Meny vecka 34

Havskräftor med ajvaraioli, surdegsbröd
Tomattarte med västerbottenost, blandad sallad
Äppeltosca

Ljumma sommarkvällar lockar till kräftfest. I år blir det havskräftor för den milda goda smaken med smakrik hemlagad aioli med ajvar och gott bröd.
En frasig tarte av nyskördade tomater med olivkryddad färskost, västerbottenost och örtkryddor som mellanrätt.
Toscasmet med flagad mandel över tunna äppelskivor (vi använde de tidigt mogna Transparent blanche) blir en snabb enkel dessert, gärna med lite vaniljglass.

Vi lyssnade på Herkules Jonssons låt med Arne Domnerus (tack Berit och Jocke för tipset) och drack Bergh Grüner Veltliner i goda vänners lag.

Havskräftor med ajvaraioli


4 port.

ca 1kg havskräftor

Ajvaraioli –majonnäs med ajvar

1 stort ägg
2 dl rapsolja
2 delade vitlöksklyftor
½ tsk salt
några varv på pepparkvarnen
1 ½ msk ajvar (paprikarelish)

Knäck ägget i en smal hög skål.
Tillsätt olja, vitlök, salt, peppar och ajvar.
Låt allt stå några minuter för att få samma temperatur.
Mixa samman det hela med en stavmixer.
Håll den still på botten tills det börjar bubbla och bli krämigt.
Lyft då staven lite och se till att allt blandats väl och blivit fast som majonnäs.
Servera aiolin till skaldjur.
Till havskräftorna med aioli serverade vi ett gott bröd med surdeg.

Tomattarte på bladdeg

2 port.

1 pkt bladdeg/smördeg (från butikens kylavdelning)
Fyllning:
8 urkärnade svarta oliver eller ½ burk färdig tapenade
ca 75g färskost
ev. salt, peppar och en aning olja
5-6 tomater
75g riven västerbottenost eller annan smakrik ost
½ tsk smulade/hackade örtkryddor (timjan eller oregano)
salt, peppar
några droppar olivolja
basilika till garnering

Ta fram och rulla ut den hoprullade degen på medföljande bakplåtspapper.
Låt vila ett par minuter.
Sätt ugnen på 175° varmluft.
Kärna ur och hacka oliverna eller använd färdig tapenad (olivröra).
Rör ihop oliver och färskost, smaka av med lite salt, peppar och olja om du valt att utgå från oliver.
Bred ut olivröran på degplattan, ända ut i kanterna.
Skölj och skiva tomaterna. Lägg dem lite omlott efter varandra på degen med olivröra.
Riv över ost, smula över örtkryddor, salta och peppra lätt och ringla över lite olivolja.
Sätt in tarten på pappret i varm ugn och grädda i ca 20 min. tills bottnen är frasig.
Servera en blandad sallad med säsongens grönsaker och en god vinägrett till.

Äppeltosca

2 port.

4 små äpplen
Toscasmet:
50 g smör
¾ dl socker
50 g flagad mandel
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk
Sätt ugnen på 150° varmluft.
Börja med glasyren:
Smält smör och socker i en kastrull.
Blanda i mandelspån och mjölet. Rör noga.
Häll slutligen i mjölken
Skala och kvarta äpplena.
Kärna ur dem och skär i tunna skivor.
Lägg dem snyggt efter varandra i en liten form eller i lätt smorda portionsformar.
Häll den varma toscasmeten över äpplena och ställ in i ugnen 8-10 minuter.
Ät äppeltoscan som den som den är eller med en kula vaniljglass eller vispad grädde.