Tomattarte på bladdeg
2 port.
1 pkt bladdeg/smördeg (från butikens kylavdelning)
Fyllning:
8 urkärnade svarta oliver eller ½ burk färdig tapenade
ca 75g färskost
ev. salt, peppar och en aning olja
5-6 tomater
75g riven västerbottenost eller annan smakrik ost
½ tsk smulade/hackade örtkryddor (timjan eller oregano)
salt, peppar
några droppar olivolja
basilika till garnering
Ta fram och rulla ut den hoprullade degen på medföljande bakplåtspapper.
Låt vila ett par minuter.
Sätt ugnen på 175° varmluft.
Kärna ur och hacka oliverna eller använd färdig tapenad (olivröra).
Rör ihop oliver och färskost, smaka av med lite salt, peppar och olja om du valt att utgå från oliver.
Bred ut olivröran på degplattan, ända ut i kanterna.
Skölj och skiva tomaterna. Lägg dem lite omlott efter varandra på degen med olivröra.
Riv över ost, smula över örtkryddor, salta och peppra lätt och ringla över lite olivolja.
Sätt in tarten på pappret i varm ugn och grädda i ca 20 min. tills bottnen är frasig.
Servera en blandad sallad med säsongens grönsaker och en god vinägrett till.