Zucchinipasta med ost
4 port.
ca 250g spaghetti eller linguine
vatten+ salt
4 stora vitlöksklyftor
1 liten purjolök
1 stor zucchini/squash (ca 400g)
olja att fräsa i
100g riven smakrik hårdost
100g riven parmesan
salt, peppar
hackad persilja
Kycklingrullader:
400g kycklingfilé eller innerfilé
3 dl kycklingbuljong av tärning och vatten
salt, peppar
1 skalad hackad rödlök
färsk eller torkad oregano
Koka upp rikligt med vatten och salt till pastan.
Låt pastan koka halva tiden och dra den sen åt sidan.
Skala och hacka vitlöksklyftorna.
Skär bort rottrådarna och det yttersta på purjolöken.
Skölj bort ev. sand och strimla den fint.
Skölj och skär bort det yttersta på zucchinin.
Svarva halva zucchinin i taget på en grönsakssvarv (det finns olika modeller) eller strimla den fint.
Fräs vitlöken, purjon och den strimlade zucchinin i het olja i en stor vid stek panna. Rör om ordentligt och sänk värmen . Låt det småkoka några minuter.
Lägg över den halvkokta pastan och späd med 1 dl av kokvattnet.
Låt det hela koka några minuter. Drag pannan åt sidan.
Laga nu till kycklingen: Skär stora filéer på längden till skivor eller lägg en stekspade på vare innerfilé och tryck till med handen för att platta ut dem.
Salta och peppra på varje kycklingskiva.
Lägg på oreganoblad (eller smulad torr krydda) och lite hackad rödlök.
Rulla ihop kycklingen till rullader och fäst med en tandpetare.
Koka upp buljongen och låt kycklingen koka på svag värme i 5 min.
Riv ostarna fint och hacka persiljan.
Sätt åter zucchinipastan på plattan och späd med 1 dl kycklingbuljong.
Rör om ordentligt hela tiden och känn efter att pastan känns mjuk.
Smaka av med salt och nymald peppar och slutligen rikligt med ost.
Det är osten som ger rätten karaktär. Strö över persilja.
Lägg upp pastan i djupa tallrikar och lägg kycklingrullarna ovanpå eller vid sidan om på egen tallrik tillsammans med en god tomatsallad med hackad lök och vinägrett.