Meny vecka 28


Vattenmelongazpacho, små ”enchilladas”
Färskpotatissallad med sockerärter, rödlök och kryddgrönt med grillad viltkorv
Vaniljglass med körsbär och mörk choklad

Ömsom sol ömsom regn - typiskt sommarväder.
Det gäller att ta vara på alla fina kvällar för att umgås med familj och vänner.
Den här gången har vi bett sommargrannen Madeleine om hjälp med fotograferingen, en proffsig formgivare med sinne för ljussättning.
 
Läskande vattenmelon blir en perfekt svalkande soppa som inledning på en sommarkväll eller som lunch på utflykten. Lime, lite vitlök, chili och mynta gör den mixade melonsoppan till en härlig smakupplevelese. Små ”polarkakor” ituskurna till tunnbröd vek jag på mitten med lite ost och paprika och stekte lätt som tilltugg.
 
Färskpotatissallad av skivad nykokt potatis med en god senapsdressing över. Vänd ner förvällda sockerärter, skivad rödlök, kapris och hackat grönt. Grilla kryddig god vildsvinskorv eller annan viltkorv och ät osötad senap till. Närproducerad sallad och svenska tomater blir perfekt till, med lite olja och flingsalt.
 
Vaniljglass är alltid enkel sommardessert, här serverad med sommarens första körsbär och lite smält ringlad mörk choklad.

Till soppan drack vi rosévin från Provence Pierre Chavin och till korv och potatissallad en Vidigal röd portugis från Lisboa.
Eftersom vi hade grannarna på besök blev det även ett sött sydfranskt vin till desserten Chateau Pech-Latt
Tack Madeleine för hjälpen med fotografering och musikvalet: Öppna landskap med Ulf Lundell. Kvällen avslutades med älvdans.

Vattenmelongazpacho

4 port.

1 vattenmelon, ca 700g
5 tomater
1 liten gul paprika
½ röd chili
1 vitlöksklyfta
1 lime, saften
2 kvistar mynta
½ - 1 tsk salt

Skär bort skalet från melonen och tärna fruktköttet grovt. Lägg i en skål för mixning.
Skölj och dela 3 av tomaterna på tvären med fästet mot skärbrädan.
Pressa fruktkött och saft genom en sikt genom att trycka på skalet. Häll de passerade tomaterna i skålen.
Ta vara på skalet och tärna det (utom fästet) och lägg det i mixerskålen tillsammans med melonkött och de återstående tomaterna som hackats.
Skölj, kärna ur och tärna och häll även i paprikan och chilin.
Lägg den skalade vitlöken, saften från limefrukten, salt och hackade myntablad (spar lite till garnering) i skålen tillsammans med det övriga.
Mixa soppan slät med stavmixer. Ställ kallt tills den ska serveras.

Färskpotatissallad med senapsdressing

4 port.

800g-1 kg färsk potatis 150g förvällda sockerärtor
1 skalad, skivad rödlök
hackat kryddgrönt t.ex. persilja, gräslök, dragon

Senapsvinägrett
1-2 msk dijonsenap
1dl rapsolja
1 msk vinäger
1-2 msk vatten
salt och svartpeppar
1 tsk kapris

Skrapa och koka potatisen i saltat vatten.
Blanda under tiden till dressingen och hacka det kryddgröna.
Förbered även sockerärter och lök.
Häll av potatisen och låt den ånga av helt kort.
Skiva potatisen och vänd ner den i dressingen med det mesta av det kryddgröna.
Blanda ner sockerärter och rödlök.
Strö till slut ännu lite grönt och kapris över.
Till salladen serverade vi härligt kryddiga grillade vildsvinskorvar med osötad senap och en liten fräsch grönsallad med tomater och rostade rapsfrön.

Vaniljglass med sommarens bär

Enklaste sommardesserten

Ren vaniljglass , med några bitar smält mörk choklad ringlad över glassen och en stor näve sommarvarma körsbär.
Bra smakkompisar!
Vi lyxade till det i det vackra vädret med några droppar sött rött vin från Chateau Pech Latt.