Sommarmeny vecka 29

Kall kryddig yoghurtsoppa
Dillkokt torsk med ärthummus på bädd av färskpotatis- och rädissallad
Fruntimmerstårta - cheesecake med jordgubbar och bärsås

Sommarvärme med typiskt sommarväder – ömsom sol och regn.
Fredrik inleder fruntimmersveckan som sen följs av Sara, Margareta. Johanna m.fl. kvinnors namnsdagar. Ett bra tillfälle att samla släkt och vänner och bjuda på tårta.
Veckans middag blir en svalkande yoghurtsoppa med frisk kryddighet av kardemumma, fänkål och koriander.
Somrig kokt fisk med dill och ärthummus på bädd av färskpotatis och kokta rädisor.
Tårtan blir en citroncheesecake med jordgubbar och sås av jordgubbar.
Grattis alla Sara, Margareta, Johanna, Magdalena, Emma och Kristina!

Leitz Magic Mountain Riesling blir bra till torsken
Harry Nilsson sjunger Nobody Cares About the Railroads Anymore

Kall kryddig yoghurtsoppa

4 port.
½ gul lök
½ tsk kardemummafrön
1 tsk fänkålsfrön
½ tsk korianderfrön
2 msk rapsolja
1 msk riven färsk ingefära
½ urkärnad hackad färsk grön chili
1 tsk spiskummin
1-2 tsk salt
1 dl fast turkisk yoghurt (10%)
3 dl vatten
5 dl naturell yoghurt (3%)
1 dl hackad persilja

Skala och finhacka löken.
Stöt kardemumma, fänkål och koriander i en mortel.
Fräs löken i olja under omrörning tillsammans med ingefära och chili någon minut.
Tillsätt spiskummin och salt och fräs ytterligare någon minut.
Tillsätt den fasta yoghurten och rör om och koka ihop det hela.
Häll nu vatten, naturell yoghurt, hackad persilja och den frästa kryddblandningen
i en mixer.
Mixa samman det hela och smaka av om du vill ha mer av någon krydda.
Ställ kallt tills den ska serveras. Lägg ev. i en isbit i varje glas/ portion för riktig svalka .

Rågsnittar med grönt:
Dela 4 skivor rågbröd i trekanter.
Bred smör på och vänd dem i hackat kryddgrönt (persilja, gräslök el.dyl)

Kommentar: Om du saknar någon krydda – ta lite mer av en annan.

Dillkokta torskfiléer

4 port.
4 torskfiléer, färska eller frysta
1 tsk salt
2 fiskbuljongtärningar
½ liter vatten
några dillkvistar med stjälk

Tina ev. och ta bort ev. ben
Koka upp fiskbuljongen i en låg vid traktörpanna.
Lägg i de benfria filéerna och låt dem sjuda på svag värme i ca 5 min.
Fisken vara fast och vit och bladig när du känner på den. Servera den nykokta fisken på en bädd av färsk potatissallad. Garnera med dillvippor och servera ärthummus till.

Ärtgrön hummus
½ påse (250 g) frysta ärter
1-2 vitlöksklyftor
1 -2 tsk saft av citron
1-1½ dl rapsolja
½ tsk salt
2-3 varv på pepparkvarn

Spola de frysta ärterna under rinnande varmt vatten i ett durkslag.
Mixa dem i en matberedare/mixer tillsammans med skalade vitlöksklyftor, citron och olja.
Smaka av med salt och peppar.

Färskpotatis- och rädissallad
4 port.
800g-1 kg färskpotatis
1 knippe rädisor

Senapsvinägrett
1 msk dijonsenap
3/4 dl rapsolja
1 msk vatten
salt och svartpeppar
½ dl hackad gräslök, dill och dragon eller andra örter

Tvätta och skrapa färskpotatisen lätt.
Lägg i kokande saltat vatten.
Koka den ca 15 min. tills den är mjuk.
Låt ånga av och svalna lite innan den skivas.
Tvätta och blasta av rädisorna.
Koka dem i saltat vatten ca 5 min.
Skiva även rädisorna.
Blanda till dressingen med hackat kryddgrönt.
Häll dressingen över skivad potatis och rädisor i en skål.

