Vårgrön smörgås med ärthummus och ärtskott
4 st.
4 skivor briochebröd eller annat bröd
1 sats ärthummus (se nedan)
12 picklade rödlöksringar
ärtskott – hemodlade eller köpta
Odla egna ärtskott- busenkelt, men tar 1 vecka tills de sticker upp.
Gör så här:
Leta fram 2 likadana plastburkar (glasstråg) som sätts i varandra.
Gör ett hål i varje hörn av det ena plasttråget med en provsticka el. dyl.
Det är praktiskt när man vattnar sina frön och håller jorden fuktig under groddningen. Sätt burkarna i varandra.
Blötlägg 2 dl torkade gula ärter över natten
Häll av vattnet.
Fyll den översta burken till hälften med blomjord.
Fukta jorden och fördela ärterna över hela ytan.
Fukta en gång till och ställ burkarna i rumstemperatur, gärna på fönsterbänken.
Se till att fukta groddarna varje dag, ev. med sprayflaska i ca 6 dagar innan du ser det första gröna sticka upp. Fortsätt fukta odlingen även när du börjat skörda.
Skotten kommer att växa ut på nytt 1 eller 2 gånger.
Grön ärthummus
4 port.
½ påse (250g) frysta ärter
1 vitlöksklyfta
1 tsk saft av citron
1 dl olja
salt och peppar
Spola de frysta ärterna under rinnande vatten i ett durkslag.
Mixa dem i en matberedare eller med en stavmixer tillsammans med skalade vitlöksklyftor och olja.
Smaka av med citronsaft, salt och peppar.