Meny vecka 35

Gurka-broccoli-rättiksallad
Stekta kycklingjärpar med ratatouille på squash, tomat, lök och aubergine
Svart vinbärspaj, vispad syrad grädde
Frossa i tomater, gurka, squash och lök i skördetid. Våga även prova något nytt i grönsaksväg när hyllorna fylls upp med rättika, kålrabbi, kronärts-och jordärtskockor. Vi har lagat en sallad med långhyvlad gurka, tunnskivad rättika och broccoli med en spännande asiatisk sesamdressing. Squash, tomat och lök blev en såsig ratatouille till de stekta kycklingjärparna (små långsmala köttbullar).Trädgårdens svarta vinbär blev en knaprig paj med havregryn och till den en syrlig grädde av crème fraiche och lite grädde.
Den här veckan dricker vi svenskt öl Landsort Lager
och lyssnar på Abracadabra med Steve Miller Band.

Gurka-rättika och broccolisallad


4 port.

2 skivade små gurkor
½ skalad, skivad rättika
1 broccolihuvud
dill

Dressing:
½ dl sesamolja eller
rapsolja +1 tsk sesamfrön
1 msk risvinäger eller vit vinäger
2 tsk riven ingefära
salt, lite nymald peppar
1 tsk soja

Hyvla eller skär gurkorna och rättikan tunt på en mandolin.
Skiva även de sköljda broccolibuketterna så tunt som möjligt.
Lägg alla grönsakerna lite luftigt i en skål så att var och en kommer till sin rätt.
Blanda till dressingen och ringla den över salladen.
Toppa med små dillkvistar.

Kycklingjärpar

Långsmala köttbullar av kycklingfärs

4 port.

500g kycklingfärs
1 ½ tsk salt
1 dl vatten
1 ägg
½ dl hackad persilja
2 vitlöksklyftor
10 varv på pepparkvarnen
smör/rapsolja

Häll upp färsen i en bunke och rör den smidig med salt och vatten. Knäck och tillsätt ägget.
Hacka och tillsätt persiljan och de skalade, hackade vitlökskyftorna och peppar från kvarn.
Rör om ordentligt så att färsen håller ihop.
Forma färsen till 3-4 cm långa ”järpar” med rena, vattensköljda händer och lägg dem på en vattensköljd skärbräda.
Stek dem i smör/rapsolja tills de får fin färg på medelvärme, ca 3 min. på var sida.
Servera dem nystekta med ratatouille /grönsaksröra och potatis.

Ratatouille
4 port.

1 grön squash (400g)
3-4 tomater (ca 250g)
1 aubergine (ca 300g)
1 stor gul eller röd lök
2-3 vitlöksklyftor
1 paket krossade tomater (ca 250g)
färsk timjan
salt, svartpeppar
rapsolja att steka i

Skölj och skär squash, tomater, lök och aubergine i tunna skivor, gärna med mandolin.
Dela skivorna på mitten om de är stora.
Hetta upp lite olja i en stor rymlig stek- eller traktörpanna.
Börja med att fräsa löken glansig under omrörning.
Tillsätt sedan aubergine och squash, låt dem få lite färg, inte brynas.
Tillsätt ev. lite mer olja och tomatskivorna.
Pressa över de skalade vitlöksklyftorna.
Salta, peppra, smula över repad timjan och häll slutligen i de krossade tomaterna. Låt det hela koka ihop och smaka av med mer kryddor om det behövs.    

Svart vinbärspaj

150g smör
2 ½ dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl socker
1 kryddmått salt
½ tsk bakpulver

Fyllning:
2 dl rensade vinbär

Smält smöret.
Sätt ugnen på 160 grader varmluft.
Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke.
Häll det smälta smöret över och rör om.
Fördela smeten i en lätt oljad pajform.
Tryck upp den mot kanterna med lätt mjölade fingrar.
Häll bären över kakdegen och sätt in formen i varm ugn.
Grädda i ca 25 min.
Servera med vispad lätt syrad grädde (färdigköpt eller hemblandad av crème fraiche och lite grädde).