Fisksoppa med kräftor och aioli
4 port.
500-600 g laxfilé eller annan fisk
1 pkt djupfrysta kräftor,ca 600g eller färska
2 små gula lökar
400 g potatis
smör/rapsolja
3 dl vatten
2 tsk tomatpuré
1 tsk salt
1 tsk fänkålskrydda
2 dl vitt torrt vin
2 msk hummerfond
2 dl vispgrädde
dillkvistar
Tina kräftor och fisk om den varit fryst.
Skala och hacka löken.
Skala kräftorna utom var sin som du lägger på varje tallrik vid serveringen. Lägg stjärtarna åt sidan.
Fräs hälften av löken och kräftskal i matfettet i en gryta tills löken fått färg.
Häll på vatten och låt det sjuda i 20 min medan du skalar och tärnar potatisen.
Putsa fiskfiléerna och skär dem i kuber.
Sila av kräftskalen och ta vara på buljongen.
Börja på nytt med att fräsa resten av lökhacket och potatisen i smör/rapsolja i grytan.
Tillsätt kräftbuljongen, tillsammans med tomatpuré, salt, fänkålskrydda och vin. Låt koka i 2–3 minuter.
Mixa ev. soppingredienserna om du vill ha en slät soppa.
Tillsätt grädden och låt soppan sjuda i 5 minuter.
Lägg ner fisken i soppan och låt småkoka tills fisken är klar. Det tar bara 2-3 min.
Servera med kräftstjärtarna och lite dill på toppen, en klick aioli och ev. var sin hel kräfta.
Ät gärna en brödbit till.
Aioli
2 dl olja
1 ägg
1 msk pressad citron
1 tsk salt
svart- eller vitpeppar
1-2 vitlöksklyftor
Häll alla ingredienser i en hög smal mixerbägare eller motsvarande.
Låt stå ett par min. så allt får samma temperatur.
Mixa med stavmixern i botten på kärlet på högsta hastighet.
Håll stilla tills det börjar bli krämigt och allt blandats väl. Det tar bara ett par minuter.
Smaka av med kryddor.
Tips! Majonnäsen kan även smaksättas med chili, kryddgrönt eller annan valfri smak.