Grillade lammkotletter med grillgrönt och toum
4 port.
4 lammkotletter eller 8 små lammracks
1 vitlöksklyfta
salt, peppar och smulad timjan
Grillgrönt:
förvälld färskpotatis (gärna på spett)
färsk lök i klyftor
squash i skivor
olja till pensling eller till muurika
salt och peppar
Toum – libanesisk vitlöksmajonnäs:
2 äggvitor
2 vitlöksklyftor
2 dl rapsolja
½ tsk salt
1-2 tsk citronsaft
Gnid in lammkotletterna med en delad vitlöksklyfta.
Skrapa och förväll potatisen.
Skär bort rotfästet och det grova på lökblasten.
Skölj och skiva squashen.
Förbered grillen eller muurikan om ni vill grilla allt i ett.
Lägg äggvitorna i en hög bunke för mixning.
Tillsätt grovhackade vitlöksklyftor, salt och 1 tsk citron.
Mixa blandningen med en stavmixer.
Tillsätt lite olja i taget tills såsen tjocknar.
Smaka av med citron och salt.
Pensla grönsakerna med lite olja om du grillar på galler eller i halster.
Börja med att grilla grönsakerna och lägg dem åt sidan på grillen.
Grilla köttet på hög värme. Salta och peppra mot slutet av grillningen.
Bjud gästerna att ta för sig vid grillen.
Servera toum till och gärna sallad vid sidan om.