Veckans meny 37 

Vitlöksfrästa padrones.
Gnocchi med ugnsbakade tomater och kaprissås.

Äppelpizza med ost

Veckans vin: Juliénas från Beaujolais
Veckans låt: Calling You med Viktoria Tolstoy och Nils Landgren

Vitlöksfrästa padrones

4 små portioner

1 förp. pimentos de padron 200g
2 vitlöksklyftor
2 msk olja
salt, peppar

Skölj, dela paprikafrukterna och kärna ur dem.
Skala och skiva vitlöken.
Hetta upp olja i en panna och fräs ”padrones” och vitlök tillsamman under omrörning.
De ska börja få lite färg och kännas lite mjuka.
Salta och peppra.
Servera direkt med en bit bröd.

Gnocchi med ugnsrostade tomater och kaprissås

4 port.

1 kg potatis 
200g vetemjöl
1 stort ägg
½ tsk salt 

Ugnsbakade tomater och sås:

500g små tomater (2 burkar körsbärstomater går också bra)
2 dl vatten
3 vitlöksklyftor
torkad rosmarin efter smak
salt och svartpeppar
god olja att ringla över
1 liten burk kaprisknoppar

Skala och koka potatisen i saltat vatten. 
Pressa potatisen och låt den svalna något.
Vispa upp ägget och vänd ner det tillsammans med mjölet och salt till en deg. 
Blanda bara ihop det (knåda inte) men tillsätt lite mer mjöl om det behövs.
Ta upp degen på mjölat bakbord och rulla degen till 6 längder (ca40 cm långa).
Låt degen vila i kylen på bakplåtsklädd bricka el.dyl. i 30 minuter
Skär dem i 2 cm tjocka bitar.
Tryck till varje bit lätt med en mjölad gaffel på bägge sidor.
Sätt ugnen på 175°.
Lägg de sköljda tomaterna utan blomfäste i en ugnsfast form.
Skala och hacka vitlöksklyftorna.
Häll vattnet, vitlök, smulad rosmarin, salt och nymald peppar över det hela.
Ringla över olja och sätt in formen i ugnen i 30-40 min.
Rör om lite i pannan under tiden.
Koka under tiden upp rikligt med saltat vatten i en kastrull
Sjud gnocchin några minuter tills de flyter upp till ytan. Ta upp dem med hålslev.
Bryn den avrunna kaprisen i brynt smör i stekpanna tills de vill öppna sig.
Häll upp i skål vid sidan om.
Vänd de kokta gnocchirundlarna i smör i het panna när tomaterna är klara och det är dags att äta. Lägg ugnstomaterna på var sin tallrik, toppa med stekt gnocchi och stekt kapris.

Äppelpizza med ost

4 port.

4 små mjuka tunnbröd, t.ex. Njalla
4 msk färskost
100g krämig grönmögelost
lite flingsalt och svartpeppar från kvarn
1 äpple
4 msk hackade valnötter
1 msk flytande honung

Lägg bakplåtspapper på plåt och sätt ugnen på 175° varmluft.
Bred färskost tunt på bröden och smula över hälften av grönmögelosten.
Krydda lätt med salt och peppar.
Skiva äpplet tunt och lägg skivorna omlott på bröden.
Strö över resten av grönmögelosten.
Sätt in plåten i ugnen ca 10 min. tills osten smält och fått fin färg.
Fördela nöthack och honung över.

Meny vecka 37


Mozzarelladip med örtolja och rostade frön
Osso Buco på lammlägg, potatisgnocchi på svenska
Trollmos av röda vinbär med chokladsnittar

Lite sensommar- lite höst, även i maten.
Vi börjar längta efter en brasa och en mustig gryta att värma oss på.
Börja middagen med en annorlunda dip av mixad mozzarella med ringlad örtolja av tillgängliga örter och vitlök. Strö över lite solrosfrön och doppa knaprigt tunnbröd i dippen.
Mustig Osso buco lagar vi av svensk lammlägg med rotsaker, vin och örter. Givet tillbehör är gremolata av citron, persilja och vitlök och denna gång svenska gnocchi med ägg.
Röda vinbär är snarlika lingon i smaken och passar perfekt att tillaga med äggvitevisp i ett luftigt mos.
Knapra på en seg chokladsnitt till det friska syrliga. Veckans musik är La Partida med Mats Norrefalk och Börje Sandquist
Till Osso Buco dricker vi rött vin från Sicilien Benanti Etna Rosso
 

Mozarelladip med örtolja och rostade solrosfrön

4 port.

