Gräddkokta musslor med fänkål och purjo
4 port.
800g färska blåmusslor med skal
1 vitlöksklyfta
1 medelstor purjolök
1 fänkål
8 små färskpotatisar
2 1/2 dl torrt vitt vin
2 +2 msk rapsolja
2 ½ dl fiskbuljong (fond eller tärning)
2 1/2 dl vispgrädde
salt, vitpeppar
3 msk hackad persilja
Tillbehör:
6-8 skivor tärnat, rostat vitt bröd
Skrapa och tvätta musslorna noga. Släng dem som inte stänger sig eller är trasiga.
Skala och hacka vitlöken. Ansa och skär purjolöken i tunna strimlor.
Skär även ren fänkålen, det grova i botten och det mesta av de långa stjälkarna.
Skrapa ren de små färskpotatisarna och dela dem i kvartar.
Skär fänkålen fint eller använd en mandolin.
Fräs vitlök i 2 msk olja någon minut utan att det tar färg.
Lägg i musslorna, tillsätt vin och sätt på lock samt koka i 3-4 minuter tills musslorna öppnar sig. Ställ pannan åt sidan. Släng musslor som inte öppnat sig.
Fräs purjolöken i resterande olja i en annan låg vid kastrull. Tillsätt den tunt skivade fänkålen, de kvartade potatisarna och rör om. Tillsätt fiskbuljongen och låt det hela småkoka i 5-8 min.
Ta upp potatisarna och mosa dem med lite av spadet med en stavmixer.
Sila och häll över vinet från musslorna och koka ihop musselbuljongen och de mosade potatisarna några minuter.
Hacka persilja fint och rosta brödtärningarna.
Tillsätt grädde, smaka av med salt och peppar.
Lägg upp musslorna i en skål eller djupa tallrikar och slå över den varma gräddiga såsen.
Strö över persiljan och servera brödtärningarna vid sidan om.