Meny vecka 27

Små knäckekakor med gräddfil och tångkaviar
Paella med grillad zucchini, färsk lök, musslor och räkor, aioli
Nektarinpaj med havresmul och hyvlat smör, myntaglass

Vi njuter av sommarens rika tillgång på frukt och grönt och det enkla livet på landet.
Som att låta små bitar gott knäckebröd bli en god förrätt med lite gräddfil, tångrom och hackad gräslök.
Variera grillmiddagen med paella med skaldjur och grönt tillagad på muurikan/stekhällen utomhus vid soligt väder.
Laga en enkel smulpaj med nektariner som blir extra knäckig när man hyvlar smöret över. Servera med vaniljglass smaksatt med finhackad mynta.

Lyssna på Aint no Sunshine med Tyronne Wells och drick det vita goda vinet Belguardo av druvan Vermentino.

Små knäckekakor med gräddfil och tångrom

4 port.
8 brutna bitar sprött knäckebröd (pyramidknäcke, fäbodknäcke el,dyl)
lite bredbart smör
1-2 dl gräddfil
1 burk (70 g) tångrom
en liten knippa gräslök

Bryt de spröda brödkakorna i mindre bitar.
Bred lite smör på varje bit.
Skeda upp knappt msk- stora klickar gräddfil på varje bit.
Lägg en mandelformad klick rom ovanpå.
Använd 2 tsk och forma romen snyggt.
Garnera med hackad gräslök på toppen.

Paella med skaldjur och grönt

4 port.
3 dl långkornigt ris 
½ gul lök
en aning olja
6 dl vatten
1 pkt saffran
½ tsk salt
1 nät (ca 600 g) blåmusslor med skal
ca1 kg räkor med skal (500 g rensade)
1 zucchini
2-3 gula eller röda lökar
1 röd paprika
olja till grillning
250 g haricots verts
ev.lite vitt vin
salt och peppar

Att servera till:
citronklyftor
svarta oliver
Gräslöksaioli (se nedan)

Förkoka riset med finhackad lök och smulad saffran fräst i olja och tillsatt vatten.
Förbered under tiden grönsakerna.
Skiva zucchini, strimla paprika och klyfta löken.
Skrubba blåmusslorna och lägg dem i kokande saltat vatten tills de öppnar sig.
Släng de som ej vill öppnas.
Sätt på grillen och fräs det gröna i lite olja när grillen är het.
Tillsätt saffransriset, förvällda musslor i skal, haricots verts och räkor.
Häll lite vitt vin över riset så att det inte bränner fast.
Salta och peppra.

Gräslöksaioli
1 sats
1 ägg
2 dl olja
1 tsk osötad senap
1 hackad vitlöksklyfta
salt och peppar
½ dl finhackad gräslök

Knäck ett ägg i en hög, smal blandskål.
Häll på oljan, senap och hackad vitlök.
Låt stå någon minut så att allt får samma temperatur.
För ner och starta stavmixern.
Håll den stilla i botten tills det börja tjockna.
Lyft mixern ett par gånger tills du ser att såsen har rätt konsistens.
Salta, peppra och rör ner gräslöken.

Nektarinpaj med havressmul och hyvlat smör

5 st nektariner

1 dl strösocker
1 dl havregryn
1½ dl vetemjöl 
50 g smör 
 
Skölj, skär nektarinerna i klyftor.
Lägg dem i en lätt smord pajform.
Sätt ugnen på 180° varmluft.
Blanda samman socker, havregryn och mjöl.
Smula det torra över frukten. 
Hyvla slutligen kallt smör så att det täcker det hela.
Grädda i ca 15 min.
Servera med vaniljglass blandad med finstrimlad mynta.

Meny vecka 27


Bruschetta med ruccolapesto och picklade rädisor
Spagetti med grön sparris, tomater, burrata och lomo          Drottningsmoothie
Så kom det efterlängtade regnet till oss alla. Välbehövligt för allt växande som ska bli vår föda.Som t.ex. ruccola, rädisor och tomater som ingår i veckans meny. Ruccolan blev pesto med rostade frön, riven ost och olja. Rädisorna picklades med ättikslag. God förrätt på en liten skiva rostat bröd.Krämig burrata gör spagetti med grön sparris, tomater och några skivor lomo till en trevlig sommarrätt med lite örtolja.Mixa blåbär och hallon med yoghurt till en läcker Drottningsmoothie. 
 

Veckans vin är ett rosévin från Piemonte: G.D. Varja Rosabella Rosato. Och musiken står Albin Lee Meldau för med Josefin.

Bruschetta med ruccolapesto och picklad rädisor

4 port.

8 små baguetteskivor el. motsvarande
Rosta brödskivorna i het panna
1 sats ruccolapesto (se recept nedan)
8-10 picklade rädisor (blasta av, skölj, skiva och lägg rädisorna i en 1-2-3-lag)
Ättikslag: Koka upp 1/2 dl ättika, 1dl socker och 1 ½ dl vatten 
Låt svalna och lägg ner rädisorna i lagen i 1 tim.
Bred pesto på de rostade skivorna och garnera med skivade picklade rädisor.