2 st mozzarella-ostar
lite olja
salt, peppar

Örtolja:
1 dl hackat kryddgrönt t.ex. persilja, oregano, dragon och gräslök
2 små vitlöksklyftor
ca 1 dl rapsolja
salt, peppar
½ dl solrosfrön

Tillbehör:
hårt tunnbröd

Börja med att hälla av det mesta av vätskan i mozzarellaförpackningen.
Lägg de 2 ostarna i en bunke för mixning med stavmixer.
Häll på ett par matskedar av vätskan för smidigare mixning, salt och peppra lätt.
Tillsätt lite olja för en smidig konsistens (den kommer att förbli lite grynig).
Hacka det valfria kryddgröna och vitlök.
Mixa allt i en mixerskål till simmig konsistens.
Rosta solrosfrön i en het stekpanna (eller i ugnen om den är på).
Lägg upp mozzarelladippen i en stor eller i portionsskålar.
Ringla över örtolja och strö över rostade frön.
Bryt eller skåra brödet till långa knäckebitar.

Osso Buco av lamm


4 port.

4-6 skivor (ca 800g) lammlägg eller stek med ben
2-3 morötter
2 medelstora lökar
3 vitlöksklyftor
1 bit ( ca 150 g) rotselleri
rapsolja
1 förp. (à 400 g) krossade tomater
salt, peppar
1½ dl rödvin
1/2 köttbuljongtärning eller 1 msk köttfond+1 dl vatten
2 lagerblad
1 tsk timjan

Gremolata:
2 citron
1 liten knippa persilja
2 vitlöksklyftor

Putsa ev. köttet från seg ”kappa” eller fettansamling.
Skala rotfrukter och lök och tärna dem i cm stora kuber.
Fräs dem i olja i en stor gryta som rymmer hela rätten. Tillsätt tomaterna.
Bryn köttskivorna i lite olja i en stekpanna.
Salta och peppra lätt.
Lägg köttet ovanpå rotfruktsfräset.
Häll vin och buljong över köttet och grönsakerna.
Strö över timjan och lagerblad.
Låt sjuda under lock i ca 45 minuter.
Gremolata:
Skrubba citronen.
Riv citronskalet och blanda med finhackad persilja och vitlök.
Smaka av med salt och peppar.
Strö över gremolatan vid serveringen.
Servera gnocchi eller ris (gärna saffransris) till grytan.

Potatisgnocchi på svenska
-även kallad potatisklimp.
(Skillnaden är ägg, lite smör och mindre mjöl än i de italienska)

4 port.

250 g kokt kall potatis (ca 400 g rå potatis med skal)
25 g smör
1 ägg
1 krm salt
ca 2-3 msk hackad persilja
ca 3 msk vetemjöl eller så mycket det behövs.

Pressa eller riv den kokta potatisen.
Arbeta in smör och ägg, hackad persilja och salt till en smidig deg.
Tillsätt vetemjöl tills smeten är formbar med skedar.
Vattenrik färskpotatis kräver mer mjöl.
Forma äggformade gnocchi med hjälp av 2 matskedar.
Lägg dem i kastrull med kokande vatten.
Koka gnocchin ca 5 minuter. Ta upp med hålslev eller pastaslev.
Servera ”potatisklimparna” som tillbehör till gryta eller lägg dem i soppa vid serveringen.    

Trollmos med röda vinbär

Fluffigt bärmos med inspiration från Sävenfors lodge

5 dl färska eller frysta lingon/röda vinbär
1 dl socker
2 äggvitor

Rårör bär och socker tills de börjar mosa sig.
Vispa upp äggvitorna tills de blir fasta.
Häll i bärmoset och vispa ihop det hela med elvispen till fluffigt mos.

Sega chokladsnittar

100 gram smör
1 dl socker
2 msk sirap
2 dl vetemjöl
1/2 dl kakaopulver
1/2 tsk bikarbonat

Sätt ugnen på 150° grader varmluft.
Rör smör, socker och sirap luftigt i en bunke.
Blanda de torra ingredienserna och vänd ner dem i bunken.
Arbeta ihop till en deg med händerna och dela i 2 delar.
Rulla till två längder på lite mjölat bakbord .
Lägg dem på plåt med bakplåtspapper.
Tryck till rullarna lite lätt .
Grädda mitt i ugnen15-20 min. kolla efter 15 min.(ugnsvärmen varierar).
Skär längderna i snitt direkt efter du tagit ut dem ur ugnen.