Meny vecka 32
Vitlöksfrästa padrones, bröd
Kikärtsburgare, tzatziki, aubergine med tomat och lök, sallad
Blåbärsknyten
Att äta grönt är klimatsmart och gott med bra smaksättning.
Sommaren är en bra tid att lägga om sina matvanor när trädgårdar och butikshyllor
levererar massor av närproducerat grönt.
Dela de små kryddstarka pepparfrukterna padrones eller andra måttligt starka chilifrukter och fräs dem med skivad vitlök och olivolja. Smakrik förrätt eller drinktilltugg.
Laga burgare av kikärter som mixas och blandas med gräslök, lök och chilipeppar.
Grilla eller stek långa skivor saltade aubergineskivor tills de blir nästan genomskinliga.
Hacka tomat, lök och s.k. vitost (som jag lärt mig använda av mina libanesiska vänner på Soheilas kök). Lägg blandningen på aubergineskivorna. Servera bröd eller matvete, ev. kokt i buljong, tzatziki med purjostrimlor i stället för gurka och en grön sallad till.
Till efterrätt eller mellanmål hembakade blåbärsknyten med mandelmassa.
En variant på mammas blåbärsknyten, som alltid serverades på sommaren när skogen var full av blåbär i Bergslagsskogen.