Meny vecka 29

Grillade morötter med citronolja och grönt
Laxbowl med färskpotatis, sommargrönt och basilikacrème
Nektarinpaj

Skördetid för sommarens primörer. Njut av dem lätt förvällda, grillade, i sallad och bowl med lax eller rökt kallskuret. En krämig basilikacrème av äggulor, olja, vitlök och basilika toppar det hela.
Hembakad nektarinpaj med grädde eller gräddyoghurt som dessert eller till fikat.

Ett vitt vin från Piemonte blir veckans val: Vietti Roero Arneis.
Vi lyssnar till en Fanfar från Staffan Hellstrand 

Grillade morötter med citronolja och grönt

4 port.

1 knippe färska morötter
rivet skal och saft av 1/2 citron
1/2 dl rapsolja
1/2 dl hackat kryddgrönt t.ex. persilja, basilika, oregano, gräslök

Förväll morötterna 4-5 min. i kokande vatten för att förkorta grilltiden. 
Ställ åt sidan medan du blandar till citronoljan och hackar det kryddgröna.
Tvätta och riv/strimla skalet av halva citronen med zestjärn.
Halvera citronen och pressa ut saften.
Rör ner citronsaft och lite av skalet i oljan.
Smaka av den med salt och peppar.
Dela morötterna på längden och grilla i het grillpanna eller på grill.
Servera dem ljumma med citronolja, kryddgrönt och citronzest på toppen som tillbehör till varmrätt eller ensamrätt utökat med bröd, ruccolasallad och smulad fetaost.

Laxbowl med sommargrönt och basilikacrème

4 port.

ca 400g laxfilé
5 dl fiskbuljong
600g färsk potatis
1 knippe rädisor
6 sommarmorötter
1 squash eller zuccini ca 400g
salt, peppar
några dillkvistar

Basilikacrème:
4-5 kvistar basilika
2 äggulor
2 msk osötad senap
1/2 msk vittvinsvinäger
1/2 tsk salt
2 1/2 dl raps- eller olivolja

Tina laxen om den varit fryst. 
Börja med att mixa basilikamajonnäsen(crèmen).
Lägg basilikabladen (ej stjälkar) i en matberedare.
Häll i äggulorna, senap, vinäger och salt.
Mixa allt i 30 sek. innan oljan tillsätts droppvis.
Kör till majonnäskonsistens i 2-3 min.
Smaka av med salt och peppar och ställ åt sidan.
Tvätta av den tunnskaliga potatisen och koka den.
Ta bort blasten på rädisorna och koka dem i 4-5 min.
De ska vara spänstiga och somrigt rosa i färgen.
Skrapa och dela morötterna i kvartar på längden och förväll dem i 4 min.
Tvätta och putsa ev. av squashen och skiva den.
Förväll skivorna någon minut i saltat vatten.
Koka upp fiskbuljongen och lägg i laxen i mindre bitar.
Låt koka upp och drag sedan pannan åt sidan. Låt stå i 4-5 min.
Ta fram 4 skålar eller djupa tallrikar och lägg nykokt delad färskpotatis och morötter i botten på varje skål.
Fördela laxbitar, squashskivor, rosa rädisor och dillkvistar överst. 
Skeda över lite fiskbuljong och toppa med basilikacrèmen. 
Salta och peppra lätt.

Nektarinpaj

10-12 bitar


Botten:

75g smör
2 dl vetemjöl
1 msk socker
1 äggula

Fyllning:
4 nektariner
2 ägg
3/4 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 dl lätt crème fraiche
1/2 pkt mandelspån
Till servering:
2 dl fast yoghurt
1 kvist basilika eller mynta

Blanda ihop ingredienserna till pajdegen.
Sätt ugnen på 180° varmluft.
Tryck ut degen i en pajform (ca 23 cm i diam.)
Förgrädda bottnen i 8-10 min.
Skölj, kärna ur och skär nektarinerna i klyftor.
Vispa samman ägg, socker, vaniljsocker och crème fraiche.
Häll fyllningen i formen och stick ner nektarinklyftorna i smeten i ett snyggt mönster.
Fördela mandelspånen över. 
Grädda i ca 20 min.
Servera med en klick fast yoghurt smaksatt med strimlad basilika eller mynta.