Citroncheesecake med jordgubbar och bärsås

8-10 bitar
150 g digestivekex
50 g rumstempererat smör
400 g färskost
2 dl strösocker
4 ägg
1 citron
¾ dl vetemjöl
1 dl gräddfil eller vanlig fil

Sätt varmluftsugnen på 170°.
Krossa digestivekexen och blanda smulorna med det mjuka smöret.
Tryck ut blandningen ordentligt i botten av en form (22-23 cm i diameter) med löstagbar kant.
Lägg gärna bakplåtspapper i botten.
Ställ kakformen i kylen och förbered fyllningen.
Rör ihop färskosten med sockret till en slät smet.
Tillsätt äggen, ett i taget, under omrörning.
Skölj citronen noggrant och riv citronskalet.
Pressa saften ur citronen.
Blanda citronskalet, mjölet, gräddfilen och citronsaften med färskostsmeten.
Häll smeten i formen och grädda kakan i 50-60 minuter.
Den ska vara saftig men inte lös i konsistensen.
Servera med färska jordgubbar och jordgubbssås.

Jordgubbssås:

ca 200 g färska eller frysta jordgubbar
ev. 1 msk socker
ev. 1 msk vatten till färska gubbar

Rensa de färska bären, skär dem i bitar och lägg i mixerskål.
Låt de frysta tina en stund så att de går att dela.
Mixa bären och smaka av med en aning socker om bären inte är söta.
Tillsätt lite vatten om såsen känns fast.

Meny vecka 29

Grillade morötter med citronolja och grönt
Laxbowl med färskpotatis, sommargrönt och basilikacrème
Nektarinpaj

Skördetid för sommarens primörer. Njut av dem lätt förvällda, grillade, i sallad och bowl med lax eller rökt kallskuret. En krämig basilikacrème av äggulor, olja, vitlök och basilika toppar det hela.
Hembakad nektarinpaj med grädde eller gräddyoghurt som dessert eller till fikat.

Ett vitt vin från Piemonte blir veckans val: Vietti Roero Arneis.
Vi lyssnar till en Fanfar från Staffan Hellstrand 

Grillade morötter med citronolja och grönt

4 port.

1 knippe färska morötter
rivet skal och saft av 1/2 citron
1/2 dl rapsolja
1/2 dl hackat kryddgrönt t.ex. persilja, basilika, oregano, gräslök

Förväll morötterna 4-5 min. i kokande vatten för att förkorta grilltiden. 
Ställ åt sidan medan du blandar till citronoljan och hackar det kryddgröna.
Tvätta och riv/strimla skalet av halva citronen med zestjärn.
Halvera citronen och pressa ut saften.
Rör ner citronsaft och lite av skalet i oljan.
Smaka av den med salt och peppar.
Dela morötterna på längden och grilla i het grillpanna eller på grill.
Servera dem ljumma med citronolja, kryddgrönt och citronzest på toppen som tillbehör till varmrätt eller ensamrätt utökat med bröd, ruccolasallad och smulad fetaost.

Laxbowl med sommargrönt och basilikacrème

4 port.

ca 400g laxfilé
5 dl fiskbuljong
600g färsk potatis
1 knippe rädisor
6 sommarmorötter
1 squash eller zuccini ca 400g
salt, peppar
några dillkvistar

Basilikacrème:
4-5 kvistar basilika
2 äggulor
2 msk osötad senap
1/2 msk vittvinsvinäger
1/2 tsk salt
2 1/2 dl raps- eller olivolja

Tina laxen om den varit fryst. 
Börja med att mixa basilikamajonnäsen(crèmen).
Lägg basilikabladen (ej stjälkar) i en matberedare.
Häll i äggulorna, senap, vinäger och salt.
Mixa allt i 30 sek. innan oljan tillsätts droppvis.
Kör till majonnäskonsistens i 2-3 min.
Smaka av med salt och peppar och ställ åt sidan.
Tvätta av den tunnskaliga potatisen och koka den.
Ta bort blasten på rädisorna och koka dem i 4-5 min.
De ska vara spänstiga och somrigt rosa i färgen.
Skrapa och dela morötterna i kvartar på längden och förväll dem i 4 min.
Tvätta och putsa ev. av squashen och skiva den.
Förväll skivorna någon minut i saltat vatten.
Koka upp fiskbuljongen och lägg i laxen i mindre bitar.
Låt koka upp och drag sedan pannan åt sidan. Låt stå i 4-5 min.
Ta fram 4 skålar eller djupa tallrikar och lägg nykokt delad färskpotatis och morötter i botten på varje skål.
Fördela laxbitar, squashskivor, rosa rädisor och dillkvistar överst. 
Skeda över lite fiskbuljong och toppa med basilikacrèmen. 
Salta och peppra lätt.