Ruccolapesto

1 sats
60 g färsk ruccola
1½ dl riven lagrad ost
1 dl rostade solrosfrön 
1- 2 vitlöksklyfta
1-1½ dl rapsolja
½ tsk salt

Rensa och skölj ruccolabladen.
Låt dem rinna av på hushållspapper.
Rosta solrosfrön i torr het stekpanna.
Riv en bit ost.
Skala vitlökarna och ta fram mixer, olja och salt.
Lägg alla ingredienser i en mixer och kör till en fast röra.
Smaka av med salt och peppar.

Spaghetti med burrata, sparris, tomat och lomo

4 port.

400 g spaghetti eller linguine

1 stor burrataost (krämig mozzarella)
1 knippe sparris
200 g tomater
100g lomo (spansk lufttorkad kotlett)
salt och peppar

Örtolja:
1 dryg dl finhackat kryddgrönt
1-2 vitlöksklyftor
2 dl god olja

Koka pastan i rikligt med vatten, salt och en aning olja.
Bryt bort det nedersta hårda på sparrisen och förväll den i 8-10 min.
Spola dem kalla för att bibehålla färgen.
Klyfta eller skiva tomaterna.
Hacka det kryddgröna och vtlökarna fint och blanda med olja, salt och peppar.
Häll av och skölj pastan.
Lägg upp på ett stort fat och blanda med delade sparrisstjälkar, klyftade tomater, skinkskivor och slutligen den krämiga osten.
Häll örtoljan över, salta och peppra från kvarn.
Låt var och en förse sig och dela på osten.

Drottningsmoothie

4 glas

250 g frysta hallon och blåbär
4 dl mild yoghurt
1 tsk flytande honung

Mixa alla ingredienser i en mixer.
Servera i glas.

Meny vecka 27


Kokta rödbetor, fetaostcrème
Laxbullar med gräslökssås, färskpotatis, purjo och rädisor
Drottningsmoothie

Skördetiden har börjat för egen- och lokalodlat.
Vi njuter av färska rödbetor på en bädd av ruccola med en smakrik sås av smulad fetaost och fast yoghurt.
Till varmrätt egen färskpotatis med tunt ljust skal, förvällda rädisor och purjo med gräslöksprickiga laxfärsbullar och gräslökssås.
Svalkande dessert blir ett glas drottningsmoothie- hallon- och blåbärsblandning mixad med yoghurt och honung.

Till laxbullarna avnjuter vi en frisk Trimbach Rielsling från Alsace.
 Vi har barnbarnen på besök och då passar väl Turistens klagan med Cornelis.

Kokta rödbetor med fetaostyoghurt

4 port.

500g små färska rödbetor
½ pkt fetaost i mindre bitar
2 dl fast yoghurt
salt och lite svartpeppar från kvarn
lite ringlad olja
några kvistar färsk timjan
100g ruccula eller annan småbladig sallad

Ta bort blasten och tvätta av rödbetorna.
Koka dem mjuka i vatten i ca 20 -30 min. beroende på storlek.
Mosa under tiden fetoaosten med en gaffel och blanda med yoghurt.
Skölj och lägg ruccolan i botten på varje tallrik.
Häll av kokvattnet, spola rödbetorna kalla och ”skjut ” av skalet som nästan lossnar av sig själv. Dela de större rödbetorna och lägg de små hela och de delade betorna på salladsbädden.
Salta och peppra, ringla över lite olja.
Fördela fetaoströran och lite timjan över det hela.

Laxfärsbullar med gräslökssås

4 port.

400 g fryst laxfärs
2 ägg
½ dl ströbröd
2 msk hackad gräslök
1 tsk salt
2 kryddmått peppar
1 fiskbuljongtärning
6 dl vatten

Gräslökssås:
5 dl silad fiskbuljong
1 dl fast yoghurt
hackad gräslök
salt, peppar

Tina laxen i en bunke.
Tillsätt äggen och rör till en ganska fast smet.
Strö över lite ströbröd, salt och peppar.
Smaka av smeten.
Blanda till fiskbuljong av tärning eller fiskfond och vatten i en låg vid panna.
Koka upp och håll på sparlåga medan du formar bollar av smeten med vattensköljda händer. Lägg de färdiga på vattensköljd skärbräda.
Lägg ner 10-12 bollar åt gången i det kokande vattnet.
Låt dem koka 4-5 min. tills de flyter upp.
Ta upp dem med hålslev el. dyl. och lägg åt sidan.
Sila fiskspadet i en annan kastrull och koka upp, rör ner lite yoghurt i taget under vispning och strö slutligen över gräslök. Smaka av.

Tillbehör:
nykokt färsk potatis
kokta rädisor
förvälld purjolök i bitar
några salladsblad
dill
Servera gärna laxbollarna med sås och sommarens grönsaker i var sin skål.
Variera det gröna efter egen smak och tillgång.

Drottningsmoothie

4 glas

250 g frysta hallon och blåbär
4 dl mild yoghurt
1 tsk flytande honung

Mixa alla ingredienser i en mixer.
Servera i glas.