Laxbowl med sommargrönt och basilikacrème
4 port.
ca 400g laxfilé
5 dl fiskbuljong
600g färsk potatis
1 knippe rädisor
6 sommarmorötter
1 squash eller zuccini ca 400g
salt, peppar
några dillkvistar
Basilikacrème:
4-5 kvistar basilika
2 äggulor
2 msk osötad senap
1/2 msk vittvinsvinäger
1/2 tsk salt
2 1/2 dl raps- eller olivolja
Tina laxen om den varit fryst.
Börja med att mixa basilikamajonnäsen(crèmen).
Lägg basilikabladen (ej stjälkar) i en matberedare.
Häll i äggulorna, senap, vinäger och salt.
Mixa allt i 30 sek. innan oljan tillsätts droppvis.
Kör till majonnäskonsistens i 2-3 min.
Smaka av med salt och peppar och ställ åt sidan.
Tvätta av den tunnskaliga potatisen och koka den.
Ta bort blasten på rädisorna och koka dem i 4-5 min.
De ska vara spänstiga och somrigt rosa i färgen.
Skrapa och dela morötterna i kvartar på längden och förväll dem i 4 min.
Tvätta och putsa ev. av squashen och skiva den.
Förväll skivorna någon minut i saltat vatten.
Koka upp fiskbuljongen och lägg i laxen i mindre bitar.
Låt koka upp och drag sedan pannan åt sidan. Låt stå i 4-5 min.
Ta fram 4 skålar eller djupa tallrikar och lägg nykokt delad färskpotatis och morötter i botten på varje skål.
Fördela laxbitar, squashskivor, rosa rädisor och dillkvistar överst.
Skeda över lite fiskbuljong och toppa med basilikacrèmen.
Salta och peppra lätt.