
3 dl vispgrädde

Lägg äggulor och socker i en skål och vispa fluffigt några minuter.
Vispa grädden i en annan bunke och blanda ihop äggsmeten med grädden till en fluffig sås.
Tillsätt ev. lite vaniljsocker.
Servera råkrämen direkt eller ställ i kylen tills den ska ätas.

Veckomeny V26


Kall kryddig yoghurtsoppa, bröd
Potatisspagetti i persiljegrön sås, grillade lammracks
Grillade nektariner med mozzarella

Efterlängtad sol och värme. Vi njuter och pustar om vartannat.
Det gäller att anpassa sig, dra ner på tempot och laga mat som svalkar och piggar upp.
Iskall yoghurtsoppa med kardemumma, fänkål och koriander är en bra lunch eller inledning på middagen med små rågsnittar och hackat kryddgrönt.
En grönsakssvarv eller bra skärare som gör långa strimlor är en användbar kökspryl inte bara till råkost, här för att göra potatisspagetti. Enklare än det låter. Se receptet.
Fina små grillade lammracks och lite färsk timjan toppar tallriken med grön spagetti. Ett gott glas lätt rödvin till i värmen ger livet guldkant.
Lägg halverade persikor eller nektariner på den ännu heta grillen. Njut dem med lite mozzarella eller krämig burrata, olivolja och basilika. Vi frossar i sommarens örter i alla rätter när grönskan är som rikast.
Våra vänner, Adam och Susanne har valt vin och musik den hät veckan:
Tissot & Potel La Sixième Côte Pinot Noir frå Jura blir veckans vin.
Nature Boy med Nat King Cole ackompanjerar lammkotletterna

Iskall kryddig yoghurtsoppa

4 port.

½ gul lök
½ tsk kardemummafrön
1 tsk fänkålsfrön
½ tsk korianderfrön
2 msk rapsolja
1 msk riven färsk ingefära
½ urkärnad hackad färsk grön chili
1 tsk spiskummin
1-2 tsk salt
1 dl fast turkisk yoghurt (10 %)
3 dl vatten
5 dl naturell yoghurt (3%)
1 dl hackad persilja

Skala och finhacka löken.Stöt kardemumma, fänkål och koriander i en mortel.
Fräs löken i olja under omrörning tillsammans med ingefära och chili någon minut.
Tillsätt spiskummin och salt och fräs ytterligare någon minut.
Tillsätt den fasta yoghurten och rör om och koka ihop det hela.
Häll nu vatten, naturell yoghurt, hackad persilja och den frästa kryddblandningen
i en mixer. Mixa samman det hela och smaka av om du vill ha mer av någon krydda.
Ställ kallt tills den ska serveras. Lägg ev. i en isbit i varje glas/ portion för riktig svalka .

Rågsnittar med grönt:

Dela 4 skivor rågbröd i trekanter. Bred smör på och vänd dem i hackat kryddgrönt (persilja, gräslök el.dyl)

Kommentar: Om du saknar någon krydda – ta lite mer av en annan.

Grön potatisspagetti med grillade lammracks

4 port.

800g större potatisar

Persiljesås:
1 dl grovhackad persilja (ta med en del av stjälkarna)
2 vitlöksklyftor
1 dl rapsolja
salt, nymalen svartpeppar
8 lammracks eller 4 lammkotletter
2 vitlöksklyftor
salt och peppar
färsk timjan

Skrapa potatisen. Välj stora för att hålla fast och strimla dem på grönsakssvarv eller en grönsaksskärare.

Lägg strimlorna i kastrull med kokande vatten i ca 5 min.
Laga under tiden till persilje-vitlöksoljan med en mixerstav.
Mixa grovhackad persilja med ganska finhackad stjälk, delade vitlöksklyftor och lite av oljan med en stavmixer i en skål.
Det ska bli ganska slätt. Späd ev. med mer olja.
Häll av potatisvattnet och häll den kryddade ”persiljesåsen” över den mjukkokta potatisspagettin.
Sätt på grill eller grillpanna och grilla lammracks 2-3 min på var sida eller kotletter 3-4 min.
Gnid först in köttet med delad vitlöksklyfta. Repa över färsk timjan, salta och peppra under grillningen.
Servera den gröna potatisspagettin i djupa tallrikar med lammracks och timjankvist på toppen.
Vi serverade en salladsassiette med blandade salladsblad, delade småtomater, olja, balsamvinäger och lite rostade rapsfrön vid sidan om.

Grillade persikor med mozzarella

4 port.

4 persikor
2 förp. (250g) mozzarella
lite olivolja
nymald svartpeppar
färsk basilika

Skölj och dela persikorna på mitten.Ta bort kärnorna.
Lägg halvorna på het grill eller grillpanna tills de mjuknat och fått fin färg.
Lägg persikorna med sönderdelad mozzarella på var sin tallrik.
Ringla över lite olja, mal peppar och sluta med var sin liten basilikakvist.