Meny vecka 32

Kall grön ärtsoppa med tångromcrème, kikärtsbräck
Citron och örtmarinerad kyckling, vita och gröna bönor
Frozen yoghurt med skogshallon

Ärter och bönor växer hej vilt i många trädgårdar. Vi har lyckan att få ta del av dem. Av ärtorna blev det en kall soppa med färsk lök, spritade ärter kokta i grön buljong med lite crème fraiche och tångrom på toppen. Hembakade kikärtsbräck med pesto är alltid lika gott.
Sommartid är citronmarinerad kyckling med basilika en lättlagad rätt som passar att förbereda dagen innan. Servera en krämig mixad basilikasås, rikligt med bönor av olika slag och nykokt färskpotatis till.
Se till att alltid ha yoghurt hemma så kan du snabbt laga en dessert av tillgängliga bär. Fruktyoghurt, turboglass av frysta bär och yoghurt eller som här frozen yoghurt med skogshallon och lite rostade, hackade nötter.

Till kycklingen blir det Florabela Reserva från Dão
Den här veckan spelar vi: My Love Is Your Love med Whitney Houston

Kall grön ärtsoppa med tångrom och kikärtsbräck

4 port.

500 g gröna ärter
1 gul lök
1 msk smör
5 dl grönsaksbuljong av tärning och vatten
1 kruka basilika
2 dl crème fraiche
salt och peppar
Till serveringen:
1 burk tångrom
4 msk crème fraiche eller fast yoghurt

Sprita ärterna om du utgår från färska.
Tina annars de frysta.
Skala och hacka löken. Fräs den i lite smör i en kastrull.
Tillsätt buljongtärningar och vatten.
Häll i ärterna och koka 3-4 min.
Dra kastrullen åt sidan och lägg i små basilikakvistar.
Mixa soppan slät med stavmixer eller i matberedare.
Vänd ner och mixa med crème fraichen.
Smaka av med salt och peppar.
Ställ kallt till serveringen.
Häll upp i portionsskålar och lägg rom och créme fraiche på toppen.

Kikärtsbräck
se recept

Citronmarinerad kyckling med basilikacrème

4 port.

Saft och rivet skal av ½ citron
2 finhackade vitlöksklyftor
1 msk flytande honung
¾ dl olja
1½ msk finhackad basilika
4 kycklingfiléer
2 msk flytande smör/rapsolja
knappt 1 tsk salt och några varv nymald svartpeppar

Basilikacrème:
1 kruka basilika
2 äggulor
2 msk osötad senap
1 tsk vitvinsvinäger
½ tsk salt
2½ dl rapsolja

Tvätta citronen och riv det yttersta skalet av halva citronen.
Dela citronen och pressa saften ur halva.
Skala och finhacka vitlöksklyftorna.
Blanda citronrasp, vitlök, honung, olja och basilika.
Putsa kycklingen. Lägg ner filéerna i frysplastpåse (den är något tjockare).
Häll marinaden i påsen och blanda om ordentligt.
Lägg påsen i en form och ställ in i kylen över natten.
Ta upp kycklingen och låt marinaden rinna av.
Hetta upp matfettet i en stekpanna och bryn kycklingen runt om.
Salta och peppra.
Lägg kycklingen i en ugnsfast form och sätt in i ugnen 180° ca 20 min. tills kycklingen innertemperatur är 72°.
Laga under tiden basilikacrèmen.
Plocka bladen av basilikan och lägg i en matberedare.
Tillsätt äggulor, senap, vinäger och kryddor. Mixa i en halv minut.
Häll ner oljan långsamt medan du kör matberedaren. Kör till majonnäskonsistens.
Skiva kycklingfiléerna och lägg upp på fat med vaxbönor och haricots verts.
Riv ytterligare lite citronrasp över kycklingen.
Servera nykokt färskpotatis och basilkacrème till.

Frozen yoghurt med skogshallon och rostade nötter

4 port.