Veckans meny vecka 29


Stekta kantareller med persilje- och lökhack på surdegsbröd
Halstrad röding med kokosspenat och färskpotatis
Jordgubbscheesecake

Nyplockade kantareller är svamplycka. Ät dem nystekta i smör med lite hackad lök och surdegsbröd.
Halstra eller stek filéer av röding eller annan laxfisk och servera dem med bladspenat som fått fräsa med vitlök och rundats av med kokosmjölk.
En somrig sommardessert av jordgubbar s.k. no bake cake med inspiration från sommarprataren Camilla Hamid. Här med havrekakor i botten, vispad färskost och grädde. Ett tunt lager jordgubbsgelé och rikligt med färska jordgubbar på toppen.
   
Till den halstrade rödingen dricker vi Mazzei Belguardo Vermentino från Toscana.
Veckans musik: Semester med Bo Kaspers.

Kantarellsmörgås

4 st

4 skivor surdegsbröd
5 dl kantareller
smör att steka i
1 liten gul lök
salt, peppar
hackad persilja

Börja med att rensa svampen och dela den i mindre bitar.
Skala och hacka löken.
Fräs lök och svamp i smör i het panna tills svampen blir gyllenstekt.
Salta och peppra lätt.
Fördela svampen på de 4 brödskivorna och strö över hackad persilja.

Halstrad röding med kokosspenat


4 port.

4 filéer röding (à 125-150g/st )
salt, peppar
lite smör/rapsolja att steka i
100g färsk bladspenat
1 vitlöksklyfta
1 förpackning kokosmjölk
salt, peppar
Servera till:
800g färsk potatis
ev, förvälld squash i skivor
tomatsallad
färskriven pepparrot
dill och citron
 
Tina fiskfiléerna (dela ev. större filéer till portionsstorlek).
Rensa bort grova stjälkar och dela bladspenat om bladen känns stora.
Skala och skiva vitlöken tunt.
Skrapa potatisen och lägg den i kokande saltat vatten.
Fräs vitlöken i het panna med lite fett och tillsätt spenaten.
Rör om och sänk värmen. Häll över kokosmjölken och låt det hela koka ihop.
Smaka av med salt och peppar.
Ta fram en annan panna eller ett halster för grillning av fiskfiléerna.
Stek dem först med skinnsidan ner ett par minuter, salta och peppra.
Vänd dem och stek ytterligare ett par minuter tills fiskköttet ser genomstekt ut.
Servera den nylagade fisken på en bädd av kokosspenat.
Riv pepparrot över och servera med
nykokt potatis, dill och gärna lite squash.

Jordgubbscheesecake
”no bake cake”


4 port.

100g havrekakor
30g smör
Fyllning:
300 g färskost
1 dl vispgrädde
1/2 msk vaniljsocker
1 dl florsocker
Jordgubbsglasyr:
125g färska jordgubbar
1/2 dl vatten
1/2 dl strösocker
1 påse vegogel alt. gelatinblad
Till garnering:
125g färska jordgubbar
basilikablad

Lägg bakplåtspapper i botten på en liten springform med löstagbar kant.
Mixa havrekakorna i matberedare eller med en stavmixer.
Smält smöret och häll det över kaksmulorna, blanda samman.
Tryck ut kakmassan i botten på springformen med rena fingrar.
Ställ formen i kylskåpet (gärna med en tyngd som pressar samman massan) medan du gör fyllningen.
Vispa ihop färskost och vispgrädde med elvisp tills den blir krämig.
Sikta ner flor- och vaniljsocker. Blanda försiktigt till jämn smet med slickepott. Bred ut fyllningen över kakbottnen.
Låt cheesecaken stå i kylskåpet i minst 1 timme innan du börjar göra jordgubbsglasyren.
Skölj och skär jordgubbarna i mindre bitar. Lägg jordgubbsbitar, socker och vatten i en kastrull. Lös upp ½ påse vegogel i 1/2 dl kallt.
Tillsätt den kalla vätskan när blandningen i kastrullen kokat upp.
Rör om ordentligt och tag bort från värmen.
Låt jordgubbsglasyren svalna helt innan du brer på den.
Garnera med färska skurna jordgubbar och basilika.