Nektarinpaj

10-12 bitar


Botten:

75g smör
2 dl vetemjöl
1 msk socker
1 äggula

Fyllning:
4 nektariner
2 ägg
3/4 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 dl lätt crème fraiche
1/2 pkt mandelspån
Till servering:
2 dl fast yoghurt
1 kvist basilika eller mynta

Blanda ihop ingredienserna till pajdegen.
Sätt ugnen på 180° varmluft.
Tryck ut degen i en pajform (ca 23 cm i diam.)
Förgrädda bottnen i 8-10 min.
Skölj, kärna ur och skär nektarinerna i klyftor.
Vispa samman ägg, socker, vaniljsocker och crème fraiche.
Häll fyllningen i formen och stick ner nektarinklyftorna i smeten i ett snyggt mönster.
Fördela mandelspånen över. 
Grädda i ca 20 min.
Servera med en klick fast yoghurt smaksatt med strimlad basilika eller mynta.

Veckans meny vecka 29


Stekta kantareller med persilje- och lökhack på surdegsbröd
Halstrad röding med kokosspenat och färskpotatis
Jordgubbscheesecake

Nyplockade kantareller är svamplycka. Ät dem nystekta i smör med lite hackad lök och surdegsbröd.
Halstra eller stek filéer av röding eller annan laxfisk och servera dem med bladspenat som fått fräsa med vitlök och rundats av med kokosmjölk.
En somrig sommardessert av jordgubbar s.k. no bake cake med inspiration från sommarprataren Camilla Hamid. Här med havrekakor i botten, vispad färskost och grädde. Ett tunt lager jordgubbsgelé och rikligt med färska jordgubbar på toppen.
   
Till den halstrade rödingen dricker vi Mazzei Belguardo Vermentino från Toscana.
Veckans musik: Semester med Bo Kaspers.

Kantarellsmörgås

4 st

4 skivor surdegsbröd
5 dl kantareller
smör att steka i
1 liten gul lök
salt, peppar
hackad persilja

Börja med att rensa svampen och dela den i mindre bitar.
Skala och hacka löken.
Fräs lök och svamp i smör i het panna tills svampen blir gyllenstekt.
Salta och peppra lätt.
Fördela svampen på de 4 brödskivorna och strö över hackad persilja.

Halstrad röding med kokosspenat


4 port.

4 filéer röding (à 125-150g/st )
salt, peppar
lite smör/rapsolja att steka i
100g färsk bladspenat
1 vitlöksklyfta
1 förpackning kokosmjölk
salt, peppar
Servera till:
800g färsk potatis
ev, förvälld squash i skivor
tomatsallad
färskriven pepparrot
dill och citron
 
Tina fiskfiléerna (dela ev. större filéer till portionsstorlek).
Rensa bort grova stjälkar och dela bladspenat om bladen känns stora.
Skala och skiva vitlöken tunt.
Skrapa potatisen och lägg den i kokande saltat vatten.
Fräs vitlöken i het panna med lite fett och tillsätt spenaten.
Rör om och sänk värmen. Häll över kokosmjölken och låt det hela koka ihop.
Smaka av med salt och peppar.
Ta fram en annan panna eller ett halster för grillning av fiskfiléerna.
Stek dem först med skinnsidan ner ett par minuter, salta och peppra.
Vänd dem och stek ytterligare ett par minuter tills fiskköttet ser genomstekt ut.
Servera den nylagade fisken på en bädd av kokosspenat.
Riv pepparrot över och servera med
nykokt potatis, dill och gärna lite squash.

Jordgubbscheesecake
”no bake cake”


4 port.

100g havrekakor
30g smör
Fyllning:
300 g färskost
1 dl vispgrädde
1/2 msk vaniljsocker
1 dl florsocker
Jordgubbsglasyr:
125g färska jordgubbar
1/2 dl vatten
1/2 dl strösocker
1 påse vegogel alt. gelatinblad
Till garnering:
125g färska jordgubbar
basilikablad

Lägg bakplåtspapper i botten på en liten springform med löstagbar kant.
Mixa havrekakorna i matberedare eller med en stavmixer.
Smält smöret och häll det över kaksmulorna, blanda samman.
Tryck ut kakmassan i botten på springformen med rena fingrar.
Ställ formen i kylskåpet (gärna med en tyngd som pressar samman massan) medan du gör fyllningen.
Vispa ihop färskost och vispgrädde med elvisp tills den blir krämig.
Sikta ner flor- och vaniljsocker. Blanda försiktigt till jämn smet med slickepott. Bred ut fyllningen över kakbottnen.
Låt cheesecaken stå i kylskåpet i minst 1 timme innan du börjar göra jordgubbsglasyren.
Skölj och skär jordgubbarna i mindre bitar. Lägg jordgubbsbitar, socker och vatten i en kastrull. Lös upp ½ påse vegogel i 1/2 dl kallt.
Tillsätt den kalla vätskan när blandningen i kastrullen kokat upp.
Rör om ordentligt och tag bort från värmen.
Låt jordgubbsglasyren svalna helt innan du brer på den.
Garnera med färska skurna jordgubbar och basilika.