250g rensade skogshallon (trädgårdshallon) 
1½ dl fast yoghurt (10 %)
½ dl florsocker
1 msk ljus sirap
25g rostade, hackade hasselnötter

Rosta nötterna i stekpanna under skakning.
Gnid av skalen (hasselnötter) och hacka nötterna grovt.
Blanda yoghurt, hallon, florsocker, sirap och det mesta av nötterna i en skål.
Häll i en form och sätt in i frysen ca 2 tim.
Skeda upp ”glassen”.
Lägg nöthack och några hallon på toppen.

Meny vecka 32


Vitlöksfrästa padrones, bröd
Kikärtsburgare, tzatziki, aubergine med tomat och lök, sallad
Blåbärsknyten

Att äta grönt är klimatsmart och gott med bra smaksättning.
Sommaren är en bra tid att lägga om sina matvanor när trädgårdar och butikshyllor
levererar massor av närproducerat grönt.
Dela de små kryddstarka pepparfrukterna padrones eller andra måttligt starka chilifrukter och fräs dem med skivad vitlök och olivolja. Smakrik förrätt eller drinktilltugg.
Laga burgare av kikärter som mixas och blandas med gräslök, lök och chilipeppar.
Grilla eller stek långa skivor saltade aubergineskivor tills de blir nästan genomskinliga.
Hacka tomat, lök och s.k. vitost (som jag lärt mig använda av mina libanesiska vänner på Soheilas kök). Lägg blandningen på aubergineskivorna. Servera bröd eller matvete, ev. kokt i buljong, tzatziki med purjostrimlor i stället för gurka och en grön sallad till.
Till efterrätt eller mellanmål hembakade blåbärsknyten med mandelmassa.
En variant på mammas blåbärsknyten, som alltid serverades på sommaren när skogen var full av blåbär i Bergslagsskogen.
Till veckans meny dricker vi Greco di Tufo från Kampanien.

Vitlöksfrästa padrones


4 små portioner

1 förp. Pimentos de padron 200g
2 vitlöksklyftor
2 msk olja
salt, peppar

Skölj, dela paprikafrukterna och kärna ur dem.
Skala och skiva vitlöken.
Hetta upp olja i en panna och fräs ”padrones” och vitlök tillsamman under omrörning.
De ska börja få lite färg och kännas lite mjuka.
Salta och peppra.
Servera direkt med en bit bröd.

Små kikärtsburgare och grillad aubergine med tomatsallad


4 port.

1 pkt kokta kikärter (230g)
1 ägg
1 gul lök
2 msk hackad gräslök
1/2 tsk salt
2 krm chilipeppar
½ tsk spiskummin
½ dl majsstärkelse eller potatismjöl
+1/2 dl i händerna för att forma burgarna
4 msk rapsolja

Tllbehör:
1 aubergine, skivad på längden
2-3 tärnade tomater
100g tärnad vitost (Oriental white) eller fetaost
1 hackad gul lök

Servera gott bröd till

Tzatziki:
2 dl fast yoghurt
1 dm tunt skivad purjolök
salt, peppar

Blåbärsbullar


16 st.

25 g jäst
1½ dl mjölk, rumsvarm
400 g vetemjöl
2 krm salt
125 g smör, rumsvarmt
100 g sirap
1 ägg
Fyllning:
75 g mandelmassa
1 äggvita
2 dl blåbär
Pensling:
1 äggula uppvispat i lite vatten

Rör ut jästen i mjölken.
Blanda degspadet med mjöl, sirap, ägg, smör och salt.
Arbeta ingredienserna till en slät deg.
Låt jäsa under lock minst ½ timme.
Fyllning:
Riv mandelmassan rör den slät med lite äggvita i taget till en smidig konsistens.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda lätt.
Kavla ut till en rektangel till ca 35x35 cm.
Dela degen i 16 rutor.
Lägg en klick mandekmassa/äggvita i varje ruta och fyll på med blåbär.
Vik in hörnen mot mitten och tryck till så att de inte öppnar sig.
Lägg knytena i pappersformar på en plåt.
Låt jäsa under bakduk minst 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa ihop ägggula och lite vatten och pensla bullarna försiktigt.
Grädda i ca 8 minuter.