Kycklingjärpar
Långsmala köttbullar av kycklingfärs
4 port.
500g kycklingfärs
1 ½ tsk salt
1 dl vatten
1 ägg
½ dl hackad persilja
2 vitlöksklyftor
10 varv på pepparkvarnen
smör/rapsolja
Häll upp färsen i en bunke och rör den smidig med salt och vatten. Knäck och tillsätt ägget.
Hacka och tillsätt persiljan och de skalade, hackade vitlökskyftorna och peppar från kvarn.
Rör om ordentligt så att färsen håller ihop.
Forma färsen till 3-4 cm långa ”järpar” med rena, vattensköljda händer och lägg dem på en vattensköljd skärbräda.
Stek dem i smör/rapsolja tills de får fin färg på medelvärme, ca 3 min. på var sida.
Servera dem nystekta med ratatouille /grönsaksröra och potatis.
Ratatouille 4 port.
1 grön squash (400g)
3-4 tomater (ca 250g)
1 aubergine (ca 300g)
1 stor gul eller röd lök
2-3 vitlöksklyftor
1 paket krossade tomater (ca 250g)
färsk timjan
salt, svartpeppar
rapsolja att steka i
Skölj och skär squash, tomater, lök och aubergine i tunna skivor, gärna med mandolin.
Dela skivorna på mitten om de är stora.
Hetta upp lite olja i en stor rymlig stek- eller traktörpanna.
Börja med att fräsa löken glansig under omrörning.
Tillsätt sedan aubergine och squash, låt dem få lite färg, inte brynas.
Tillsätt ev. lite mer olja och tomatskivorna.
Pressa över de skalade vitlöksklyftorna.
Salta, peppra, smula över repad timjan och häll slutligen i de krossade tomaterna. Låt det hela koka ihop och smaka av med mer kryddor om det behövs.